Weather Icon
Ισραήλ , Λίβανος 13 Οκτωβρίου 2022

Eύθραυστη η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Eύθραυστη η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Τελ Αβίβ και Βηρυτός: οι διαφορές σε άλλα θέματα παραμένουν και συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο

 Ξένια Τούρκη   

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια διπλωματική επιτυχία. Ο Λίβανος και το Ισραήλ δύο χώρες που κυριολεκτικά βρίσκονται στα μαχαίρια και που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους, συμφώνησαν για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους και την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό δεν σημαίνει πως πλέον όλα είναι μέλι γάλα μεταξύ των δύο πλευρών. Το αντίθετο. Όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν και Τελ Αβίβ και Βηρυτός οι διαφορές τους σε όλα τα υπόλοιπα θέματα παραμένουν και ότι συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Άλλωστε, τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ τους είναι χρόνια και κανένας δεν περιμένει πως θα επιλυθούν εύκολα. 

Επιπλέον, κανένας δεν εγγυάται τη μακροημέρευση της συμφωνίας. Ήδη ισραηλινές ΜΚΟ που κινούνται στον χώρο της δεξιάς προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά της συμφωνίας. Είναι πιθανό ότι το Δικαστήριο θα παγώσει την τελική έγκριση. Εξάλλου, στο Ισραήλ μέσα στο φθινόπωρο θα διεξαχθούν κρίσιμες εκλογές και επομένως παραμένει άγνωστο το πώς θα αντιδράσει η νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, η πολιτική αστάθεια που χαρακτηρίζει τον Λίβανο ενδεχομένως να μπορούσε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα. 

Η συμφωνία είναι εύθραυστη. Στην ουσία οι δύο χώρες κινητοποιούνται από τα οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συνεργασία τους, ελπίζοντας πως αυτά θα είναι αρκετά για να μειώσουν τις μεταξύ τους εντάσεις. Η επίμαχη περιοχή έχει έκταση περίπου 850 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ενδεχομένως να αξίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. 

Ο Λίβανος βυθισμένος σε βαθιά οικονομική κρίση, ελπίζει ότι τα κοιτάσματα μπορεί να του προσφέρουν μια σανίδα σωτηρίας, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήδη η γαλλική Total έδειξε ενδιαφέρον για εκμετάλλευση. Το Ισραήλ από την άλλη επιθυμεί να κερδίσει την αξιοπιστία των αγορών, ειδικά των ευρωπαϊκών, ενισχύει τη γεωπολιτική ισχύ του μέσω υδρογονανθράκων, την ίδια στιγμή που η οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα γεμίσει τα ταμεία του. 

Θα αποδειχτούν αρκετά τα κέρδη που ελπίζουν πως θα έχουν οι δύο χώρες για να σώσουν τη συμφωνία; Για να φτάσουν στο σημείο αυτό Λίβανος και Ισραήλ έκαναν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Αν δεν προκύψουν σκοπιμότητες που θα την τινάξουν στον αέρα είναι πολύ πιθανόν πως θα αποδειχθεί επωφελής και για τις δύο χώρες. Και γιατί όχι κάποιοι λένε πως η συμφωνία δημιουργεί ελπίδες ότι θα μπορούσε να φέρει πραγματική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube