Weather Icon
Ελλάδα , Λαθρομετανάστευση 3 Οκτωβρίου 2022

Ελέγχουν ΜΚΟ που πλημμύρισαν με πρόσφυγες την Ελλάδα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ελέγχουν ΜΚΟ που πλημμύρισαν με πρόσφυγες την Ελλάδα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η ΜΚΟ HumanRights360 έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών για τις πηγές χρηματοδότησής της.

 Ευαγγελία Κουτσιανούδη 

Η ΜΚΟ HumanRights360 πρωταγωνίστησε μέσα στον Αύγουστο λόγω των καταγγελιών της προς τις Ελληνικές αρχές για ύπαρξη 38 προσφύγων πάνω σε Ελληνική νησίδα του Έβρου.

Το σίριαλ που δημιουργήθηκε τότε είχε αίσιο τέλος για τους πρόσφυγες, οι οποίοι δεν βρέθηκαν ποτέ σε Ελληνικό έδαφος αλλά βρισκόντουσαν σε Τουρκικό, με πολλά από αυτά που είχαν ακουστεί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους να αποδεικνύονται ψευδή.

Η ΜΚΟ έσπευσε εν τέλει να ζητήσει συγνώμη για τις καταγγελίες της όμως η προσοχή που τράβηξε δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Άρειο Πάγο. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή για κατά προτεραιότητα έρευνα στα οικονομικά στοιχεία της ΜΚΟ.

Δηλαδή οι αρχές ερευνούν εξονυχιστικά την προέλευση του κεφαλαίου της οργάνωσης, με ποιες εταιρίες/φυσικά πρόσωπα συναλλάσσεται, πως αυτή διαχειρίζεται το κεφάλαιο και με ποιους σκοπούς το χρησιμοποιεί.

Εξωφρενική αύξηση των εσόδων της ΜΚΟ – Έρευνα και για τις άτοπες καταγγελίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης μέσα στο 2017 τα έσοδα της ανέρχονταν σε μόλις 18.750 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, το 2018, αυξήθηκαν σε 430.700 ευρώ ενώ το 2019 έφτασαν 679.722 ευρώ. Το 2020 και η πανδημία δε φάνηκε να επηρεάζει την χρηματοδότησή της με τα έσοδα να εκτοξεύονται σε 1.558.491 ευρώ ενώ και το 2021 τα έσοδα έφτασαν τα 1.048.241 ευρώ.

Οι πληροφορίες μάλιστα δείχνουν πως και για φέτος το 2022 τα έσοδα θα είναι αυξημένα παρά τους 2 πολέμους που έχουν ξεσπάσει, με τον προϋπολογισμό της οργάνωσης να βρίσκεται στα 2.079.442 ευρώ και ήδη το ποσό 1.464.949 ευρώ στα έσοδα να είναι επιβεβαιωμένο.

Η ίδια η ΜΚΟ δείχνει ένα μεγάλο ίδρυμα της Βρετανίας (Sigrid Foundation Trust) ως μία από τις πηγές χρηματοδότησής της. Ακόμη στις χρηματοοικονομικές της καταστάσεις του 2021 αναφέρει και την κυβέρνηση της Νορβηγίας, του ΕΟΧ, του Rockefeller Brothers Fund, του Open Society Foundation και του Kahane Foundation.

Παράλληλα με την έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις της ΜΚΟ, ο Άρειος Πάγος πραγματοποιεί προκαταρκτική εξέταση για τις ανακολουθίες που παρατηρήθηκαν στις καταγγελίες της ΜΚΟ για τους πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου σε σχέση με αυτά που αποδείχτηκαν από την τότε εξέταση.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια η οποία δήλωσε ότι το 5χρονο παιδί τους απεβίωσε είχε δηλωμένα 4 παιδιά μαζί της τα οποία βρισκόταν όλα ασφαλή. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας ανάμεσα στους 38 δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Προκύπτουν διάφορα ερωτήματα την ώρα που οι ενδείξεις δείχνουν εμπλοκή τρίτων.

Ελέγχουν ΜΚΟ που πλημμύρισαν με πρόσφυγες την Ελλάδα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube