REAL TIME |

Weather Icon
Μυστικές Υπηρεσίες , Τουρκία 24 Σεπτεμβρίου 2022

Βασιλική Σιούτη – Συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο που ο Ερντογάν κυνηγά στην Ευρώπη

Βασιλική Σιούτη –  Συνέντευξη με τον Τούρκο δημοσιογράφο που ο Ερντογάν κυνηγά στην Ευρώπη

ΤΟΝ ΕΞΟΡΙΣΤΟ δημοσιογράφο Cevheri Güven, ο οποίος ζει υπό συνθήκες ειδικής αστυνομικής προστασίας στην Γερμανία, στοχοποίησε στο πρωτοσέλιδο της προχθές η καθεστωτική τουρκική εφημερίδα Sabah, δημοσιεύοντας την διεύθυνσή του και φωτογραφίες-προϊόντα κατασκοπείας. 

Ο Cevheri Güven είναι από τους δημοσιογράφους που είχαν καταδικαστεί στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν επειδή ενοχλούσαν τα ρεπορτάζ του. Πριν από μερικά χρόνια ζήτησε άσυλο αρχικά στην Ελλάδα, όπου ζούσε κρυμμένος με την οικογένεια του. Αναγκάστηκε όμως να φύγει και πάλι κρυφά για την Γερμανία, μετά από νέες απειλές που δέχθηκε εδώ και καθώς το όνομά του ήταν στις λεγόμενες λίστες θανάτου του τουρκικού κράτους.

Μέχρι χθες δεν είχαν υπάρξει ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία για το γεγονός αυτό, παρότι η ίδια τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε και πάλι σχετικά πρόσφατα μία συνομιλία αντιφρονούντων δημοσιογράφων στο WhatsApp, η οποία ήταν κι αυτή προϊόν κατασκοπείας.  

Ο Cevheri Güven είναι ένας γενναίος Τούρκος δημοσιογράφος με τον οποίο επικοινωνούσα τα τελευταία χρόνια που ζούσε στην Ελλάδα. Δεν ήξερα ότι εδώ και κάποιο καιρό βρισκόταν στην Γερμανία, καθώς για ευνόητους λόγους δεν τον ρωτούσα ποτέ πού είναι όπως και οτιδήποτε μπορεί να έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του. Το προχθεσινό πρωτοσέλιδο της Sabah όμως, ήταν ένα σοκ και αποτελεί ένδειξη ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίας δρουν ανεξέλεγκτα στην Γερμανία, η οποία δεν καταφέρνει να προστατεύσει αποτελεσματικά τους δημοσιογράφους που έχουν καταφύγει εκεί. 

Ο λόγος που το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να τον κατασκοπεύει και να τον απειλεί, είναι επειδή ο Γκιουβέν εξακολουθεί να είναι δημοσιογράφος. Το κανάλι του στο Youtube και τα αποκαλυπτικά βίντεο με την ερευνητική δουλειά που ανεβάζει, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες views. 

Σε ένα από τα πρόσφατα ρεπορτάζ του, αυτόν τον μήνα, συνέδεσε τη MIT με τη νύχτα του πραξικοπήματος της «15ης Ιουνίου 2016», τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια κλήση στο FaceTime με την παρουσιάστρια Hande Fırat και μεταδόθηκε στο CNN Türk για να καλέσει τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Ο Güven εστίασε στο τηλέφωνο της παρουσιάστριας Hande Fırat την ώρα που εκείνη δέχθηκε μία κλήση και στην οθόνη εμφανίστηκε το όνομα Nuh Yılmaz- στελέχους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γκιουβέν, οι δύο τους είχαν επαφή μια μέρα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος. “Το βίντεό μου προκάλεσε σάλο στο τουρκικό κοινό και για αυτό η «Sabah» θέλησε να με εκφοβίσει” είναι η ερμηνεία του εξόριστου δημοσιογράφου. 

Για τη συνέχεια  LIFO 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube