REAL TIME |

Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 29 Σεπτεμβρίου 2022

Τσαβούσογλου: Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα καθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά

Τσαβούσογλου: Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα καθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά

Ανοικτές απειλές

Για “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Sabah, η οποία στην ιστοσελίδα της αναπράγει τις δγηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται σήμερα κατά της Ελλάδας.

“Η αποστολή της Ελλάδας με τεθωρακισμένα οχήματα αμερικανικής προέλευσης στα μη στρατιωτικοποιημένα νησιά Λέσβο και Σάμο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι αντιδράσεις από την Τουρκία κατά των ελληνικών προκλήσεων συνεχίζονται η μία μετά την άλλη”, λέει η τουρκική εφημερίδα.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: “θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα καθώς η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά”.

Ο Τσαβούσογλου, σε ομιλία του στα τοπικά στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο Ντενιζλί (ταυτίζεται με την αρχαία Αττούδα της Καρίας) είπε ότι “Η Τουρκία δεν έχει ούτε ένα λεπτό να χάσει σε άγριες συγκρούσεις. Όσο πιο δυνατοί είμαστε μέσα, τόσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε έξω. Σήμερα, ενώ εφαρμόζουμε την εξωτερική μας πολιτική σε όλο τον κόσμο, βασιζόμαστε στη δύναμη της χώρας μας ενώ κυματίζουμε τη σημαία μας σε όλο τον κόσμο υπό την ηγεσία του Προέδρου μας. Κάνουμε κινήσεις βασιζόμενοι στη δύναμη της χώρας μας. Δεν είναι θέμα εξουσίας. Η διεκδίκησή μας είναι η διεκδίκηση μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας”.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια του χτεσινού κρεσέντο επιθετικότητας από την Άγκυρα.

Το έναυσμα έδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο σε ανακοινωθέν του μετά το πέρας της τετράωρης συνεδρίασης δήλωσε: “Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται πίσω στην κοινή λογική”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης το οποίο λέει ότι “αναλυτικά συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες”. Η Τουρκία, αναφέρει το ανακοινωθέν “Δεν θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει παντός είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα ενάντια στην παράλογη στάση της Ελλάδας και των μάταιων προσπαθειών της”.

Αμέσως, ο Τούρκος πρόεδρος, φεύγοντας από τη συνεδρίαση, μετέβη στα στούντιο του CNN Türk, όπου παραχώρησε συνέντευξη, η οποία περιστράφηκε προφανώς γύρω από την Ελλάδα. 

Σχολιάζοντας το θέμα με τα νησιά του Αιγαίου, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι “είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα νησιά να αφοπλιστούν”. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τόνισε επίσης ότι “η προσδοκία μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι να μην βάλουν την Ελλάδα σε περιπέτειες και να μην επιτρέψουν τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης”.

“Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών μας. Στείλαμε την τελευταία μας επιστολή στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς”.

Άμεση φυσικά ήταν η απάντηση της Αθήνας. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει: 

“Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη”.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube