Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία , Ουγγαρία 17 Σεπτεμβρίου 2022

Τριγμοί στην ΕΕ: Ηχηρή παρέμβαση Meloni υπέρ Orban: Η Ουγγαρία είναι δημοκρατική χώρα, δεν ισχύουν οι μομφές για απολυταρχισμό

Τριγμοί στην ΕΕ: Ηχηρή παρέμβαση Meloni υπέρ Orban: Η Ουγγαρία είναι δημοκρατική χώρα, δεν ισχύουν οι μομφές για απολυταρχισμό

Τακτικοί ελιγμοί της ουγγρικής κυβέρνησης για του πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης

Ο (Ούγγρος) πρωθυπουργός Viktor Orbán κέρδισε τις εκλογές στην Ουγγαρία και ως εκ τούτου είναι δημοκρατικός ηγέτης, δήλωσε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου η ακροδεξιά ηγέτιδα και προπορευόμενη δημοσκοπικά στις ιταλικές εκλογές, Giorgia Meloni (Αδελφοί της Ιταλίας), αντικρούοντας ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να οριστεί ως δημοκρατία με βάση τα ευρωπαική πρότυπα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε μια έκθεση που υπογραμμίζει ότι η ουγγρική κυβέρνηση υπονομεύει τις αξίες της ΕΕ και έχει μετατραπεί σε ένα «υβριδικό καθεστώς απολυταρχικού – μη φιλελευθερου –  καθεστώτος με τη την τήρηση των εκλογικών διαδικασιών».
Σε αυτό το συμπέρασμα διαφωνεί η σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις επικεφαλής ενός δεξιού κυβερνητικου΄συνσπισμού επισημαίνοντας: «Ο Orban κέρδισε τις εκλογές, πολλές φορές, ακόμη και με μεγάλη διαφορά, με όλο το υπόλοιπο συνταγματικό τόξο να έχει παραταχθεί εναντίον του: είναι ένα δημοκρατικό κόμμα», επισήμανε η Meloni στα ΜΜΕ υπερασπιζόμενη τον Ούγγρο πρωθυπουργό.
Πρόσθεσε ότι τα ανατολικά κράτη της ΕΕ είναι διαφορετικά ως προς την πολιτική κουλτούρα γιατί μέχρι τη δεκαετία του 1990 «τα είχαμε αφήσει κάτω από τον σοβιετικό ζυγό».
«Και τώρα πρέπει να τους δώσουμε ένα χέρ βοηθείας», επισήμανε, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Η αντιπαράθεσή εντός της ΕΕ

Η αδράνεια της ΕΕ έχει συμβάλει στην «μονοκομματική αυτοκρατορία» της Ουγγαρίας, επισήμαναν οι ευρωβουλευτές στην έκθεσή τους.
Οι βουλευτές της ΕΕ καταδίκασαν την αποτυχία του μπλοκ να αντιμετωπίσει την Ουγγαρία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών, υποστηρίζονταις ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε «υβριδικό καθεστώς απολυταρχίας με τη διενέργεια εκλογών» και δεν μπορεί πλέον να οριστεί ως δημοκρατία.
«Εάν ψηφίσετε ένα κείμενο κατά της Ουγγαρίας, πρέπει να το κάνετε με λεπτομερείς αναφορές των κατηγοριών, και αυτό δεν συνέβη», σημείωσε η Meloni.
«Όλα τα ουγγρικά κόμματα εξοργίστηκαν με αυτό το κείμενο, ακόμη και αυτά που αντιτίθενται στον Orban.
Είναι πραγματικά δικτατορία;» αναρωτήθηκε εκείνη.

H συμμαχία της Δεξιάς

H Meloni (Fratelli d’Italia– Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές/ECR) ηγείται ενός δεξιού συνασπισμού με τη Lega του Matteo Salvini (ομάδα ID στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και το Forza Italia του Silvio Berlusconi (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός της προβλέπεται να επικρατήσει έναντι thw αριστερής συμμαχίας με επικεφαλής τον ηγέτη της κεντροαριστεράς Enrico Letta..
Οι Ιταλοί ευρωβουλευτές της Lega και των Fratelli d’Italia καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερασπιζόμενοι τις ενέργειες του Orban.
Σε συνέντευξή του στην EURACTIV Γαλλίας, ο Jean-Paul Garraud, ευρωβουλευτής και επικεφαλής του δεξιού κόμματος Rassemblement National στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε την ελπίδα για μια νίκη της Meloni στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.
Είπε επίσης ότι θα ήταν μια ευκαιρία για κάτι μεγαλύτερο» στο μέλλον αναφερόμενος στην ακροδεξιά πτέγυρα του ευρωκοινοβουλίου. 

H προϊστορία

Τον Μάρτιο του 2021, το κόμμα Fidesz αποχώρησε από την παράταξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έντονη αντίθεση από άλλα δεξιά κόμματα σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στη Βουδαπέστη.
Η δήλωση της Meloni έφερε το συμμαχικό κόμμα Forza Italia σε δύσκολη θέση καθώς είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το Ταμείο Ανάκαμψης 

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα υποβάλει μία σειρά από νέες νομοθετικές παρεμβάσεις την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να τερματίσει την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να «ξεκλειδώσει» την πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 ο επικεφαλής του προσωπικού του πρωθυπουργού Victor Orban
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα προτείνει την αναστολή χορήγησης δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία λόγω ανησυχιών για κρατική διαφθορά, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, σε αυτή που θα ήταν η πρώτη τέτοια κίνηση κατά του Orban.

Αρχή κατά της διαφθοράς

Ελπίζοντας να τερματίσει το αδιέξοδο που έχει πιέσει το νόμισμα και τα κρατικά ομόλογα, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια αρχή κατά της διαφθοράς και μια ομάδα εργασίας με μη κυβερνητικές ομάδες για την επίβλεψη των δαπανών των κονδυλίων της ΕΕ.
«Η κυβέρνηση είτε αποδέχτηκε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε, στους τομείς όπου δεν μπορέσαμε να τα δεχθούμε, καταφέραμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό που είναι ικανοποιητικός και για τα δύο μέρη», είπε ο Gergely Gulyas σε ενημέρωση των ΜΜΕ.
Η Ουγγαρία είχε μακράν το υψηλότερο ποσοστό παρατυπιών σε ολόκληρο το μπλοκ όσον αφορά τη δαπάνη των κονδυλίων της ΕΕ το διάτημα 2015-19, σύμφωνα με τον οργανισμό καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ.
Οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει εδώ και καιρό διαφάνεια, ανταγωνισμό και λογοδοσία στις ουγγρικές δημόσιες συμβάσεις.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube