Weather Icon
Τουρκία 9 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Το φιλοκουρδικό HDP αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια συμμαχία κατά του Ερντογάν

Τουρκία: Το φιλοκουρδικό HDP αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια συμμαχία κατά του Ερντογάν

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις τουρκικές εκλογές του επόμενου έτους, δήλωσε ότι είναι ανοιχτό σε συνομιλίες με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εξεύρεση ενός κοινού υποψηφίου που θα μπορούσε να βάλει τέλος στις δύο δεκαετίες εξουσίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Αλλά ο ανώτερος βουλευτής Saruhan Oluc δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο έχει περίπου 12% υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο, θα προτείνει τον δικό του ξεχωριστό προεδρικό υποψήφιο, εάν οι συζητήσεις αυτές δεν ευοδώσουν.

Με 10 μήνες πριν από την ψηφοφορία, το ερώτημα αν το HDP και τα άλλα κόμματα κατά του Ερντογάν μπορούν να συμφωνήσουν είναι κρίσιμο, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουν την καλύτερη ευκαιρία που είχαν ποτέ να νικήσουν τον Ερντογάν και το AKP, που βρίσκονται στην κυβέρνηση από το 2002.

Μια τέτοια συνεργασία ήταν ζωτικής σημασίας το 2019, όταν οι υποστηρικτές του HDP ψήφισαν μαζί με άλλους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης για να νικήσουν τους υποψηφίους δημάρχους του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες πόλεις.

Αλλά ο Oluc δήλωσε, μιλώντας στο Reuters, ότι οι επερχόμενες εθνικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, που έχουν οριστεί για τον Ιούνιο του 2023, είναι άλλο θέμα.

“Οι ανάγκες και η δυναμική είναι πολύ διαφορετικές”, δήλωσε σε συνέντευξή του. Το HDP δεν επιδιώκει να συμμετάσχει στην κύρια συμμαχία της αντιπολίτευσης για την ψηφοφορία για τους βουλευτές, ενώ επεδίωκε να συμφωνήσει σε έναν μόνο αντίπαλο για τον Ερντογάν.

Ο Oluc δήλωσε ότι η ταυτότητα του υποψήφιου προέδρου είναι λιγότερο σημαντική από το να συμφωνήσει η αντιπολίτευση σε μια πολιτική γραμμή.

Αυτό σημαίνει “την οικοδόμηση μιας ισχυρής τοπικής και εθνικής δημοκρατίας, τη διασφάλιση μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης στο κουρδικό πρόβλημα”, είπε.

“Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτό”, πρόσθεσε. “Εάν αυτό δεν λειτουργήσει και δεν γίνουν διαπραγματεύσεις μαζί μας, θα βγάλουμε δικό μας υποψήφιο στον πρώτο γύρο”.

Οι αναλυτές λένε ότι ένας υποψήφιος του HDP θα μπορούσε να ενισχύσει την ψήφο υπέρ του Ερντογάν, ακόμη και όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AKP του είναι πιθανό να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι υψηλό, αφού το συντηρητικό ΑΚΡ του Ερντογάν μετατόπισε σε μια πιο ισλαμική κατεύθυνση μια παραδοσιακά κοσμική κοινωνία, μετέτρεψε την Τουρκία σε περιφερειακή στρατιωτική δύναμη και χρησιμοποίησε τα δικαστήρια για να καταστείλει κάθε διαφωνία.

Το κεντρώο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το εθνικιστικό κόμμα IYI, που ηγούνται της άτυπης συμμαχίας της αντιπολίτευσης, είναι το δεύτερο και πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αντίστοιχα. Το αριστερό HDP, το οποίο βρίσκεται εκτός της συμμαχίας τους, είναι τρίτο.

Η πρόκληση της αντιπολίτευσης αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, όταν ένας βουλευτής του CHP διατύπωσε την ιδέα ενός μέλους του HDP ως υπουργού σε μια πιθανή νέα κυβέρνηση.

Με το HDP να αντιμετωπίζει πιθανή απαγόρευση λόγω υποτιθέμενων δεσμών με Κούρδους μαχητές, τους οποίους αρνείται, η ιδέα συνάντησε σφοδρή κριτική από το IYI. Ο βουλευτής του IYI Yavuz Agiralioglu δήλωσε ότι “δεν θα πορευτούμε ποτέ με ένα HDP που δεν μπορεί να σπάσει τους δεσμούς με την τρομοκρατία”.

Υπερασπιζόμενος την πρόταση του υπουργού του HDP, ο βουλευτής του CHP Gursel Tekin δήλωσε: “δεν μπορούμε να καταριόμαστε κατάμουτρα κόμματα που λειτουργούν νόμιμα, δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε ως λεπρούς. Εάν σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες μας τα ψηφίσουν, θα το σεβαστούμε αυτό”.

Ερωτηθείς σχετικά με την υποθετική ιδέα, ο Oluc είπε ότι το HDP δεν έχει προτείνει να αναλάβει κάποιο υπουργείο.

Οι αναλυτές λένε ωστόσο ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αποδεχθεί έναν ρόλο για το HDP στην εκλογική διαδικασία, παραμερίζοντας τους εθνικιστικούς ενδοιασμούς, αν θέλει να πετύχει την εκδίωξη του Ερντογάν.

“Εάν η (αντιπολιτευόμενη) Εθνική Συμμαχία δεν έχει ισχυρή υποστήριξη, δεν θα μπορέσει να προωθήσει αποφάσεις χωρίς το HDP”, δήλωσε ο Οζέρ Σενκάρ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube