Weather Icon
Σενέρ Λεβέντ 17 Σεπτεμβρίου 2022

Τις μέρες κοιμάται επειδή πηγαίνει νύκτα εκεί που θα πάει

Τις μέρες κοιμάται επειδή πηγαίνει νύκτα εκεί που θα πάει

Ο Ερντογάν θα καταφύγει σε κάθε μέσο για να μην χάσει τις εκλογές

Σενέρ Λεβέντ

Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, όμως του χρόνου θα διεξαχθούν εκλογές στην Τουρκία. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα χάσει αυτές τις εκλογές. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα χάσει ή αν δεν θα χάσει, όμως αν έχει πιάσει και τον Ερντογάν ο φόβος ότι θα χάσει, η δουλειά μας είναι δύσκολη.

Και μάλιστα πολύ δύσκολη. Γιατί; Διότι θα καταφύγει σε κάθε μέσο για να μην χάσει. Ακόμα έχει στα χέρια του μεγάλη δύναμη. Στρατό, αστυνομία, ένοπλες συμμορίες. Μπορεί να τα κατευθύνει αυτά όπως θέλει και να σπείρει κλίμα τρομοκρατίας στη χώρα. Μπορεί ο λαός να έχει καταλάβει τι είναι αυτός και σε τι κατάσταση μπορεί να φέρει τη χώρα, όμως οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται υπό τις δικές του διαταγές.

Ξέρετε και εσείς ότι δικτάτορες όπως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ανατρέπονται εύκολα με εκλογές. Δεν υπάρχουν παραδείγματα γι’ αυτό στην παγκόσμια ιστορία. Ο Τσαουσέσκου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Ο Σαντάμ ανατράπηκε με αμερικανικά όπλα. Και ο Σάχης Ριζά Πεχλεβί στο Ιράν ανατράπηκε με πραξικόπημα. Η τεσσαρακονταετής διακυβέρνηση Σομόζα στη Νικαράγουα και η κυβέρνηση Μπατίστα στην Κούβα ανατράπηκαν με επανάσταση.

Το δεφτέρι της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα έκλεισε με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει ο φασίστας δικτάτορας της Χιλής Πινοτσέτ που φαίνεται να είναι εξαίρεση. Διήρκεσε μέχρι το 1990 η εξουσία του Πινοτσέτ, ο οποίος ανέτρεψε τον σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Αλιέντε με πολύ αιματηρό πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 1973. Αναγκάστηκε να μεταβιβάσει την προεδρία του κράτους όταν έχασε τις εκλογές που έγιναν στις 14 Δεκεμβρίου 1989. Όμως, δεν αποσύρθηκε εντελώς από τη σκηνή. Δεν άφησε την αρχηγία του γενικού επιτελείου στρατού για να κρατά στα χέρια του τον στρατό και συνέχισε μέχρι το 1989. Επιπλέον, βάζοντας ένα νέο άρθρο στο Σύνταγμα αναγνώρισε στον εαυτό του το δικαίωμα να είναι «γερουσιαστής εφ’ όρου ζωής». Ο Πινοτσέτ πέθανε χωρίς να τιμωρηθεί σε ηλικία 91 χρόνων το 2006.

Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να σωθεί χωρίς να δικαστεί και να τιμωρηθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαθλίωσε την Τουρκία μέσα σε είκοσι χρόνια, έκανε πάρα πολλές οικογένειες να ζήσουν κόλαση βασανιστηρίων και μετατράπηκε σε έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, προσθέτοντας πλούτο στην περιουσία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ προηγουμένως είχε μόνο το ένα δαχτυλίδι που φορούσε.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία. Αν έχει καταλάβει ότι θα χάσει, όπως πιστεύουν πάρα πολλοί, μας περιμένουν επικίνδυνες μέρες. Προσπαθεί να κινητοποιήσει τα εθνικά αισθήματα. Προκαλεί, πότε εκεί και πότε εδώ. Επειδή ξέρει την εθνική αδυναμία της αντιπολίτευσης που ενώθηκε εναντίον του, προσπαθεί να κάνει βήματα να τους τραβήξει προς το μέρος του. Όταν εισήλθε στο Άφριν, είχε πάρει το χειροκρότημα ακόμα και των πιο σκληρών αντιπολιτευόμενών του. Πήρε και ένα χειροκρότημα για τη Λιβύη. Και ακόμα ένα χειροκρότημα λόγω της ανοησίας των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο. Επειδή δεν προβαίνει σε καμία υποχώρηση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτή η αντιπολίτευση είναι πιο πολύ υπέρ της κατάκτησης από αυτόν, ειδικά στο Κυπριακό!

Πρόσφατα ετοιμαζόταν να διοργανώσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με πρόφαση το άνοιγμα ενός διαδρόμου ασφαλείας. Όμως, χτύπησε σε τοίχο. Δεν του το επέτρεψαν οι υπερδυνάμεις από τις οποίες έπρεπε να πάρει άδεια. Ξαφνικά άρχισε να επιτίθεται στην Ελλάδα. Απειλές πέταξαν στον αέρα. Και ακόμα πετούν. Μπήκε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάθεση «μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ». Ο λαός στην Ελλάδα το αξιολογεί αυτό ως το πρώτο στάδιο του πολέμου. Τι σημαίνει πρόκληση στην Ελλάδα; Σημαίνει πως είναι και η Κύπρος μέσα σε αυτή την απειλή. Μήπως μπορεί να συγκρουστεί η Τουρκία με την Ελλάδα χωρίς να αναμειχθεί καθόλου η Κύπρος; Είναι αλήθεια πως δεν θεωρώ πιθανό έναν τέτοιο πόλεμο, όμως δεν εμπιστεύομαι καθόλου τα μεγάλα κράτη που υπολογίζουν τα δικά τους συμφέροντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Έγραψα αυτό το άρθρο για να είναι όλοι πιο προσεχτικοί αυτή την περίοδο. Απέναντί μας έχουμε έναν δικτάτορα ο οποίος φοβάται ότι χάνει την εικοσαετή εξουσία του. Ξέρει τι τον περιμένει σε περίπτωση που τη χάσει. Η αντιπολίτευση δέχεται να της μεταβιβάσει την εξουσία χωρίς να τον τιμωρήσει. Δηλαδή να φύγει χωρίς να του ζητήσει να λογοδοτήσει. Θα φύγει; Θα εγκαταλείψει θέλοντας και μη όπως ο Πινοτσέτ; Εξαρτάται και αυτό από τη στάση της Αμερικής και της Ευρώπης. Αυτές είναι τα ανώτατα κέντρα λήψης αποφάσεων σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν μπόρεσε να κάνει αυτό που ήθελε στη Συρία. Δεν μπορεί να το κάνει και στην Ελλάδα. Όμως, η Κύπρος είναι μια περιοχή ανοικτή πάντοτε σε φασαρίες. Κανείς δεν ξέρει. Παρά ταύτα, εσείς να επαγρυπνείτε. Μην κάνετε πως κοιμάστε αν και φοβηθήκατε τον κλέφτη που κρατάει μαχαίρι και ξυπνήσατε. Παρακολουθείτε καλά τα γεγονότα. Να δούμε τι θα γίνει, λέει, ένα βράδυ ξαφνικά.

Είδα μια φωτογραφία. Ο Ερντογάν κοιμάται σε μια συγκέντρωση. Ξέρετε γιατί κοιμόταν; Επειδή θα πάει βράδυ στο μέρος που θα πάει!

Πηγή: Πολίτης

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube