REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία , Ιταλία , Σουηδία 17 Σεπτεμβρίου 2022

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η ιστορική νίκη της Δεξιάς στη Σουηδία – Πώς μπορεί να επηρεαστεί άμεσα η Γερμανία

Τι σημαίνει για την Ευρώπη η ιστορική νίκη της Δεξιάς στη Σουηδία – Πώς μπορεί να επηρεαστεί άμεσα η Γερμανία

Το εθνικιστικό κόμμα της Σουηδίας «Σουηδοί Δημοκράτες» πήρε πάνω από το 20% των ψήφων

Η στροφή της Σουηδίας προς τα δεξιά αντιπροσωπεύει μια αντίδραση που μπορεί να εδραιωθεί σε άλλες χώρες με ριζικά ανοιχτές μεταναστευτικές πολιτικές, με τη Γερμανία το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα

Το εθνικιστικό κόμμα της Σουηδίας «Σουηδοί Δημοκράτες» αναδείχθηκαν ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Σουηδία με πάνω από 20% των ψήφων στις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου 2022.

Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι το ακροδεξιό κόμμα είναι ο μεγαλύτερος νικητής όλων των εκλογών.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά και θα πρέπει να περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί για να πετύχει σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη.

Παρά την τεράστια νίκη του κόμματος ένας άτυπος κυβερνητικός αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ.
Ιστορικά, όλα τα κόμματα αρνούνται να αναγνωρίσουν τη μεγάλη νίκη τους και θα διατηρήσουν την πολιτική αυτή.
Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι οι Σουηδοί Δημοκρατικοί είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη νέα τετρακομματική δεξιά κυβέρνηση, ο ακροδεξιός ηγέτης Jimmie Åkesson, δεν θα έχει καμία ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός.

Κυβερνητικός αποκλεισμός

Αντίθετα, αυτό το δικαίωμα θα έχει ο Ulf Kristersson, ο οποίος ηγείται του κόμματος της κεντροδεξιάς (Μετριοπαθείς), το οποίο έλαβε μόνο 19,1% των ψήφων, ένα χαμηλό ποσοστό για το κυριότερο συντηρητικό κόμμα στη χώρα.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκλείσει τους Σουηδούς Δημοκράτες από οποιεσδήποτε υπουργικές θέσεις.
Αυτό αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό έλεγχο στη δύναμη και την ικανότητα του κόμματος να επηρεάζει την πολιτική.
Εάν οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν είναι προσεκτικοί, κινδυνεύουν να έχουν μικρή εξουσία στη νέα κυβέρνηση, ενώ εξακολουθούν να φέρουν την ευθύνη εάν τα επίπεδα εγκληματικότητας συνεχίσουν να αυξάνονται, η μετανάστευση παραμείνει αμείωτη και ο πληθωρισμός και η ύφεση καταστρέψουν τη σουηδική οικονομία το επόμενο έτος.

Οι Μετριοπαθείς

Δεν είναι σαφές σε ποια κατεύθυνση οι Μετριοπαθείς θα κατευθύνουν την κυβέρνηση και από πολλές απόψεις θα επιθυμούν να διατηρήσουν το status quo.
Όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) στη Γερμανία, το κόμμα των Μετριοπαθών μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να περιγραφεί ως κόμμα φιλικό προς τις επιχειρήσεις.
Δεδομένης της εντολής που δόθηκε στους Σουηδούς Δημοκράτες και της απότομης στροφής κατά της μεγαλύτερης μετανάστευσης από τους Σουηδούς πολίτες, οι μετριοπαθείς θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φανεί πως αναλαμβάνουν δράση για τη μετανάστευση και το έγκλημα, προσφέροντας μόνο επουσιώδεις αλλαγές στην καλύτερη περίπτωση.
Οι Μετριοπαθείς θα προσπαθήσουν επίσης για να αποστασιοποιηθούν από τους Σουηδούς Δημοκράτες, επιτιθέμενοι πρόθυμα στον υποτιθέμενο εταίρο τους, προκειμένου να αναδειχθούν ως η εναλλακτική συντηρητική λύση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι Μετριοπαθείς ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ίδια ισχυρή πολιτική ομάδα που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban έχει κατηγορήσει ότι έχασε την ψυχή του προς τα αριστερά.
Σε ένα σημείωμα που έγραψε ο Orban το 2020, κατηγόρησε το ΕΛΚ, ότι έχει αγκαλιάσει μια σειρά από αριστερές έννοιες όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων θέσεων για τις σχέσεις των δύο φύλων και της μετανάστευσης.
Η ηγεσία του ΕΛΚ επιδίωκε από καιρό έναν στόχο να εκδιώξει το κόμμα Fidesz του Orban από τον συνασπισμό, το οποίο κορυφώθηκε με την αποχώρηση του Fidesz από το ΕΛΚ το 2021.
«Εγκαταλείψαμε το οικογενειακό μοντέλο που βασιζόταν στον γάμο μιας γυναίκας και ενός άνδρα. Αντί να υποστηρίζουμε τη γέννηση παιδιών, βλέπουμε τη μαζική μετανάστευση ως τη λύση στο δημογραφικό μας πρόβλημα.
Δεν υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας ως γνήσιοι Ευρωπαίοι και δεν αναλαμβάνουμε τον αγώνα ενάντια στις αριστερές φιλελεύθερες πνευματικές δυνάμεις και στα μέσα ενημέρωσης που επηρεάζουν και ελέγχουν», έγραψε ο Orban σε ένα καυστικό σημείωμα δύο σελίδων, το οποίο σε πολλά τρόπους, αντιπροσώπευε το αποχαιρετιστήριο σημείωμά του σε μια πολιτική ομάδα που κάποτε αντιπροσώπευε ιστορικά τους χριστιανούς συντηρητικούς στην Ευρώπη.
Ο άλλος εταίρος της τετρακομματικής σουηδικής κυβέρνησης, οι Χριστιανοδημοκράτες, ανήκουν επίσης στο ΕΛΚ, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι Σουηδοί Δημοκράτες για να υλοποιήσουν την ατζέντα τους.

Η ατζέντα

Είναι δυνατή μια νέα υγιής μεταναστευτική πολιτική; Οι Σουηδοί Δημοκράτες, από την πλευρά τους, λένε ότι θα βάλουν ξανά τη Σουηδία στην πρώτη θέση, με τον Åkesson να γράφει στο Facebook,
«Τώρα αρχίζει η δουλειά για να γίνει η Σουηδία επιτυχημένη ξανά…
Αρκετά με τις αποτυχημένες σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές που για οκτώ χρόνια συνέχισαν να οδηγούν η χώρα σε λάθος κατεύθυνση. Είναι καιρός να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της ασφάλειας, της ευημερίας και της συνοχής. Είναι καιρός να βάλουμε σε πρώτο πλάνο τη Σουηδία».
Ωστόσο, η ισχνή πλειοψηφία δύο εδρών που απολαμβάνει η δεξιά στη Σουηδία παραμένει εύθραυστη και ήδη μια βουλευτής του Φιλελευθέρων είπε ότι θα προσπαθήσει να ρίξει την κυβέρνηση εάν περιλάμβανε τους Σουηδούς Δημοκράτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να τορπιλίσουν οποιεσδήποτε πραγματικές κινήσεις πολιτικής που αποσκοπούσαν στον έλεγχο της μετανάστευσης ή να καταπολεμήσει το έγκλημα.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες διεξήγαγαν μια εκστρατεία επικεντρωμένη στη μετανάστευση και το έγκλημα και πρότειναν η Σουηδία να σταματήσει να δέχεται όλους τους πρόσφυγες εκτός από αυτούς από την Ουκρανία.
Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν κάποιοι στη νέα κυβέρνηση που είναι πιθανό να πολεμήσουν αυτή την ατζέντα.
Ακόμα κι αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να περιορίσει ή ακόμα και να σταματήσει τη μετανάστευση στη Σουηδία, αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη από θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), μια οργάνωση στελεχωμένη με δικαστές γνωστούς για τις διασυνδέσεις τους με τον δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη George Soros, επισημαίνει ο ιστότοπος Remix News.

Τι σημαίνουν για την Ευρώπη οι εκλογές στη Σουηδία; – Η Γερμανία 

Σε αντίθεση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν υιοθετήσει μια πολύ πιο ρεαλιστική και περιοριστική άποψη για τη μετανάστευση, η Σουηδία βαρέθηκε άνοιξε διάπλατα τα σύνορα και άλλαξε δραματικά τα δημογραφικά της στοιχεία και αναμόρφωσε ολόκληρες πόλεις.
Η στροφή της χώρας προς τα δεξιά αντιπροσωπεύει μια αντίδραση που μπορεί να εδραιωθεί σε άλλες χώρες με ριζικά ανοιχτές μεταναστευτικές πολιτικές, με τη Γερμανία το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα.
Η παρούσα κεντροαριστερή γερμανική κυβέρνηση προωθεί μια επιθετική ατζέντα για τη μετανάστευση, η οποία περιλαμβάνει ταχύτερη διαδικασία πολιτογράφησης και ώθηση για 500.000 περισσότερους μετανάστες ετησίως, ενώ ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών αυξάνεται στα ύψη.

Σημειωτέον, όλα τα κόμματα στη Γερμανία έχουν από καιρό «ορκιστεί» ότι θα απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αλλά το ίδιο ειπώθηκε κάποτε στη Σουηδία, πριν αυτές οι εκλογές καταρρίψουν αυτές τις προηγούμενες υποσχέσεις.

Θα ακολουθήσει η AfD;

Μπορεί ποτέ να συμβεί μια τέτοια πολιτική αναδιάταξη στη Γερμανία; Αναμφισβήτητα, με κάθε εγκατάλειψη αυτού του «όρκου» στις γύρω χώρες, όπως συνέβη επίσης στην Αυστρία υπό τον πρώην καγκελάριο Sebastian Kurz, οι πιθανότητες για μια τέτοια σημαντική αλλαγή στη Γερμανία γίνονται μεγαλύτερες.
Η AfD πρέπει πρώτα να απευθύνει κάλεσμα σε ένα ευρύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος, και παρόλο που έχει ανέβει στις κάλπες τελευταία, θα χρειαζόταν ένα αποτέλεσμα πιθανόν της τάξης του 20% ή μεγαλύτερο για να έχει αρκετό βάρος ώστε να έχει την ευκαιρία να σπάσει την πολιτική της απομόνωση.
Για την Ουγγαρία και την Πολωνία, το σουηδικό εκλογικό αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ως ένα είδος αναστολής της επιθετικής πολιτικής της ΕΕ— πολύ καλύτερα από ό,τι αν οι σοσιαλιστές είχαν διατηρήσει την εξουσία, αλλά είναι ακόμα ασαφές το άμεσο όφελος που θα προσφέρει η νέα κυβέρνηση σε συντηρητικούς σκοπούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει να καταργήσει τη διαδικασία του veto που προστατεύει την κυριαρχία και των δύο χωρών και χρησιμεύει ως έλεγχος της ισχύος μιας πιο ομοσπονδιακής Ευρώπης.

Ακόμα κι αν η νέα σουηδική κυβέρνηση υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΕΕ να τιμωρήσει την Ουγγαρία και την Πολωνία με περικοπές χρηματοδότησης και κυρώσεις, είναι πιθανό οι Σουηδοί Δημοκράτες να εργαστούν ενεργά ενάντια σε αυτήν την ατζέντα πιέζοντας τη δική τους κυβέρνηση. Παραμένει ασαφές πόση επιρροή θα μπορεί να ασκήσει ο Åkesson σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά σίγουρα ευνοεί τις δεξιές κυβερνήσεις.
Αυτό που θα συμβεί στις επερχόμενες εκλογές της Ιταλίας θα είναι πιθανότατα πολύ πιο σημαντικό για το μέλλον της ΕΕ, καθώς ένας συμπαγής δεξιός συνασπισμός εκεί σε ένα σημαντικό ιδρυτικό κράτος μέλος της ΕΕ θα μπορούσε να ανατρέψει την πολιτική σκακιέρα.
Ωστόσο, αυτό που συνέβη στη Σουηδία είναι ίσως το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να ελπίζουν οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες ως το μεγαλύτερο κόμμα της νέας κυβέρνησης αναμένεται να πιέσουν τους Μετριοπαθείς και τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους τους να ακολουθήσουν μια ατζέντα που θα αντιστρέψει τις πολιτικές που έχουν πλήξει το φημισμένο βιοτικό επίπεδο της χώρας και έχει μεταμορφώσει τα δημογραφικά στοχεία του σουηδικού έθνους.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube