Weather Icon
Τουρκία 2 Σεπτεμβρίου 2022

Θύματα της τουρκικής λίρας οι τράπεζες του Αραβικού Κόλπου

Θύματα της τουρκικής λίρας οι τράπεζες του Αραβικού Κόλπου

Η κατρακύλα της λίρας φθείρει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών

Τράπεζες με έκθεση στην Τουρκία έχουν έλθει αντιμέτωπες με ζημίες από το τότε που άρχισε ο κατήφορος της λίρας το 2018. O Fitch προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα στα πλούσια κράτη του Αραβικού Κόλπου είναι αυτά που προβλέπεται να δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα το 2023 εξαιτίας των δεσμών τους με την Τουρκία. 

Τράπεζες στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τουρκικές θυγατρικές τράπεζες αναγκάζονται να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους τις επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού. Αθροιστικά ο πληθωρισμός στην Τουρκία την τελευταία τριετία έχει υπερβεί το 100%. 

Ο Fitch υπολογίζει ότι οι τράπεζες του Αραβικού Κόλπου με τουρκικές θυγατρικές ήδη είχαν καθαρές ζημίες 950 εκατ. δολαριων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη αιμορραγία ήταν η NBD – κορυφαία τράπεζα του Ντουμπάι- και η Kuwait Finance House, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του Κουβέιτ. Η έκθεσή τους ανέρχεται στο 28% και 16% του ενεργητικού τους, αντίστοιχα. Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+0,28% του Κατάρ επίσης επηρεάστηκε. 

Ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί ως πιστωτικά αρνητικό γεγονός (credit negative) την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η κατρακύλα της λίρας φθείρει την κεφαλαιακή τους βάση. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube