Weather Icon

Θέλουν να σβήσουν τα ίχνη του πολιτισμού στα κατεχόμενα

Θέλουν να σβήσουν τα ίχνη του πολιτισμού στα κατεχόμενα

Καταστροφές σε εκκλησίες και μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο

Η Θέση του “Φ”   

ΤΙΣ τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε στον Τύπο των κατεχομένων καταστροφές σε εκκλησίες όπως και μνημεία. Τις προάλλες, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες από το κατεστραμμένο κοιμητήριο του κατεχόμενου χωριού, του Νέου Χωρίου Κυθρέας. Σκορπισμένοι σταυροί, σπασμένες πλάκες. Παντού καταστροφή. Κανένας σεβασμός, ούτε καν στους νεκρούς. Προ ημερών, δημοσιεύθηκε η είδηση ότι το ημιτελές κτίριο της εκκλησίας του Αγίου Λουκά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έχει «καταληφθεί» από ορισμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται κοντά και πετάνε εκεί τα σκουπίδια τους. H ημιτελής εκκλησία επιδιορθωνόταν επειδή θα κατέρρεε και η σημερινή της κατάσταση προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση. Όπως συναφώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν για την έλλειψη ενδιαφέροντος και ελέγχου προειδοποιώντας τους αρμόδιους να προστατεύσουν «την περιουσία του ΕΒΚΑΦ». Έγινε τώρα και περιουσία δική τους η εκκλησία. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η εκκλησία πρέπει να καθαριστεί, να περιφραχθεί και να τεθεί υπό προστασία. Και κάτι άλλο σε σχέση με το πώς «αξιοποιείται» η Εκκλησία από τους κατακτητές: Οι κάτοικοι λένε ότι τα βράδια η εκκλησία «μετατρέπεται σε φωλιά πορνείας» και άτομα που έρχονται τα μεσάνυκτα στον χώρο προκαλούν ανησυχία στην γύρω περιοχή».

ΤΕΤΟΙΕΣ αναφορές δεν είναι ούτε οι πρώτες, ούτε και οι τελευταίες καθώς το κατοχικό καθεστώς δεν… ασχολείται με τη στήριξη και προστασία των αρχαίων μνημείων, εκκλησιών και κοιμητηρίων. Δεν σέβεται τον πολιτισμό, που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε σε αυτό τον τόπο, επειδή ο στόχος της κατοχικής δύναμης είναι να τον ξεριζώσει. Από την αρχή, μετά την εισβολή το καλοκαίρι του 1974, αυτός ήταν ο στόχος. Να ισοπεδώσει τον πολιτισμό και τους ναούς. Επιχειρεί να σβήσει τα ίχνη, πολιτισμού και θρησκείας, για να εδραιώσει -με ψεύτικα αφηγήματα- τη δήθεν διαχρονική παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Μεγάλο ψέμα. 

ΤΙ κάνουν άραγε τα Ηνωμένα Έθνη, η ΟΥΝΕΣΚΟ; Τι κάνουν οι διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Δεν μπορεί αυτή η καταστροφή να μην τους αφορά. Να αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, τους Ελληνοκύπριους, την Εκκλησία της Κύπρου. Συντελείται μια καταστροφή, η οποία είναι σχεδιασμένη και εφαρμόζεται βαθμηδόν. Συστηματικά και μεθοδικά από την κατοχική δύναμη καταστρέφονται μνημεία. Όπως, δηλαδή, πράττουν οι κατοχικές δυνάμεις παντού αυτό γίνεται και στα κατεχόμενα. Όπως, ακριβώς, έπρατταν οι Ναζί με εντολές του Χίτλερ το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube