Weather Icon

Τα αποτελέσματα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας

Τα αποτελέσματα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας

Η Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δημοκρατίας της Αρμενίας κα. Κριστιννέ Γκριγκοργιάν συνόψισε τις συνέπειες της επίθεσης των ΕΔ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας, με τα δεδομένα 23ης Σεπτεμβρίου του 2022.

Τα αποτελέσματα της επίθεσης των ΕΔ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας

Περιοχή Γκεχαρκουνίκ

23 Σεπτεμβρίου του 2022

Από τις 13 – 15 Σεπτεμβρίου του 2022 τουλάχιστον 7.600 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις περιοχές Γκεχαρκουνίκ, Σιουνίκ και Βαγιότς Ντζόρ. Η πλειοψηφία των εκτοπισμένων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Αντίστοιχα, εκτοπίστηκαν 1437 παιδιά και 99 άτομα με αναπηρία.

Βίντεο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν ληφθεί και επαληθεύτηκαν. Εκδηλώσεις εθνοτικού μίσους κατά των Αρμενίων στρατιωτικών βιντεοσκοπήθηκαν και κοινοποιήθηκαν με περηφάνια από τους στρατιώτες των ΕΔ του Αζερμπαϊτζάν. Τα σώματα των Αρμενίων στρατιωτών βασανίστηκαν με εξαιρετική σκληρότητα.

Στην Γκεχαρκουνίκ ένας άμαχος σκοτώθηκε – γεννημένος το 1960 και τραυματίστηκαν επίσης 4 πολίτες. Ένας από αυτούς τραυματίστηκε σοβαρά. Παραμένει άγνωστο, το πού βρίσκεται ένας ακόμη πολίτης – γεννημένος το 1986, από την κοινότητα Βαρντενίς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εσκεμμένα στόχευσαν μια ομάδα Αρμενίων και ξένων δημοσιογράφων με διακριτικά του Τύπου.

Στην κοινότητα Σότκ περίπου 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές – περισσότερα από 50 από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στο στόχαστρο βρέθηκε και το σχολικό κτήριο της κοινότητας Σότκ.

Στην κοινότητα Κούτ υπέστησαν ζημιές 4 σπίτια, ένα γκαράζ και γειτονικές κατασκευές. Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο σταθμός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της κοινότητας

Τα διοικητικά κτίρια των κοινοτήτων Σότκ, Κούτ και Γκεγκαμάσαρ υπέστησαν ζημιές.

Ο αγωγός παροχής φυσικού αερίου της κοινότητας Σοτκ υπέστη βλάβη. Ως αποτέλεσμα του συνεχούς και στοχευμένου πυρός κατά των δρόμων στην Γκεχαρκουνίκ, τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς και η πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες περιορίστηκαν, παρανόμως.

Περιοχή Βαγιότς Ντζόρ

23 Σεπτεμβρίου του 2022

Από τις 13 – 15 Σεπτεμβρίου του 2022 τουλάχιστον 7.600 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις περιοχές Γκεχαρκουνίκ, Σιουνίκ και Βαγιότς Ντζόρ. Η πλειοψηφία των εκτοπισμένων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Αντίστοιχα εκτοπίστηκαν 1437 παιδιά και 99 άτομα με αναπηρία.

Ένας πολίτης που γεννήθηκε το 1964 σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στο Τζερμούκ.

Στοχοποιήθηκε ένα πολιτικό όχημα στην πόλη Τζερμούκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πολίτης. Στο στόχαστρο βρέθηκε και ένα ασθενοφόρο.

Ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών προς την πόλη Τζερμούκ, δάση, που γειτνιάζουν με την πόλη και είναι εκτάσεως περισσότερα από 6 εκτάρια, έπιασαν φωτιά. Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν.

Η δεξαμενή Κεχούτ βρέθηκε στο στόχαστρο.

Το θεραπευτήριο της πόλης Τζερμούκ αποτελούσε συγκεκριμένο στόχο. Την ώρα της επίθεσης, πολλές δεκάδες ασθενείς λάμβαναν θεραπεία.

Βομβαρδίστηκαν οι τουριστικές υποδομές της πόλης Τζερμούκ, συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου, ενός καφέ και ενός τελεφερίκ.

Οι αγωγοί παροχής φυσικού αερίου, οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και οι γραμμές επικοινωνίας της πόλης Τζερμούκ υπέστησαν ζημιές.

Ως αποτέλεσμα του συνεχούς και στοχευμένου πυρός κατά των δρόμων, τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς και η πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες περιορίστηκαν, παρανόμως.

Περιοχή Σιουνίκ

23 Σεπτεμβρίου του 2022

Από τις 13 – 15 Σεπτεμβρίου του 2022 τουλάχιστον 7.600 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις περιοχές Γκεχαρκουνίκ, Σιουνίκ και Βαγιότς Ντζόρ. Η πλειοψηφία των εκτοπισμένων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Αντίστοιχα εκτοπίστηκαν 1437 παιδιά και 99 άτομα με αναπηρία.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της ημέρας, ένας πολίτης, γεννημένος το 1993, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα άμεσων πυροβολισμών των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Στην κοινότητα Τέγ, ένας πολίτης, γεννημένος το 1991, τραυματίστηκε στο κεφάλι και απεβίωσε αργότερα στο νοσοκομείο.

Δύο ασθενοφόρα στοχοποιήθηκαν και υπέστησαν ζημιές στην Σιουνίκ.

Σπίτια στην κοινότητα Γκαγκαμασάρ υπέστησαν ζημιές από επιδρομές ΜΕΑ μάχης. Στην κοινότητα Καρασέν, η αίθουσα δεξιώσεων βρέθηκε στο στόχαστρο. Οι πύραυλοι κατέστρεψαν σοβαρά ένα σπίτι.

Στο χωριό Βερασέν 5 σπίτια βομβαρδίστηκαν και ένα άλλο σπίτι υπέστη ζημιές. Ένα σπίτι υπέστη ζημιές στην κοινότητα Αγιτού, ενώ στοχοποιήθηκε η οικιστική κατοικία στο χωριό Ακνέρ.

13 βλήματα έπεσαν στην κοινότητα Βαγατούρ – 4 σπίτια, το διοικητικό κτίριο και το σχολείο υπέστησαν ζημιές. Υπέστησαν ζημιές οι αγωγοί παροχής φυσικού αερίου στις κοινότητες Τέγ και Βαγατούρ.

Ως αποτέλεσμα του συνεχούς και στοχευμένου πυρός κατά των δρόμων, τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ελεύθερη κυκλοφορία, καθώς και η πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες περιορίστηκαν, παρανόμως. Στον αυτοκινητόδρομο Σισιάν – Νοραβάν υπέστη ζημιές ένα πολιτικό όχημα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube