Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Τουρκία 10 Σεπτεμβρίου 2022

Στόλτενμπεργκ – Μπλίνκεν: Έκκληση για διάλογο Ελλάδας Τουρκίας, σιωπή για τις προκλήσεις της Αγκυρας

Στόλτενμπεργκ – Μπλίνκεν: Έκκληση για διάλογο Ελλάδας Τουρκίας, σιωπή για τις προκλήσεις της Αγκυρας

Απαράδεκτες και εξοργιστικές δηλώσεις Μπλίνκεν – Στόλτεμπεργκ

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ελλάδα, διαμορφώνει με ψεύδη και προπαγάνδα ένα αφήγημα που επιχειρεί να ενοχοποιήσει την Αθήνα, επιτίθεται στον Έλληνα πρωθυπουργό και επιδιώκει να στήσει σκηνικό έντασης που θα δικαιολογήσει μια κρίση, Στόλτενμπεργκ και Μπλίνκεν απευθύνουν έκκληση για διάλογο σε Αθήνα και Άγκυρα.

Δίχως την παραμικρή αναφορά στις ευθείες απειλές της Τουρκίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδα και τις καθημερινές απειλές της Άγκυρας, αξιωματούχων, τις οποίες συντηρούν με τη στάση τους τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσαν τις δύο χώρες σε διάλογο, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας, ο Γενς Στόλνετνεμπεργκ είπε ότι οι όποιες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας, μιλώντας για το μηχανισμό επίλυσης συγκρούσεων (conflict resolution mechanism) στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν η Τουρκία και η Ελλάδα, ενώ ο Μπλίνκεν υπενθύμισε ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον και κάλεσε και τις δύο πλευρές, με «εποικοδομητικό» («constructive») πνεύμα, να διερευνήσουν το μονοπάτι του διαλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιστράτευσε σήμερα για ακόμα μία φορά το αφήγημα της Τουρκίας, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα δρα ως μηχανισμός απειλής», εξαπολύοντας ταυτόχρονα βέλη κατά των ΗΠΑ με αφορμή την ίδρυση βάσεων στην χώρα μας, μην μπορώντας για ακόμη μια φορά να κρύψει την μεγάλη του ενόχληση για τη στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας – Ουάσινγκτον. Το παιχνίδι στοχοποίησης και ενοχοποίησης της Ελλάδας παίζουν με τον καλύτερο τρόπο και τα τουρκικά ΜΜΕ, με τελευταίο επεισόδιο Τούρκο αναλυτή που μίλησε σήμερα για νησιά «υπό κατοχή» από την Ελλάδα.

Τις απειλές του ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζοντας τη ρητορική των προκλήσεων που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα από τη γείτονα χώρα. «Η Ελλάδα θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία σκεπτόμενη καλύτερα. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ» είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν αποχωρήσει για την περιοδεία του στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν αποχωρήσει για Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο Ερντογάν «αναφέρθηκε στην παρενόχληση των τουρκικών αεροσκαφών από τους S-300 στο Αιγαίο», επισημαίνοντας πως η Τουρκία είναι «ευαίσθητη στο θέμα αυτό» και πως «η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό και καλά θα κάνει να βάλει τα πράγματα σε τάξη».

Στο ίδιο κλίμα προκλητικότητας ο δήμαρχος του Μπόλου, Τανζού Οζτζάν, υποστήριξε ότι «είμαι έτοιμος να καμουφλαριστώ και να μπω στους Έλληνες στρατιώτες ως βομβιστής αυτοκτονίας κατόπιν εντολής του Ερντογάν».

Το κλίμα όξυνσης που καλλιεργεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα συντηρούν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναπαράγουν την τουρκική επιχειρηματολογία τα περί «κατοχής των νησιών» του Αιγαίου από τη χώρα μας, ενώ δεν λείπουν και οι προβολές του γνωστού χάρτη που δείχνει ελληνικά νησιά ως τουρκικά.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube