Weather Icon
Κίνα , Ρωσία 15 Σεπτεμβρίου 2022

Στο Ουζμπεκιστάν ο Πούτιν- «Έρχεται» η συνάντηση με Σι

Στο Ουζμπεκιστάν ο Πούτιν- «Έρχεται» η συνάντηση με Σι

Ο Σι έφτασε στο Ουζμπεκιστάν το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ και ο Πούτιν έχει προσγειωθεί στη χώρα

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, σε μια συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, μια περιφερειακή ομάδα ασφάλειας.

Ο Σι έφτασε στο Ουζμπεκιστάν το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ και ο Πούτιν έχει προσγειωθεί στη χώρα. 

Ο Πούτιν θα συναντήσει επίσης άλλους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ινδίας, του Πακιστάν, της Τουρκίας και του Ιράν – αλλά η συνάντησή του με τον ηγέτη της Κίνας «είναι ιδιαίτερης σημασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ. Όπως είπε, η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται «στο πλαίσιο πολιτικών αλλαγών μεγάλης κλίμακας».

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα «διεθνή και περιφερειακά θέματα». Οι δυο τους θα συναντηθούν στο Ουζμπεκιστάν σε μια σύνοδο κορυφής που θα δείξει μια «εναλλακτική» προς τον δυτικό κόσμο, ανέφερε το Κρεμλίνο. 

Αυτό που αξίζει πλέον προσοχής είναι εάν η Κίνα θα λάβει περαιτέρω μέτρα για να δώσει στον εταίρο της μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν είναι ένα εύκολο δίλημμα για τον Σι ο οποίος από τη μια έχει επενδύσει στη σχέση του με τον Πούτιν, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση στην αγορά της Δύσης.

Ο Σι θα χρειαστεί επίσης να βρει μια ισορροπία με τους άλλους Ασιάτες συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής, οι οποίοι αισθάνονται όλο και πιο άβολα με τη Ρωσία και κοιτάζουν την Κίνα ως εναλλακτική λύση, υποστηρίζει ο Evan Feigenbaum από το Carnegie Endowment.

«Ο Σι μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος με την τρέχουσα κατάσταση της σχέσης του με τον Πούτιν, αλλά γνωρίζει ότι η Κίνα και η Ρωσία χρειάζονται πλέον η μία την άλλη σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι έχουν εδώ και δεκαετίες. Και ενώ ο Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη – ειδικά για να πουλήσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ρούβλια και γιουάν – ο Σι έχει επενδύσει τόσο πολύ πολιτικά στη σχέση τους που η Κίνα έχει κολλήσει σε μια τοξική σχέση από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει», σημειώνει το gzeromedia εκτιμώντας, ωστόσο, ότι η σχέση μεταξύ Πουτιν και Σι θα γίνει πιο περίπλοκη αλλά θα ενισχυθεί στο μέλλον γιατί κανένας από τους δύο δεν έχει την πολυτέλεια να χωρίσει το δρόμο του με τον άλλον.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα δηλώνει ουδέτερη, ωστόσο, έχει παράσχει λεκτική υποστήριξη στη Μόσχα έκτοτε, με τον υπ’ αριθμόν 3 αξιωματούχο του ασιατικού έθνους, Λι Ζανσού, να λέει πρόσφατα στους Ρώσους βουλευτές ότι οι ηγέτες στο Πεκίνο «κατανοούν πλήρως την αναγκαιότητα» των ενεργειών της Ρωσίας. Ωστόσο, η Κίνα έχει αποφύγει την αποστολή στρατιωτικών προμηθειών ή οικονομικής υποστήριξης, γεγονός που θα την έκανε στόχο οικονομικών κυρώσεων που η Ουάσιγκτον και άλλοι έχουν εφαρμόσει στη Ρωσία.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης

Η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν εδώ και καιρό να τοποθετήσουν τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, που ιδρύθηκε το 2001 με τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας, ως εναλλακτική λύση στις δυτικές πολυμερείς ομάδες.

Η συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης πραγματοποιείται εν μέσω νέων συγκρούσεων στα σύνορα μεταξύ δύο μελών της, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας συνοριοφύλακας σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν – η εθνικότητά τους δεν είναι γνωστή. Σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών, για μια διαμάχη για το νερό και άλλα ζητήματα, ξέσπασαν πέρυσι.

Πάντως ο Κινέζος ηγέτης έχει δηλώσει ότι προσβλέπει στη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης για «να εμβαθύνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να προωθήσει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη» του φόρουμ ασφάλειας και οικονομίας.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube