Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 10 Σεπτεμβρίου 2022

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στο Ντονιέτσκ, ενισχύσεις στο Χάρκοβο

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στο Ντονιέτσκ, ενισχύσεις στο Χάρκοβο

Η Ρωσία κατέλαβε το 25% των ουκρανικών εδαφών

Η Ρωσία έχει καταλάβει πάνω από το 25% των εδαφών της Ουκρανίας από τότε που τα στρατεύματά της εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Ανατολική Ουκρανία ενώ οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, ανέφερε το αρχηγείο εδαφικής άμυνας της περιοχής το Σάββατο (10/9/2022).
«Τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ 08:00 της 9ης Σεπτεμβρίου και 08:00 της 10ης Σεπτεμβρίου, ο βομβαρδισμός των ουκρανικών δυνάμεων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk σκότωσε 8 άτομα, ενώ άλλοι 27 άμαχοι τραυματίστηκαν», ανέφερε το αρχηγείο.

Εξάλλου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανικό βομβαρδισμό της αγοράς του Donetsk, ανέφερε το Σάββατο το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης της Λαικής Δημοκρατίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται πως κατέλαβαν μια επεκτεινόμενη περιοχή εδαφών που κατείχε προηγουμένως η Μόσχα στα ανατολικά, ανακοίνωσε περιφερειακός αξιωματούχος με έδρα τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Βραδεία προέλαση

«H προέλαση του εχθρικού στρατού δεν είναι ταχεία, αλλά αρκετοί οικισμοί έχουν ήδη τεθεί υπό τον έλεγχο ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Vitaly Ganchev επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία διοίκησης στην περιοχή του Kharkiv.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν απελευθερώσει περισσότερους από 30 οικισμούς στην περιοχή του Kharkiv μέχρι στιγμής και πως οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική περιοχή του Donbass και στο νότο.

Η Ρωσία κατέλαβε το 25% των ουκρανικών εδαφών

Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου το 25% των εδαφών της Ουκρανίας από τότε που τα στρατεύματά της εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για τον «αφοπλισμό» της χώρας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με στρατιωτικά οχήματα να περνούν με ταχύτητα κατά μήκος μιας εθνικής οδού, λέγοντας ότι δείχνουν ενισχύσεις να σπεύδουν να υπερασπιστούν την περιοχή του Kharkiv.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν στρατιώτες να σηκώνουν σημαίες και να ποζάρουν μπροστά σε πινακίδες σε χωριά και πόλεις σε τμήμα της ρωσικής επικράτειας που κατείχε προηγουμένως. Μια εικόνα έδειχνε τα στρατεύματα μια πινακίδα καλωσορίσματος στον αυτοκινητόδρομο για το Kupiansk, που αποτελεί διασταύρωση πολλών από τις κύριες σιδηροδρομικές γραμμές που τροφοδοτούν τα στρατεύματα στο μέτωπο.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, πως η Ουκρανία κράτησε τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους μακριά από την περιοχή.

Και Τσετσένοι στην Χερσώνα

Η Ρωσία στέλνει 1.300 Τσετσένους στρατιώτες στην Χερσώνα.

Οι στρατιώτες στάλθηκαν για να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα στα κατεχόμενα τμήματα της Χερσώνας μέσω της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας στο νότο, ανέφερε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η αποτυχημένη αντεπίθεση – Περισσότερα όπλα ζητεί ο Zelensky

Την προηγούμενη εβδομάδα το Κίεβο ανακοίνωσε την έναρξη της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στο άλλο άκρο της πρώτης γραμμής, στη νότια επαρχία Χερσώνας.
Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε πως συνελήφθησαν μαζικά Ουκρανοί στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν πολωνικά άρματα μάχης.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί νέο πυροβολικό και ρουκέτες που προμηθεύονται από τη Δύση για να χτυπήσει τις ρωσικές θέσεις στο νότο, με στόχο να παγιδεύσει χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα στη δυτική όχθη του πλατύ ποταμού Dnipro.

Ο Zelensky έχει προγραμματιστεί να μιλήσει με τους κατασκευαστές όπλων των ΗΠΑ για πρώτη φορά αργότερα τον Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να κάνει έκκληση για περισσότερα όπλα.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη παράσχει περισσότερα από 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την εισβολή.

Στο Κίεβο η Baerbock

«Ήρθα στο Κίεβο για να δείξω ότι μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται σε εμάς. Ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί, με την παράδοση όπλων, με ανθρωπιστική και οικονομική στήριξη», τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Annalena Baerbock.
Από το Κίεβο σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη να στόχο «να δείξει» ότι η Ουκρανία «μπορεί να βασίζεται» στη στήριξη του Βερολίνου η Annalena Baerbock δήλωσε ότι «για εμένα, είναι σαφές ότι ο (Ρώσος πρόεδρος) Putin βασίζεται στο γεγονός ότι θα κουραστούμε με τα δεινά της Ουκρανίας», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κίεβο αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο.
Η Γερμανία, εκτός από την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, σκοπεύει να βοηθήσει το Κίεβο σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης καθώς και για να «πέσει φως στα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν, αποστέλλοντας ειδικούς, μεταξύ των οποίων έναν εισαγγελέα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πάντως, η Γερμανία, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, θα παραμείνει δίπλα στους Ουκρανούς που «μάχονται κατά της ρωσικής επιθετικότητας, όχι μόνο για να υπερασπιστούν το ανθρώπινο δικαίωμά τους για ειρήνη και ελευθερία, αλλά επίσης και για να υπερασπιστούν την δική μας ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης».

Το ΝΑΤΟ ζητεί χειμερινό εξοπλισμό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους να εφοδιάσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με χειμωνιάτικο εξοπλισμό, όπως ρούχα, σκηνές και γεννήτριες, ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες να συνεχίσουν να μάχονται όταν θα ψυχράνει ο καιρός.
Τον χειμώνα, η μέση θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πέφτει κάτω από το μηδέν. Δεν είναι ασυνήθιστο ο υδράργυρος να πέσει ακόμη και στους -15 βαθμούς Κελσίου.
«Ο χειμώνας έρχεται, θα είναι σκληρός και επομένως χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε (τους Ουκρανούς) με όπλα και πυρομαχικά αλλά και με χειμωνιάτικες στολές, σκηνές, γεννήτριες και όλον τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τον χειμώνα», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο Stoltenberg κάλεσε επίσης τους συμμάχους να εντείνουν την αμυντική παραγωγή τους και να κάνουν απογραφή των αποθεμάτων τους, ώστε να μπορέσουν να παραδώσουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο. «Είμαστε σε στενή επαφή με την αμυντική βιομηχανία, με τις πρωτεύουσες (…) για να εξασφαλίσουμε ότι εντείνουμε την παραγωγή, ότι αναπληρώνουμε τα αποθέματά μας. Αυτό γίνεται και για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τα όπλα, τα πυρομαχικά, τις δυνατότητες για να αποτρέψουμε (επιθετικές ενέργειες) και να αμυνθούμε», πρόσθεσε.

Εδάφη της Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία μέχρι και 9 Σεπτεμβρίου

111_7.JPG
nn2.png

nn3.png
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube