Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 13 Σεπτεμβρίου 2022

Πόλεμος: Ανοίγει ο δρόμος στους Ουκρανούς και για τη Χερσώνα;

Πόλεμος: Ανοίγει ο δρόμος στους Ουκρανούς και για τη Χερσώνα;

«Παρενέργειες» στο ρωσικό στρατό;

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας έφερε πίσω στον έλεγχο των Ουκρανών πολλές περιοχές και ανάγκασε σε άτακτη φυγή τις μονάδες της Μόσχας στην περιφέρεια Χάρκοβο. Η τακτική τους συνεχίζει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ρωσικό ηθικό και τις στρατιωτικές δυνατότητες, ωστόσο, αυτά δεν σημαίνουν ότι ο ουκρανικός σταμάτησε να αντιμετωπίζει «έναν δύσκολο αγώνα», προειδοποιεί το Πεντάγωνο.

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ρωσικός στρατός «έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τα κεκτημένα του» γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας- το Χάρκοβο- και «αποσύρθηκε προς τα βόρεια και τα ανατολικά», προσθέτοντας ότι «πολλές από αυτές τις δυνάμεις έχουν μετακινηθεί πέρα ​​από τα σύνορα με τη Ρωσία». 

«Αυτός συνεχίζει να είναι ένας δύσκολος αγώνας για τους Ουκρανούς», τόνισε στους Financial Times Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.  

«Η Ρωσία έχει ακόμα χαρτιά που μπορεί να παίξει», δήλωσε από την πλευρά του ο Φίλιπ Μπρίντλοβ, απόστρατος στρατηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που ήταν ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ από το 2013 έως το 2016. «Η Ουκρανία κάνει πλέον ξεκάθαρα σταθερές αλλαγές στο ανατολικά και βόρεια και πιστεύω ότι εάν η Δύση εξοπλίσει κατάλληλα την Ουκρανία, θα μπορέσει να διατηρήσει τα κεκτημένα της».

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, αποφεύγοντας να κηρύξουν πρόωρη νίκη καθώς γνωρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαθέτει ακόμα στρατεύματα και πόρους προς αξιοποίηση και οι δυνάμεις του εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλες περιοχές της στα ανατολικά και στο νότο της Ουκρανίας. 

Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο  

Πέρα από την πρόοδο που έχει σημειώσει ο ουκρανικός στρατός στην περιφέρεια του Χαρκόβου- με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανακοινώνει χθες το βράδυ ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει σχεδόν 6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοχών που έλεγχαν οι ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου- παρατηρούνται κινήσεις επίσης νότια, στην περιφέρεια της Χερσώνας. 

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο ουρκανικός στρατός έχει σημειώσει νίκες στην περιοχή της Χερσώνας, που ελέγχει η Ρωσία και η οποία συνορεύει με την προσαρτημένη από τη Μόσχα Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες που βρίσκονται από το 2014 υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

Η ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου συνοψίζει:

Δορυφορικές εικόνες γνωστών ρωσικών θέσεων στο χωριό Κισελίβκα, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Χερσώνας, δείχνουν ότι όλα τα ρωσικά οχήματα εκτός από τέσσερα έχουν απομακρυνθεί από προηγούμενες θέσεις προς τα εμπρός, σύμφωνα με φήμες ότι τα στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DNR) εγκατέλειψαν το χωριό Κισελίβκα και επέστρεψαν προς τον ποταμό Δνείπερο.

Το χωριό Κισελίβκα αποτελεί μια επιχειρησιακά σημαντική τοποθεσία για τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από την πόλη της Χερσώνας, επειδή είναι ο τελευταίος σημαντικός οικισμός κατά μήκος τόσο του αυτοκινητόδρομου E58 όσο και μιας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ των σημερινών ουκρανικών θέσεων και της Τσορνομπάιβκα, του πιο απομακρυσμένου τμήματος της πόλης Χερσώνας.

Η προφανής απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από αυτή τη θέση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των Ρώσων να υπερασπιστούν τα βορειοδυτικά προάστια της πόλης Χερσώνας και υποδηλώνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα σε αυτήν την περιοχή αντιλαμβάνονται μια επικείμενη απειλή για τις θέσεις τους, εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. 

Η εκπρόσωπος της Νότιας Επιχειρησιακής Διοίκησης της Ουκρανίας, Ναταλία Χουμενιούκ, δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κατά μήκος της δεξιάς όχθης του ποταμού Δνείπερου στην περιφέρεια της Χερσώνας προσπαθούν να διαπραγματευτούν παράδοση υπό το διεθνές δίκαιο.

Πάντως, οι ουκρανικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Χάρκοβο είναι απίθανο να είχαν τόσο δραματική ψυχολογική επίδραση στα ρωσικά στρατεύματα στον νότο, και τόσο η απόσυρση των στρατευμάτων από τις μπροστινές θέσεις στην περιοχή Κισελίβκα όσο και οι αναφορές για διαπραγματεύσεις παράδοσης αποτελούν ενδείξεις ότι οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στο νότο προχωρούν σε σημαντικό ναθμό, ακόμα κι αν η ορατότητα σε αυτόν τον άξονα περιορίζεται από τη μετατόπιση της εστίασης στο Χάρκοβο, σημειώνουν επίσης οι αναλυτές. 

«Παρενέργειες» στο ρωσικό στρατό;

Στο μεταξύ η ανάλυση του αμερικανικού think tank αναφέρεται επίσης στην επίδραση που ενδέχεται να έχει η επιτυχία των πρόσφατων ουκρανικών επιχειρήσεων αντιεπίθεσης στη βούληση ή την ικανότητα της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης να χρησιμοποιήσει εγκαίρως νεοσύστατες εθελοντικές μονάδες στην Ουκρανία.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανέστειλε την αποστολή νέων, ήδη διαμορφωμένων μονάδων στην Ουκρανία λόγω των πρόσφατων ρωσικών απωλειών και της εκτεταμένης δυσπιστίας προς τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση, παράγοντες που έκαναν μεγάλο αριθμό εθελοντών να αρνηθούν κατηγορηματικά να συμμετάσχουν στις μάχες.

Αυτή η εκτίμηση είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτη- τονίζουν οι αναλυτές- αλλά το χαμηλό ηθικό λόγω της επιτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την ήδη φτωχή ικανότητα του Κρεμλίνου να παράγει ουσιαστική ικανότητα μάχης.

«Η ανάπτυξη αυτών των νεοσύστατων μονάδων για την ενίσχυση των αμυντικών γραμμών έναντι των ουκρανικών αντεπιθέσεων θα ήταν μια επιχειρησιακά ορθή απόφαση εκ μέρους της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας. Και η καθυστέρηση ή η πιθανή αναστολή αυτών των αναπτύξεων θα δώσει χρόνο στα ουκρανικά στρατεύματα να ενοποιηθούν και στη συνέχεια να συνεχίσουν την επίθεση, εάν το επιλέξουν, χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν νεοαφιχθείσες και νέες (αν και υποεκπαιδευμένες και ανεπαρκείς) μονάδες», καταλήγουν. 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube