REAL TIME |

Πλήξη και φτώχεια κυριαρχούν στις τάξεις των μισθοφόρων του Ερντογάν στη Λιβύη

Πλήξη και φτώχεια κυριαρχούν στις τάξεις των μισθοφόρων του Ερντογάν στη Λιβύη

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η SADAT “διατηρεί την επίβλεψη και την πληρωμή των κατ’ εκτίμηση 5.000 Σύρων μαχητών υπέρ της GNA στη Λιβύη”

Οι λιβυκές πολιτοφυλακές αντιστέκονται εδώ και καιρό στους μισθοφόρους από τη Συρία. Σύμφωνα με τον Τζαλέλ Χαρσαουί, ειδικό στη Λιβύη, “η επέμβαση της Τουρκίας με Σύρους μισθοφόρους ήταν ένα πικρό χάπι για τη GNA”. Η GNA χρειαζόταν πυρομαχικά, εξοπλισμό, υλικοτεχνική υποστήριξη, αεροπορική άμυνα και πολλά άλλα, αλλά δεν υπήρχε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ποτέ δεν ζήτησαν πεζικό. Ένοπλες ομάδες, όπως η Ειδική Δύναμη Αποτροπής, αρνούνται να επιτρέψουν τη συριακή παρουσία στο κέντρο της πόλης. Στα μάτια πολλών, η παρουσία Σύριων μισθοφόρων είναι ταπείνωση. Αντιπροσωπεύουν την αδυναμία των Λιβύων απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες, ακόμη και όταν αυτές οι ξένες δυνάμεις φαινομενικά παρεμβαίνουν για λογαριασμό τους, γράφουν σε άρθρο τους στο National Interest,  ο John Lechner, ερευνητής δημοσιογράφος και πρώην οικονομικός αναλυτής, και ο S. Asher, ερευνητής ανοιχτού κώδικα.

Οι θάνατοι κοντά στο αεροδρόμιο Mitiga μείωσαν για λίγο τη μονοτονία στη βάση, ένα μέρος το οποίο έτσι και αλλιώς δεν πλήττει εύκολα. Ο Αμπού Μογιάντ, για παράδειγμα, είναι διοικητής στη Μεραρχία al-Hamza και είναι γνωστός ως σημαίνων λαθρέμπορος κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Σύμφωνα με μαχητές, ο Μογιάντ αντάλλασσε συχνά ναρκωτικά με περικοπή των μισθών των υφισταμένων του και πολλοί φτωχοί μαχητές είναι χρεωμένοι. Ο Αμπού Σαγέντ, ο υπεύθυνος στρατολόγησης των μισθοφόρων της Τουρκίας λέει: “Οι διοικητές μέχρι σήμερα κατάσχουν μισθούς”. Αλλά όταν οι μάχες στη Λιβύη ήταν στο αποκορύφωμά τους, ο Σαγέντ είχε τα δικά του προβλήματα. “Έπρεπε να στείλουμε όσους περισσότερους μαχητές μπορούσαμε να στρατολογήσουμε. Οι Τούρκοι ζητούσαν 2.000 άνδρες. το τάγμα μας είναι μόνο 500 άτομα. Έτσι, αρχίσαμε να στέλνουμε παιδιά με μηδενική στρατιωτική εμπειρία”.

Απηυδισμένοι με την κατάστασή τους, οι μισθοφόροι εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τη δυσαρέσκειά τους σε λογαριασμούς στο Telegram. Ένας μαχητής από την ομάδα Sultan Murad σχολίασε πρόσφατα: “Τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν λαμβάνουμε μισθούς, τα παντοπωλεία στη βάση είναι άδεια. Οι διοικητές δεν πληρώνουν μισθούς ούτε στέλνουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους”. Μερικοί μαχητές συνελήφθησαν επειδή υπέβαλαν καταγγελίες. Άλλοι ζήτησαν χρήματα από τις οικογένειές τους για να επιβιώσουν.

Ωστόσο, περισσότεροι νέοι άνδρες θέλουν να καταταγούν, μια απόδειξη για τις απελπιστικές οικονομικές συνθήκες στη βορειοδυτική Συρία και το γεγονός ότι οι πιθανοί νεοσύλλεκτοι πιστεύουν ότι δεν θα διεξαχθούν μάχες στη Λιβύη. Ο Αμπού Σαγέντ, ο υπεύθυνος στρατολόγησης, παρατήρησε: “Δέχομαι ασταμάτητα κλήσεις από ανθρώπους που μου ζητούν να τους στείλω στη Λιβύη. Τώρα, θα μου προσφέρουν ακόμη και τον πρώτο και τον δεύτερο μισθό τους”.

Οι παραπάνω στρατολόγοι υποστηρίζουν ότι η κύρια επαφή τους ήταν με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ τα logistics ανατέθηκαν σε “άγνωστες εταιρείες”. Είναι πιθανό ότι αυτές οι εταιρείες συνδέονται με τη SADAT, την τουρκική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Αντνάν Τανριβέρντι, πρώην ταξίαρχο και στενό έμπιστο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια έκθεση του 2020 , το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η SADAT “διατηρεί την επίβλεψη και την πληρωμή των κατ’ εκτίμηση 5.000 Σύρων μαχητών υπέρ της GNA στη Λιβύη”. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον τουρκικό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών, η σημασία της SADAT στη στρατολόγηση μισθοφόρων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί. Ωστόσο, η εταιρεία πιθανότατα συντονίζεται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι εντάσεις αυξάνονται επίσης τόσο στην Τρίπολη όσο και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αλλά δεν είναι σαφές εάν οι Σύροι μισθοφόροι θα διαδραματίσουν και πάλι εξέχοντα ρόλο στις μελλοντικές συγκρούσεις. Οι αντίπαλοι πρωθυπουργοί της Λιβύης, Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και Φατί Μπασάγκα, αγωνίζονται για τον έλεγχο της Τρίπολης, αλλά οι Σύροι στη βάση τους δεν περιμένουν να κινητοποιηθούν. Για την πλειοψηφία, αυτό μπορεί να ισχύει. Όσοι βρίσκονται στα νότια προάστια της Τρίπολης και στη Μισράτα είναι απίθανο να δουν δράση.

Ωστόσο, μισθοφόροι που βρίσκονται στο Ζανζούρ, στη δυτική Τρίπολη, ενδέχεται να μπλοκάρουν τις πολιτοφυλακές υπέρ του Μπασάγκα από τα δυτικά. Ο Μαχμούντ μπεν Ρατζιάμπ, ένας Λίβυος διοικητής και σύμμαχος του Νττμπέιμπα με στενές διασυνδέσεις με την Τουρκία, είναι ένας από τους λίγους που θα μπορούσαν να αναπτύξουν Σύριους. Ο Ρατζάμπ δεν έχει πολλούς οπλισμένους Λίβυους υπό τις διαταγές του και “η υπάρχουσα πολιτική εικόνα του θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει τη χρήση Σύριων”, σύμφωνα με τον Χαρσαουί.

Παρά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στις αρχές Αυγούστου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, οι Σύροι στρατολόγοι δεν γνωρίζουν κανένα νέο πρόγραμμα για αυτήν την περιοχή.

Φήμες, ωστόσο, έχουν αρχίσει να ξεπετάγονται ότι μια “ειρηνευτική” δύναμη θα αναπτυχθεί σύντομα στην Υεμένη για να επιβάλει κατάπαυση του πυρός. Πρώην μαχητές όπως ο Χασάν γνωρίζουν πολύ καλά ότι οτιδήποτε ειπωθεί για την επερχόμενη αποστολή είναι απίθανο να ισχύει.

Πέτρος Κράνιας

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube