REAL TIME |

Weather Icon
Ρωσία 25 Σεπτεμβρίου 2022

«Πείτε στους αναγνώστες σας ότι απέφυγα να απαντήσω»: Ποια ερώτηση «κόλλησε» τον Λαβρόφ

«Πείτε στους αναγνώστες σας ότι απέφυγα να απαντήσω»: Ποια ερώτηση «κόλλησε» τον Λαβρόφ

REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Δύση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατακλύστηκε από ερωτήσεις για το τι θα ακολουθήσει στον πόλεμο της Ουκρανίας στη Νέα Υόρκη. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλε την «πρωτοφανή» και «γκροτέσκα» ρωσοφοβία της Δύσης, αλλά απαντώντας στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου για την προσάρτηση, οι οποίοι αναζητούσαν στοιχεία για την εξέλιξη των συγκρούσεων είχε να δώσει επίσης μια απλή συμβουλή. 

«Θα πρέπει να διαβάζετε τον Πούτιν πιο συχνά και προσεκτικά», απάντησε ο Λαβρόφ παραπέμποντας τον δημοσιογράφο, που ρώτησε για το τέλος του παιχνιδιού της Μόσχας στη σύγκρουση, στις ομιλίες του Πούτιν. Τα δημόσια σχόλια του Ρώσου προέδρου, ωστόσο, δεν έχουν θέσει σαφείς στόχους για την εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς επανειλημμένα εάν η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τα κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας που προσαρτά, ο Λαβρόφ δεν έδωσε καμία πρόσθετη διευκρίνιση. Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει εάν το σχόλιο του Πούτιν κατά το διάγγελμά του- ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υπερασπιστεί την ρωσική επικράτεια- σήμαινε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τις προσαρτημένες περιοχές- τα εδάφη που η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει στρατιωτικά- ο Λαβρόφ προχώρησε σε μια μακρά συζήτηση για την «κουλτούρα ακύρωσης» (cancel culture) σε σχέση με την εκδοχή της Μόσχας για τη σύγκρουση.

«Όλη η επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που περιλαμβάνεται και μπορεί να περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα, είναι άνευ όρων υπό την πλήρη υπεράσπιση του κράτους», είπε μονάχα. «Όλοι οι νόμοι, τα δόγματα, οι έννοιες και οι στρατηγικές της Ρωσικής Ομοσπονδίας καλύπτουν όλη την επικράτειά της».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Δύση, αλλά δεν θα αναλάβει την πρωτοβουλία. «Είναι πάντα καλύτερο να μιλάς παρά να μην μιλάς», είπε. «Αλλά στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, η Ρωσία απλά δεν πρόκειται να κάνει τα πρώτα βήματα»

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για χρόνια «εγωισμού» και υπερασπίστηκε τη γραμμή της Μόσχας. Όταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα πιέζει το Κρεμλίνο να τερματίσει σύντομα τον πόλεμο, ο Λαβρόφ αρχικά διαφώνησε με την επιλογή των λέξεων του δημοσιογράφου και έπειτα είπε: «Πείτε στους αναγνώστες σας ότι απέφυγα την ερώτηση».

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube