Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Τουρκία 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες φοβούνται τον Ερντογάν

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες φοβούνται τον Ερντογάν

Ποιο είναι το επόμενο βήμα του ψυχασθενή «σουλτάνου»;

Μιχάλης Ιγνατίου   

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Έχω την αίσθηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, αυτόν που είδαμε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ήταν ο χειρότερος στην πολιτική του ιστορία σε ότι αφορά κυρίως την Ελλάδα (αλλά και την Κύπρο με δεδομένο ότι «πέρασε» την απαράδεκτη διχοτομική λύση των «δύο κρατών» από ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών). 

Αυτό που είδαμε και γίναμε μάρτυρες είναι η αναβάθμιση στον ύψιστο βαθμό των απειλών και των έωλων κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας. Και δικαιολογημένα ο καθένας αναρωτήθηκε ποιο είναι το επόμενο βήμα του ψυχασθενή «σουλτάνου» -και όποιος ενοχλείται με τη λέξη «ψυχασθενής» ας διαβάσει όσα γράφουν σημαντικοί Τούρκοι και Κούρδοι αρθρογράφοι που κατάφεραν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό. Προηγουμένως «θήτευσαν» στις φυλακές του Ερντογάν. 

Με αυτόν τον τύπο είχαμε πάντα να κάνουμε, και τις εποχές που αρκετοί στο νησί, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον πίστευαν ότι είναι ο «άνθρωπος της λύσης» όλων των προβλημάτων. Και του Κυπριακού και των «διαφορών» στο Αιγαίο. Υμνήθηκε ο Ερντογάν από σημαντικούς αρθρογράφους και αναλυτές και μία πρώην υπουργός έτρεχε σαν τρελή στο τυπογραφείο για να κάψει, πριν κυκλοφορήσει, το βιβλίο της, που ήταν ένας ύμνος για τον πρόεδρο της Τουρκίας. 

Λίγοι ήταν αυτοί που τον διάβασαν σωστά. Οι πρώτοι βέβαια που την πάτησαν ήταν οι Αμερικανοί και οι άβουλοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι μέχρι και σήμερα δείχνουν μία τάση «προστασίας» του, τελευταία λόγω φόβου. Ναι, τον φοβούνται τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον. Και αυτό είναι ένα μεγαλύτερο λάθος από το προηγούμενο. 

Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι θα εγκαταλείψει τη Δύση, κάτι που έχει ήδη συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Επέλεξε στρατόπεδο, αλλά κρατά και τα δύο σχοινιά, όσο τον εξυπηρετεί αυτό. Είναι όμως με τον Πούτιν 100% και εσχάτως ερωτοτροπεί με τους Κινέζους, οι οποίοι δεν είναι τόσο θερμοί για την ώρα. 

Οι Ευρωπαίοι έχουν τον ίδιο φόβο ότι θα γεμίσει την ήπειρο με άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες. Όχι πια, δεν μπορεί, είναι η απάντηση και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, πρέπει να αλλάξουν πορεία και να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, ως είναι. Αδίστακτη μεν αλλά βρίσκει μπροστά της μία Ελλάδα, άρα την Ευρώπη, οχυρωμένη. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε καλή δουλειά. Απαντά, όπως πρέπει, στους Τούρκους λαθρεμπόρους ψυχών, που εργάζονται για το τουρκικό κράτος. Την ίδια στιγμή σώζει πολλές ζωές. 

Η επίθεση του Ερντογάν -επειδή τον έπιασε η …αγωνία για τους άμοιρους πρόσφυγες και τους μετανάστες-, είναι αποκαλυπτική της οργής του επειδή η Ελλάδα του χαλά τα σχέδια για τον εκβιασμό των Ευρωπαίων, οι οποίοι -θου φυλακή τω στόματι μου- είναι πανίβλακες οι άνθρωποι, σε σημείο παρεξήγησης. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν καταλαβαίνει με κατευνασμούς και συμπεριφορά καλών παιδιών. 

Και θυμίζω ότι το είδαμε το καλοκαίρι του 2018, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε να επιλέξει μεταξύ του φίλου του Ερντογάν και των εκατομμυρίων των Χριστιανών ψηφοφόρων. Θυμίζω ότι ο «Σουλτάνος» είχε φυλακίσει ένα δημοφιλή Αμερικανό πάστορα. Ο Ερντογάν αρνήθηκε να τον απελευθερώσει και ο Τραμπ, στις 4 το πρωί ώρα Άγκυρας, του επέβαλε οικονομικές κυρώσεις. Το πρωί είχε καταρρεύσει η οικονομία του και συμφώνησε να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον. 

Ναι, οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναφέρουν την απειλή των κυρώσεων. Αν δεν θέλουν να τις επιβάλουν λόγω του εποικισμού της Αμμοχώστου και της εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ, επειδή τους χαλά, ας τον τιμωρήσουν για τη βοήθεια του προς τη Ρωσία. Αποδείξεις υπάρχουν πολλές για το σπάσιμο των κυρώσεων. Άλλωστε η απειλή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στέκεται πάνω από τα κεφάλια των Τούρκων τραπεζιτών, οι οποίοι αν δεν σταματήσουν τα μασκαραλίκια με τους Ρώσους, μέχρι τη Δευτέρα θα «φάνε» κυρώσεις. 

Τα πράγματα αλλάζουν δραματικά, αλλά στις Βρυξέλλες ούτε ακούν, ούτε βλέπουν. Η Τουρκία έχει ταχθεί με το μέρος του Πούτιν και μόνο αυτοί (οι Ευρωπαίοι) και οι Αμερικανοί γραφειοκράτες δεν το βλέπουν. Μάλλον, ας το θέσω πιο ορθά: Δεν το παραδέχονται. 

Ως γνωστό, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο πολύς Καλίν, είχε καλέσει ξένους δημοσιογράφους πριν την αναχώρηση της τουρκικής αποστολής για τη Νέα Υόρκη, για να τους πει ότι έκλεισε η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι συνάδελφοι μετέδωσαν την πληροφορία, αν και έπρεπε να ερωτηθεί και ο Λευκός Οίκος. Διότι αν ρωτούσαν οι εκπρόσωποι θα τους έλεγαν ότι δεν περιλαμβάνεται μία τέτοια συνάντηση στο πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν. Ρωτήσαμε εμείς και αυτό μας απάντησαν. 

Το γεγονός ότι δεν τον συνάντησε ο κ. Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη είναι μία αρνητική εξέλιξη για τον Ερντογάν. Κατέρρευσε το αφήγημα ότι όποτε θελήσει βλέπει και τον Πούτιν και τον Μπάιντεν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα δικαιολογήσει, τις επόμενες μέρες, το φιάσκο. Εκτός αν έχει πετύχει πρόσκληση για το Λευκό Οίκο και το κρύβει!!! 

Από την άλλη πλευρά, γιατί οι Αμερικανοί να τον προσκαλέσουν στην Ουάσιγκτον; Επειδή είναι καλός σύμμαχος; Επειδή σέβεται τις δυτικές αξίες, τις οποίες καταπατά; Επειδή είναι εισβολέας και καταχτητής; Πόσα άλλα θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε. 

Πάντως, και επειδή ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα στοχεύσει την Κύπρο το επόμενο διάστημα, θα δούμε πόσο εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι είναι και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Η ακύρωση της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σεργκέϊ Λαβρόφ θα έχει συνέπειες για την Κύπρο. Δυστυχώς. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έσωσε πολλές οδυνηρές καταστάσεις για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά, αυτός που θα εκδικηθεί το νησί θα είναι ο ίδιος ο Πούτιν. Έτσι κι αλλιώς, δεν τρέφει καμία εκτίμηση για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ. Είναι με την ιδέα, προφανώς, ότι όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται στην Κύπρο, φτάνει να γνωρίζεις κάποιον πολιτικό. Αυτά… 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Η προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο ξεπερνά σιγά-σιγά και την αμερικανική σε βρωμιά και δυσωδία. Έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας. Αλλά, θαρρώ, ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Έχουν να διαλέξουν τους διεφθαρμένους από τους καθαρούς: Και κατά τη γνώμη των πολλών, και ο Μαυρογιάννης και ο Χριστοδουλίδης, είναι καθαροί. Οπότε, όση λάσπη και να ρίχνεται, επιστρέφει σ’ αυτούς που την κατασκευάζουν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.  

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Το τρίτο υστερόγραφο είναι για τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, τον Επίτροπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Επειδή γίνονται φοβερά και τρομερά πράγματα από τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απειλεί με πυρηνικό πόλεμο, οι Έλληνες της Κύπρου θέλουμε να γνωρίζουμε: Ποιον προεδρικό υποψήφιο έχει στο τσεπάκι του ο Ρώσος ηγέτης; Από τη θέση που κατέχει, και επειδή έχει γνώση πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες, ο κ. Σχοινάς γνωρίζει και είναι υποχρεωμένος να μας πει το όνομα του υποψηφίου. 

([email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube