Weather Icon

Οι ΗΠΑ δηλώνουν παρουσία κάτω από τη μύτη της Ρωσίας! Επίσκεψη Πελόζι στην Αρμενία – Συνάντηση με Πασινιάν στις 17 Σεπτεμβρίου

Οι ΗΠΑ δηλώνουν παρουσία κάτω από τη μύτη της Ρωσίας! Επίσκεψη Πελόζι στην Αρμενία – Συνάντηση με Πασινιάν στις 17 Σεπτεμβρίου

Πολιτική παρουσία των ΗΠΑ στον Νότιο Καύκασο μετά τη νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία που κόστισε τη ζωή σε 150 στρατιώτες.

Στην Αρμενία θα βρεθεί στις 17 Σεπτεμβρίου η Νάνσι Πελόζι. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου, θα επισκεφτεί τη χώρα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Στις 13-14 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση στα ανατολικά σύνορα της αρμενικής επικράτειας. Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων στρατιωτών ανέβηκε στους 150.

Οι ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για την επίτευξη αποκλιμάκωσης

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, οι ΗΠΑ κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσουν την κλιμάκωση.

Το βράδυ της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου 2022, η τοποθέτηση Πασινιάν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, ότι είναι έτοιμος να υπογράψει έγγραφο που να αποδέχεται τις εδαφικές απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν με αντάλλαγμα την ειρήνη οδήγησε σε σφοδρές αντιδράσεις . Ο κόσμος κατέκλυσε τη Λεωφόρο Μπαγραμιάν και πολιόρκησε το κοινοβούλιο και απαίτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Πασινιάν. Το πλήθος έσπασε την πύλη της εξωτερικής περίφραξης του κτιρίου, την ώρα που η αντιπολίτευση αναζητούσε ψήφους για πρόταση μομφής προκειμένου να ρίξει τον Πασινιάν, ο οποίος με νέα δήλωση, την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, διέψευσε τα λεγόμενά του, κάνοντας λόγο για σαμποτάζ με σκοπό να σπάσουν την αντίσταση της χώρας. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, διαβεβαίωσε, ότι κανένα έγγραφο δεν έχει υπογραφεί και δεν ετοιμάζεται να υπογραφεί.

Έτσι λοιπόν στις 17 Σεπτεμβρίου, η Νάνσι Πελόζι, η οποία είναι μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα Καυκάσου και Αρμενίας θα επισκεφτεί την αρμενική πρωτεύουσα και θα συναντηθεί με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος περνάει μία ακόμα δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, κατά την οποία χρεώνεται την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο των 44 ημερών, το 2020, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία οδήγησε στη συνθηκολόγηση με τον Αζερμπαϊτζάν, με υπογραφή τριμερούς συμφωνίας παράδοσης του 75% των εδαφών του Αρτσάχ με εγγυήτρια τη Ρωσία.

Με αυτήν την επίσκεψη είναι προφανές, ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν παρουσία τουλάχιστον πολιτικού επιπέδου κάτω από τη μύτη της Ρωσίας, η οποία έχει ανοικτό το μέτωπο στην Ουκρανία, όπου τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης άφησαν πολλές πληγές στο ρωσικό στρατό που αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε 40 κατεχόμενες περιοχές.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, η Πελόζι είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου με την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κινεζικής κυβέρνησης. Το ταξίδι της 82χρονης προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, που είχε χαρακτηριστεί «εξαιρετικά επικίνδυνο» από το Πεκίνο, προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως.

Μάλιστα την ημέρα της επίσκεψης, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube