Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 26 Σεπτεμβρίου 2022

Οι επόμενοι σταθμοί της ελληνικής διπλωματικής αντεπίθεσης και το σήμα Μητσοτάκη για διάλογο

Οι επόμενοι σταθμοί της ελληνικής διπλωματικής αντεπίθεσης και το σήμα Μητσοτάκη για διάλογο

Η Αθήνα προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με το ορόσημο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να περνάει στο παρελθόν και την ελληνική διπλωματία να μετράει γεωπολιτικά κέρδη από την τετραήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, η Αθήνα προετοιμάζεται για τον επόμενο κύκλο διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας, έχοντας, εξακολουθητικά, στο… μικροσκόπιό της τους αναθεωρητικούς βερμπαλισμούς της ηγεσίας του εξ ανατολών γείτονα. 

Ο κ. Μητσοτάκης χάραξε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πρωτεύουσας έναντι της Άγκυρας, απαντώντας σημείο προς σημείο στις νέο-οθωμανικές εξάρσεις του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι επόμενες διεθνείς συναντήσεις βρίσκονται στον ορίζοντα και η κυβέρνηση παρατηρεί τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας, που αποτυπώνουν τις οβιδιακές μεταμορφώσεις της. 

Και αυτό γιατί στις απειλητικές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της γείτονος, όπως του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προτίθενται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η προπαγάνδα και τα fake news από την πλευρά Μέσων Ενημέρωσης, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν πέρασε από το περιβόητο “Μητσοτάκης γιόκ” στο υπό προϋποθέσεις “ο Ερντογάν δεν αποκλείει κανέναν”, αφήνοντας, για πρώτη φορά… χαραμάδα για συνάντηση των δύο ηγετών.

Η ελληνική πρωτεύουσα αξιολογεί κάθε κίνηση της ηγεσίας των γειτόνων και προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας απέναντί της ένα μοτίβο λόγω και έργω αποχαλίνωσης που δείχνει να κινείται με… σπασμένα φρένα. “Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλάει για κόκκινες γραμμές και θέλω να πω τα εξής. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι μία κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να περάσει και ως πρωθυπουργός ποτέ δεν θα συμβιβαστώ όσον αφορά στην εθνική κυριαρχία και τη σταθερότητα και η Ελλάδα δεν θα εκφοβηθεί από κανέναν…”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μητσοτάκης. 

Η Αθήνα κρατάει, πάντα, ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο, υπό το πρίσμα του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας και στην πρωθυπουργική ατζέντα… κυκλώνονται τέσσερις ημερομηνίες και αντίστοιχοι σταθμοί όσον αφορά στην ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις ακρότητες της τουρκικής ηγεσίας:

– Στις 27 Σεπτεμβρίου, στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

– Στις 30 Σεπτεμβρίου, στο Αλικάντε της Ισπανίας θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Στις 6 και 7 Οκτωβρίου, στην Πράγα, θα πραγματοποιηθούν η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και η Άτυπη Σύνοδος των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το… παράθυρο της Πράγας

Όπως είναι αναμενόμενο, το βλέμμα της ελληνικής πρωτεύουσας είναι στραμμένο, κατά κύριο λόγο, στην Πράγα και τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Σε αυτήν έχει προσκληθεί και η Τουρκία, με την παρουσία του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κρίνει πολλά, κυρίως όσον αφορά στο… παράθυρο συνάντησης που άφησε ανοιχτό ο πλέον στενός συνεργάτης του, Ιμπραχίμ Καλίν. 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να διαμηνύσει ότι τα… παράθυρα της Αθήνας είναι, πάντα, ανοιχτά στον διάλογο με την ηγεσία του εξ ανατολών γείτονα. “Με έχετε ακούσει να λέω ότι είμαι πάντα ανοιχτός στον διάλογο και στη διευθέτηση των διαφορών με ανοιχτό τρόπο, με σεβασμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η θέση μου εξακολουθεί να ισχύει”, τόνισε. 

Πλέον, αυτό που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο η ηγεσία της Άγκυρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την όχθη της ρητορικής αποχαλίνωσης και να… καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, οι οποίες, ουσιαστικά, έχουν… παγώσει μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο ακολούθησε ένα… τσουνάμι γενικευμένων προκλήσεων από τη γείτονα. 

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube