Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Ιστορία , Κύπρος 19 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Ελισαβετ-όπληκτοι, ξεπλένηδες Αγγλολάγνοι και οι Ημίθεοι της ΕΟΚΑ

Οι Ελισαβετ-όπληκτοι, ξεπλένηδες Αγγλολάγνοι και οι Ημίθεοι της ΕΟΚΑ

Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*

Μεγάλη εντύπωση προξένησε το γεγονός πως υπήρξαν Έλληνες που δημοσίευσαν μηνύματα  συμπάθειας για τον θάνατο της τέως βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ.

Αυτό βέβαια, (να συμπονείς και να συμπάσχεις με το θάνατο ενός ανθρώπου), είναι  απολύτως λογικό και ανθρώπινο. Στην περίπτωση όμως της Ελισάβετ θα πρέπει ναι μεν να συλλυπηθούμε, αλλά και να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, διότι η Ελισάβετ είχε άμεση εμπλοκή στις καταδίκες των Ηρωομαρτύρων της ΕΟΚΑ.

Ας κάνουμε όμως μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Ο πόθος των Ελλήνων της Κύπρου για Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα, δεν ήταν κάτι το οποίο γεννήθηκε ταυτόχρονα με την ΕΟΚΑ την 1η του Απρίλη του 1955. Προϋπήρχε από την περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821, ενσαρκώθηκε μέσω των 800 Κύπριων Πολεμιστών που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση φέροντας την γνωστή Σημαία που είχε πάνω της γραμμένο ΣΗΜΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΣ ΚΥΠΡΟΥ και επισφραγίστηκε από τη θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού , των Μητροπολιτών και των προκρίτων.


Η Σημαία των Ελλήνων της Κύπρου που έλαβαν μέρος στην Εθνεγερσία του ’21. Με εντολή του νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ήτο επηρμένη καθόλη τη διάρκεια του 2021 σε εμφανή σημεία όλων των Ιερών Ναών της νήσου.

Η θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των Μητροπολιτών και πολλών Προκρίτων στις 09 Ιουλίου 1821.

To 1878 που η Κύπρος άλλαξε χέρια και πέρασε υπό το καθεστώς της ενοικίασης από την Τουρκία στην Αγγλία, ο τότε Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «… Αποδεχόμεθα την αλλαγήν της κυβερνήσεως καθ’ όσον πιστεύομεν ότι η Βρετανία θα βοηθήσει την Κύπρον, όπως έπραξε και με τας νήσους του Ιονίου πελάγους, ίνα ενωθεί μετά της μητρός Ελλάδος μετά της οποίας φυσικώς συνδέεται…».

Λίγο μετά την έναρξη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου (Π.Π) η Αγγλία βρέθηκε σε αντίπαλο στρατόπεδο από την Τουρκία, και με κυβερνητικό διάταγμα προσάρτησε την Κύπρο αλλάζοντας το καθεστώς της από αγγλικό προτεκτοράτο σε βρετανική κτήση. Πλήθος ενεργειών και δράσεων έλαβαν χώρα από τότε, με σημαντικότερες το 1885, ενώ η Κύπρος συνέχισε την παράλληλη πορεία με το υπόλοιπο Έθνος στους Ένδοξους Βαλκανικούς Πολέμους με πλήθος εθελοντών διασημότεροι εκ των οποίων ο Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος  που έπεσε στο Μπιζάνι και ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Μυριανθεύς Εθελοντής Στρατιωτικός Ιερέας – Μπιζανιομάχος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ “ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ” ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΝΙΚΟΛΟΒΓΕΝΗ

 

Οι Ελισαβετ-όπληκτοι, ξεπλένηδες Αγγλολάγνοι και οι Ημίθεοι της ΕΟΚΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube