Weather Icon
Ανθρώπινα Δικαιώματα , Τουρκία 27 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Αλεβίτες κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση «για καταπίεση, διωγμούς, αφομοίωση και σφαγές»

Οι Αλεβίτες κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση «για καταπίεση, διωγμούς, αφομοίωση και σφαγές»

Στη συνοικία Χατζιμπέκτας της Νεβσεχίρ, στην κεντρική Τουρκία, πραγματοποιήθηκε συνέδριο των Αλεβιτών για τον Β’ αιώνα της τουρκικής δημοκρατίας.

Το θέμα ήταν  «Το παρόν και το μέλλον των Αλεβιτών στον 21ο αιώνα». Οι εργασίες, σύμφωνα με την τουρκική Aydinlik έλαβαν χώρα στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Αλεβίτες κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κατέκριναν, επίσης, τον λεγόμενο αγώνα «κατά της τρομοκρατίας» των Κούρδων και υποστήριξαν την κοινότητα LGBT.

Σφαγές στα 100 χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη διακήρυξη των Αλεβιτών αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Στον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας, αφού περάσαμε τον πρώτο αιώνα με διωγμούς, αφομοίωση και σφαγές, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς κάτι καλύτερο. Ως ειρηνική η  κοινότητα μας,  που πρεσβεύει την ειρήνη, εμείς οι Αλεβίτες δηλώνουμε ότι θα αντιταχθούμε στην καταπίεση των γυναικών και των διαφορετικών σεξουαλικών ταυτοτήτων, ειδικά από τις επεκτατικές, πολεμικές προσεγγίσεις που εκδηλώνονται στην εξωτερική πολιτική, μεταφέροντας τη γλώσσα της ανδρικής βίας στην εσωτερική πολιτική».

Όπως σημειώνει η Aydinilik «συκοφαντήθηκαν» οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για τους Αλεβίτες, αποφάσεις που ονομάστηκαν «πολιτικές επαιτείας και φιλανθρωπίας» και υπογραμμίστηκε η πολιτική των Αλεβιτών του PKK/HDP για «ισότιμη ιθαγένεια»:

«Οι πολιτικές της επαιτείας και της φιλανθρωπίας δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις πολιτικές ανισότητας στις οποίες έχουν υποβληθεί οι Αλεβίτες σε όλη την ιστορία, ούτε μπορούν να λύσουν κανένα πρόβλημα. Ο πρωταρχικός τρόπος για μια λύση είναι να τερματιστούν αμέσως οι θυματοποιήσεις, όπως η ανισότητα, η άρνηση και η αφομοίωση που υφίστανται οι ομάδες, κυρίως οι Αλεβίτες, πρακτικές εχθρικές για τις θρησκευτικές, εθνικές, εθνοτικές, σεξουαλικές και γλωσσικές ταυτότητες. Οι απαιτήσεις του αιτήματός μας για ισότιμη ιθαγένεια, για το οποίο οι κοινότητες και τα ιδρύματα των Αλεβιτών επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκαν σε αυτό το συνέδριο».

Να μην μας αγνοεί η κυβέρνηση

«Δηλώνουμε στην κοινή γνώμη ολόκληρης της χώρας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί τα προβλήματα των Αλεβιτών όπως ήταν μέχρι τώρα. Το πείσμα της διάψευσης του προβλήματος των Αλεβιτών αντί της επίλυσης του προβλήματος των Αλεβιτών, όπως στην περίπτωση του κουρδικού προβλήματος, προκαλεί βαρύ τίμημα όχι μόνο σε αυτές τις εν λόγω ομάδες, αλλά και σε ολόκληρο τον λαό της Τουρκίας. Ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα, τα ιδρύματα των Αλεβιτών ενεργούν με τη συνείδηση ​​ότι αγωνίζονται όχι μόνο για τη λύση της θυματοποίησης που τους έχει προκληθεί, αλλά για την επίλυση των προβλημάτων της Τουρκίας συνολικά».

aydinlik.com.tr

Αλεβίτες είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για μεγάλο αριθμό ετερόδοξων μουσουλμανικών σιιτικών κοινοτήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έτσι, οι Αλεβίτες αποτελούν τη μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα στην Τουρκία. Τεχνικά εμπίπτουν στη σιιτική ονομασία του Ισλάμ, ωστόσο ακολουθούν μια θεμελιωδώς διαφορετική ερμηνεία από τις σιιτικές κοινότητες σε άλλες χώρες. Διαφέρουν επίσης σημαντικά από τη σουνιτική μουσουλμανική πλειοψηφία στην πρακτική και την ερμηνεία του Ισλάμ. Ο αριθμός των Αλεβιτών είναι θέμα διαμάχης. Οι εκτιμήσεις από διαφορετικές πηγές κυμαίνονται σημαντικά – από περίπου 10 τοις εκατό έως και 40 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού – αλλά τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των Αλεβιτών κυμαίνεται από 20 έως 25 εκατομμύρια. Πέντε εκατομμύρια από αυτούς είναι κουρδικής καταγωγής.

Minority Rights

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube