Weather Icon

Ο «πόλεμος» Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και η «ύποπτη σιγή ιχθύος» από την Ε.Ε.

Ο «πόλεμος» Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και η «ύποπτη σιγή ιχθύος» από την Ε.Ε.

Οι ενεργειακοί δεσμοί ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν

Στο επίκεντρο φυσικά είναι η ενεργειακή κρίση που πλήττει τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, καθως αυτή η σύνθετη και επώδυνη κρίση έχει επηρεάσει εν τω συνόλω της όλοκληρη την υφήλιο.

Οι νεότερες διαμάχες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έχουν εξελιχθεί σε μία ιδιαίτερα δύσκολη φάση για το μέλλον της Ευρώπης με την τελευταία να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από το φυσικό αέριο στο Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που δεν της αφήνει μεγάλο περιθώριο για βιαστικές ενέργειες.

Στο επίκεντρο φυσικά είναι η ενεργειακή κρίση που πλήττει τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, καθως αυτή η σύνθετη και επώδυνη κρίση έχει επηρεάσει εν τω συνόλω της όλοκληρη την υφήλιο.

Παράλληλα, και για ακριβώς αυτό τον λόγο η Ε.Ε δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα καθώς σε μια περίοδο που απεγνωσμένα προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο η «ενεργειακή συμμαχία» για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με το Αζερμπαϊτζαν είναι εξαιρετικά πολύτιμη.

Οι ενεργειακοί δεσμοί ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν

Τον Μάιο, οι Βρυξέλλες αποκάλυψαν τη στρατηγική REPowerEU, δεσμεύοντας τις χώρες-μέλη να αποεπενδύσουν πλήρως από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια και να επιδοθούν σε έναν αγώνα για να εξασφαλίσουν εναλλακτικές λύσεις.Στις 18 Ιουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφτασε στο Μπακού για να υπογράψει μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Αζερμπαϊτζάν θα παρέχει στην ΕΕ ετησίως 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έως το 2027.
Εκτός από την ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου, το Μπακού έχει επίσης υπογράψει μια σειρά από έργα ηλιακής ενέργειας και project υδρογόνου για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της ΕΕ για καθαρή ενέργεια.
«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας ώστε να διασφαλιστεί η εισροή «πράσινων» επενδύσεων για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε στο Politico ο Ορκάν Ζεϊνάλοφ, επικεφαλής διεθνούς συνεργασίας στο υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν.

Το χρονικό των συγκρούσεων

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την πρόσφατη αυτή κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην επί σειρά δεκαετιών διαμάχη τους για τον διαφιλονικούμενο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. “Σοβαρές μάχες σημειώθηκαν κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες ώρες με αναφορές για απώλειες ζωών. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από αυτή την κλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να τηρηθεί πλήρως”, αναφέρει στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ειδικότερα, την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΕΕ.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες και των δύο χωρών και σήμερα μιλάει με τους αντίστοιχους Υπουργούς. 

«Μπαρούτι η περιοχή»

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι 105 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες δύο ημέρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Η Αρμενία ανέφερε χθες, Τρίτη, 49 απώλειες και πρόσθεσε πως ο αριθμός ήταν πιθανόν να αυξηθεί. Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε 50 απώλειες στρατιωτικού προσωπικού του.
Οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν χθες ήταν οι χειρότερες ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες από το 2020.
Σε μια ομιλία στο κοινοβούλιο της Αρμενίας, ο Πασινιάν είπε πως το Αζερμπαϊτζάν «εγκαθίδρυσε έλεγχο» σε ορισμένα τμήματα του αρμενικού εδάφους ως αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Αν λέμε πως το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον της Αρμενίας, σημαίνει πως κατάφερε να εγκαθιδρύσει έλεγχο σε μερικά εδάφη», είπε, σύμφωνα με το TASS.
Σύμφωνα με το AFP, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε πως οι αζερικές δυνάμεις «κατέλαβαν» 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους στις εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει από χθες στα σύνορα των δύο χωρών.
«Ο εχθρός κατέλαβε 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους τον Μάιο και επιπλέον δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα» στις τρέχουσες εχθροπραξίες, δήλωσε ο Πασινιάν ενώπιον του κοινοβουλίου στο Γερεβάν. «Πρέπει να φύγουν από τα εδάφη μας.»
Ο Πασινιάν απέρριψε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στην Αρμενία — όπως είχε κάνει η χώρα πριν από δύο χρόνια στη διάρκεια ενός πολέμου έξι εβδομάδων με το Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ– λέγοντας πως δεν θεωρεί πως είναι απαραίτητο σε αυτή τη φάση.

Η Ρωσία ως σύμμαχος της Αρμενίας παραμένει… σιωπηλή

Στον αντίποδα, η Ρωσία ως παραδοσιακός σύμμαχος της Αρμενίας δεν έχει αποφασίσει εάν θα εμπλακεί και σε αυτό το ζήτημα, με την τελευταία να ζητάει από την Μόσχα να παρέμβει, επικαλούμενη αμοιβαία αμυντική συμφωνία. Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε, ότι η Μόσχα είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις μάχες, αλλά η Ρωσία δεν ενεργοποιεί τα στρατεύματά της.

Το Μπακού… και οι Βρυξέλλες

Το Μπακού από την πλευρά του κατηγορεί την Αρμενία. «Η Αρμενία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της κατάπαυσης του πυρός — τοποθετεί προσωπικό στο έδαφός μας, βάζει νάρκες και δημιουργεί προβλήματα στο άνοιγμα όλων των οικονομικών και συγκοινωνιακών συνδέσεων», δήλωσε η Λέιλα Αμπντουλάγιεβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι εντάσεις στην περιοχή – μας ενδιαφέρει η ειρήνη και η ομαλοποίηση και η αρμενική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε» πρόσθεσε.
Από την πλευρα τους οι Βρυξέλλες καλούν και τις δύο πλευρές να υποχωρήσουν και μένουν εκεί. «Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Το Ερεβάν ανησυχεί ότι η στενή σχέση της ΕΕ με το Μπακού θα μπορούσε να είναι πρόβλημα. Και η ΕΕ από την πλευρά της ανησυχεί πως οι εντάσεις στην περιοχή θα της στερήσουν πολύτιμες εισαγωγές ενέργειας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube