Weather Icon
Ιράν , Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 11 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Ερντογάν στηρίζει τη στάση της Ρωσίας με αντάλλαγμα οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των προεκλογικών του δαπανών, λένε οι αναλυτές

Ο Ερντογάν στηρίζει τη στάση της Ρωσίας με αντάλλαγμα οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των προεκλογικών του δαπανών, λένε οι αναλυτές

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2023, η δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου έχει μειωθεί εν μέσω της οικονομικής κρίσης που είδε τον πληθωρισμό της χώρας να αγγίζει το 81%.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τα ρωσικά συμφέροντα έτσι ώστε να βεβαιωθεί ότι η χώρα του θα λάβει χρηματοδότηση ενόψει των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους, ανέφεραν αναλυτές στον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Media Line.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη, ότι συμφωνεί με τον ισχυρισμό του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι τα σιτηρά που αποστέλλονται από την Ουκρανία, κατόπιν συμφωνίας που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και η οποία υπεγράφη στην Τουρκία, πήγαιναν κυρίως σε πλούσιες χώρες παρά σε φτωχές.

Ο Τούρκος ηγέτης προσέθεσε ότι ήθελε οι εξαγωγές σιτηρών να ξεκινήσουν από τη Ρωσία, η οποία τελεί υπό βαρύτατες κυρώσεις από τη μεριά της Δύσης, μετά την εισβολή της πρώτης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι δηλώσεις έγιναν μια ημέρα κατόπιν των σχολίων του προέδρου Ερντογάν την Τετάρτη, στα οποία είπε ότι δεν συμφωνεί με τις πολιτικές των δυτικών χωρών.

«Μπορώ ξεκάθαρα να πω ότι δεν βρίσκω σωστή τη στάση της Δύσης (απέναντι στη Ρωσία). Διότι υπάρχει μια Δύση που ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στην πρόκληση»: είπε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας.

«Λέω σε όσους υποτιμούν τη Ρωσία, πως κάνετε λάθος. Η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που μπορεί να υποτιμηθεί».

Ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ στην Άγκυρα, είπε ότι στην ουσία ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται οικονομικές επενδύσεις από τη Ρωσία.

Ο διευθυντής της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, συνέχισε δηλώνοντας ότι: «Ο Ερντογάν πηγαίνει στις εκλογές εν μέσω μιας  οικονομικής στενότητας και αναζητά εξωτερική βοήθεια. Θέλει να διασφαλίσει τη ρωσική οικονομική αρωγή για τις  εκλογές».

Ακόμη, προσέθεσε ότι ο αντιδυτικός τόνος των σχολίων του Ερντογάν θα μπορούσε επίσης να είναι αρεστός στους ψηφοφόρους.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει, εδώ και χρόνια, ενισχύσει τους δεσμούς του με τον πρόεδρο Πούτιν και από την έναρξη της ολοκληρωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει καλλιεργήσει έναν ρόλο διαμεσολαβητή μέσω του οποίου η Τουρκία διατηρεί σχέσεις και με τις δύο πλευρές.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη έχουν συγκεντρώσει τη διεθνή προσοχή για την επιτυχή συμβολή τους στον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Ερντογάν είπε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να προστατευθεί και ότι το αίτημα της Ρωσίας να αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 δεν πρέπει να γίνει δεκτό.

Ωστόσο, η Ρωσία έκανε επενδύσεις στην Τουρκία, οι οποίες είναι εξαιρετικά απαραίτητες  καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση με τεράστιο πληθωρισμό και αυξανόμενες τιμές των τροφίμων.

Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού φέρεται να ξεπερνά το 81%, αλλά ανεξάρτητοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο.

Τον περασμένο μήνα, η ρωσική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα μπορούσε να αγοράσει νομίσματα «φιλικών χωρών», όπως η τουρκική λίρα, η οποία έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν και ο Πούτιν μίλησαν τηλεφωνικά για τη συνέχιση των εργασιών των χωρών τους σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία.

Επίσης, η Ρωσία παρέχει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη νότια πόλη Akkuyu.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει μειωθεί εν μέσω της προβληματικής οικονομίας, ενώ οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν θα έρθει αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη εκλογική αναμέτρησή από τότε που ανέλαβε την εξουσία, με αρκετούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης να τον κερδίζουν σε «μάχες σώμα με σώμα».

Ο Kerim Has, πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα που επικεντρώνεται στη Ρωσία και την Τουρκία, είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Media Line ότι τα σχόλια του Ερντογάν προέκυψαν από την επιθυμία του Τούρκου προέδρου να διατηρήσει την εξουσία και να προσελκύσει περισσότερα χρήματα από τη Ρωσία.

«Ο Ερντογάν έχει γίνει ο κύριος υποστηρικτής των ρωσικών επιχειρημάτων στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης»: είπε ο Has και σημείωσε ότι η Τουρκία γίνεται πιο ισχυρή μέσω της σχέσης της με τη Ρωσία, κάτι που αποτελεί  αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Νομίζω ότι ο Ερντογάν πρέπει να αλλάξει τη θέση του (και να πάει) ακόμη πιο κοντά στη Ρωσία, τουλάχιστον πριν από τις εκλογές»: είπε ο Kerim Has.

Η Τουρκία και η Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, απέναντι η μία από την άλλη, είχαν ιστορικά εχθρικές σχέσεις μεταξύ τους και έχουν βρεθεί στην αντίπαλη μεριά σε πολλά πεδία μάχης πέρα από την Ουκρανία.

Η Άγκυρα γνωρίζει καλά την αδυναμία της σε σύγκριση με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα και μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ.

Αλλά η ισορροπία δυνάμεων φαίνεται ότι έχει αλλάξει μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο μιας τριμερούς συνάντησης με τον Ιρανό πρόεδρο Ebrahim Raisi στην Τεχεράνη, όπου συζητήθηκε το θέμα της Συρίας, ο Πούτιν κινηματογραφήθηκε να στέκεται σε ένα δωμάτιο περιμένοντας τον Ερντογάν να έρθει και να τον χαιρετήσει.

Μετά τις σαρωτικές κυρώσεις από τις δυτικές χώρες, η Ρωσία μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία (η οποία δεν της επέβαλε κυρώσεις) για να συνδεθεί με τις διεθνείς αγορές.

Ρώσοι ολιγάρχες έχουν ελλιμενίσει τα γιοτ τους στις δημοφιλείς τουρκικές ακτές και οι δύο χώρες έχουν μιλήσει για αύξηση του οικονομικού εμπορίου, κάτι το οποίο αποτελεί στόχο του Ερντογάν εδώ και μήνες.

«Οι ασύμμετρες σχέσεις υπέρ της Ρωσίας, που ήταν ο κανόνας εδώ και πολλά χρόνια, αλλάζουν υπέρ της Τουρκίας»: είπε ο Has.

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή:  https://themedialine.org/top-stories/erdogan-backing-russian-stance-in-return-for-pre-election-cash-boost-analysts-say/

 

https://www.jpost.com/international/article-71684

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube