Weather Icon

Monitor: Γιατί ο Ερντογάν ανακοίνωσε σύλληψη ανώτερου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους; (ΒΙΝΤΕΟ)

Monitor: Γιατί ο Ερντογάν ανακοίνωσε σύλληψη ανώτερου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους; (ΒΙΝΤΕΟ)

Monitor: Γιατί ο Ερντογάν ανακοίνωσε σύλληψη ανώτερου στελέχους του Ισλαμικού Κράτους

Το νέο κίβδηλο αφήγημα Ερντογάν. Η Τουρκία πολέμα την τρομοκρατία. Θα πουλήσουν οι Αμερικανοί ξανά τους Κούρδους;

Δείτε την εκπομπή Monitor στις 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κωνσταντινίδης

Μοντάζ: XAK


Είναι γνωστοί οι δεσμοί της Τουρκίας με το Ισλαμικό κράτος! Μαχητές του ISIS που έπεσαν στα χέρια Αμερικανών υποστήριξαν στις ανακρίσεις, ότι χρησιμοποιούσαν την τουρκική πλευρά ως το ATM τους. Για τις οικονομικές τους δοσοληψίες δηλαδή. Τον τελευταίο χρόνο όμως η Τουρκία άρχισε να αδειάζει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο στήριζε στον πόλεμο της Συρίας.

Από την αρχή του 2022 η Τουρκία ενέτεινε τις προσπάθειές της για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση πυρήνων του ISIS. Τον περασμένο Ιούνιο άλλωστε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε δηλώσει ότι συνελήφθησαν 13 «επίδοξοι βομβιστές» χάρη σε πληροφορίες από έγγραφα που κατασχέθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις και υποστήριξε, ότι απετράπησαν 82 ισλαμιστικές επιθέσεις από την αρχή της χρονιάς.

Τελευταίο επεισόδιο αποτελεί η δήλωση του Ερντογάν σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη στα Βαλκάνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, το Αστυνομικό Τμήμα της Κωνσταντινούπολης και η Προεδρία της MIT, ο Χακάν Φιντάν δηλαδή, πραγματοποίησαν μια σημαντική επιχείρηση κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτου και ότι «Αμπού Ζεΐντ ή Μάστερ Ζεΐντ», ένα από τα σημαντικότερα ανώτερα στελέχη του Daesh, με την κωδική ονομασία Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai συνελήφθη στην Τουρκία.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος αυτός ο ισλαμιστής ήταν ένα από τα σημαντικότερα ανώτερα στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και του επόμενου ηγέτη του Αμπντουλάχ Καρντάς.

Οι διασυνδέσεις αυτού του τρομοκράτη στη Συρία και την Κωνσταντινούπολη παρακολουθούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ελήφθησαν πληροφορίες ότι θα έμπαινε παράνομα στην Τουρκία.

Και αυτός ο τρομοκράτης πιάστηκε από την επιτυχημένη επιχείρηση των Πληροφοριών Ασφαλείας, της MIT και της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης. Οι μονάδες ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης διαπίστωσαν ότι ο τρομοκράτης χρησιμοποίησε πλαστό δελτίο ταυτότητας και είχε μεταμφιεστεί.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ενημέρωσε ότι ο συλληφθείς ισλαμιστής μεταφέρθηκε στις δικαστικές αρχές κατόπιν εντολής της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης μετά την ανάκριση από τη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών και του Αστυνομικού Τμήματος της Κωνσταντινούπολης.

Monitor: Το έγκλημα της Ελισάβετ! (BINTEO)

Η σύλληψη του “Μπασίμ”

Οι αναφορές για συλλήψεις στελεχών του ισλαμικού κράτους ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Μαΐου. Τότε πολλά τουρκικά Μέσα Ενημώρωση μετέδιδαν, ότι συνελήφθη υψηλόβαθμο στέλεχος του ISIS, που θεωρείται ότι υπήρξε «το δεξί χέρι» του Αμπού Μπαρκ Αλ Μπαγκντάντι.

Επρόκειτο για Αφγανό με το κωδικό όνομα «Μπασίμ», ο οποίος συνελήφθη στις 28 Απριλίου από την αστυνομία σε έρευνα που έκανε στη συνοικία Ατασεχίρ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο «Μπασίμ έφτασε στην Κωνσταντινούπολη έχοντας στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο και ταυτότητα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο «Μπασίμ» είχε βοηθήσει τον αλ Μπαγκντάντι να κρυφτεί στο Ιντλίμπ. Ήταν επίσης υπεύθυνος του «στρατιωτικού βραχίονα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σύλληψη του αρχηγού του ISIS ξανά στην Κωνσταντινούπολη

Στο τέλος του ίδιου μηνός, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νέος ηγέτης του ISIS συνελήφθη σε πρόσφατη επιδρομή στην Κωνσταντινούπολη.

Άνδρες της αντιτρομοκρατικής και πράκτορες της MIT συνέλαβαν έναν άνδρα που πιστεύουν ότι ηγήθηκε της εξτρεμιστικής οργάνωσης από τότε που ο προηγούμενος αρχηγός της σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία τον Φεβρουάριο, είπαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος OdaTV αναγνώρισε τον συλληφθέντα ως Abu al-Hassan al-Qurayshi. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ηγέτης του ISIS συνελήφθη μετά από μακρά αστυνομική παρακολούθηση ενός σπιτιού όπου διέμενε, ενώ η αστυνομία δεν άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Σάββας Καλεντερίδης: Προσοχή στη συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν | ZOOM (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύλληψη 10 μελών του ISIS τον Ιούλιο

Όπως φάνηκε αυτό ήταν ένα καυτό καλοκαίρι για την τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Αφού τον Ιούλιο συνελήφθησαν 10 ύποπτοι για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε με έφοδο από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας σε διάφορα σημεία της Κωνσταντινούπολης. Οι συλληφθέντες φέρονταν να προετοίμαζαν επίθεση στην Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Τουρκία διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ISIS, αφού το θεωρεί ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των γεωπολιτικών επιδιώξεών της! Επίσης τα τουρκικά σύνορα είναι η ιδανική κρυψώνα τρομοκρατών, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν, ότι Τούρκοι συνοριοφύλακες επιτρέπουν σε τζιχαντιστές να διέρχονται στη χώρα. Τόσο ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι που σκοτώθηκε το 2019 όσο και ο Αμπού Ιμπραχήμ αλ-Χασίμι αλ-Κουράισι ζούσαν σε τουρκοκρατούμενες περιοχές της Βόρειας Συρίας και πολύ κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα. Σε πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζεται ότι το Ιντλίμπ στη Συρία, το οποίο βρίσκεται υπό τουρκικό έλεγχο, αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους τζιχαντιστές.

Αξίζει να σημειωθεί η ύπαρξη του “Σχεδίου Βουνό” που είχε εκπονήσει ο Μπαγκντάντι. Σε αυτό η Τουρκία θα λειτουργούσε ως η νέα κύρια βάση της οργάνωσης με πυρήνες σε 12 επαρχίες, με πηγές να υποστηρίζουν, ότι έχει ήδη μεταφερθεί οπλισμός σε 6 επαρχίες, αυτές της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, του Μερσίν, του Ντενιζλί, του Βαν και των Αδάνων.

Οπότε τί θέλει να δείξει η Άγκυρα με τις συλλήψεις τζιχαντιστών; Στη σύλληψη των 10 υπόπτων, τον Ιούλιο, αναλυτές ανέφεραν, ότι με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θέλει να δείξει, ότι καταπολεμά το Ισλαμικό Κράτος και να “νομιμοποιήσει” με τον τρόπο αυτό την επιχείρηση εισβολής στη Συρία, με στόχο τους Κούρδους. Ωστόσο Ρώσοι και Αμερικάνοι δεν άναψαν πράσινο φως στον Ερντογάν για νέα επέμβαση.

Η χρονική συγκυρία που ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη σύλληψη αρχηγού του ISIS δένει με την είδηση για επικείμενη συνάντηση με τον Μπάιντεν. Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του εντός Σεπτεμβρίου και εκτός από το θέμα της αναβάθμισης των F-16, θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν τη Συρία.

«Μια νέα σελίδα μπορεί να ανοίξει στη Συρία τώρα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν βήματα σ’ αυτό το πλαίσιο. Παρομοίως, η απειλή των YPG πρέπει να αποτιμηθεί σωστά. Ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ το γνωρίζουν αυτό», είπε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. Το YPG υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, στην Τουρκία όμως θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση λόγω των δεσμών του με το PKK.

Οπότε ο Ερντογάν με την δημοσιοποίηση της σύλληψης του αρχηγού του ISIS θέλει να δείξει στον Μπάιντεν πως είναι καλό παιδί και εξαρθρώνει τους ακραίους ισλαμιστικούς φονταμενταλιστικούς πυρήνες εντός Τουρκίας. Δείχνει παράλληλα, πως δεν έχει βγάλει από το μυαλό του την εισβολή στη Συρία, η οποία θα του δώσει ένα αφήγημα νίκης και θα τον τονώσει δημοσκοπικά ενόψει των εκλογών του 2023. Όπως έχει πολλάκις αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, ο Ερντογάν μετά τη Συρία θα στραφεί στα δύο κράτη του Ελληνισμού, την Κύπρο και την Ελλάδα. Οπότε η υπόθεση αφορά και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Σάββας Καλεντερίδης: Αγγλικός εγκέφαλος πίσω από τη βαρβαρότητα της Τουρκίας! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube