Weather Icon
Αναλύσεις - Γνώμες 25 Σεπτεμβρίου 2022

Μάικλ Ρούμπιν στην «Κ»: Ο Μεχμέτ Οζ και η κυπριακή Εθνική Φρουρά

Μάικλ Ρούμπιν στην «Κ»: Ο Μεχμέτ Οζ και η κυπριακή Εθνική Φρουρά

Μάικλ Ρούμπιν

Ο Μεχμέτ Οζ ήταν πάντοτε ένας άνθρωπος με πολλά σπίτια (δέκα για την ακρίβεια) και πολλά πρόσωπα, τουρκικά και αμερικανικά. Σήμερα, εκείνος απορρίπτει τις ανησυχίες για τη διπλή του υπηκοότητα ως άδικες, ως ένα τυχαίο γεγονός που σχετίζεται με τη γέννησή του (σ.σ. accident of birth).

Αυτό απλώς αντανακλά την αλαζονεία του, καθώς υποθέτει ότι το κοινό του δεν είναι πιο έξυπνο από τον μέσο απόφοιτο ενός Ιμάμ Χατίπ (σ.σ. θρησκευτικού, μουσουλμανικού σχολείου) ή τον μέσο καταναλωτή προϊόντων όπως είναι το λάδι φιδιού (σ.σ. snake oil) που εκείνος προσπαθούσε για καιρό να πουλήσει.

Άλλωστε, ο Μεχμέτ Οζ οικειοθελώς επέστρεψε στην Τουρκία για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία προκειμένου έτσι να διατηρήσει την τουρκική του υπηκοότητα, και στη συνέχεια ψήφισε στις τουρκικές εκλογές.

Ενώ η πλειοψηφία των Τουρκοαμερικανών τοποθετείται στην πιο κοσμική πλευρά του πολιτικού φάσματος της Τουρκίας, ο Οζ ακολούθησε μια προσέγγιση όπως ήταν εκείνη του (σ.σ. Τούρκου επιχειρηματία) Cuneyt Zapsu: Είτε δεν αναγνώρισε πόσο μισαλλόδοξος, ισλαμιστής και διεφθαρμένος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε, κι αυτό είναι το πιο πιθανό, ήθελε απλώς το δικό του μερίδιο από τα λάφυρα. Στο κάρμα ωστόσο δεν αρέσει τέτοιος κυνισμός και το κάρμα πρόκειται να πλήξει δυνατά τον Οζ.

Ενώ ο Οζ μπορεί να θέσει υποψηφιότητα (σ.σ. για μια θέση στη Γερουσία, στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου) στην γενέτειρά μου που είναι η πολιτεία της Πενσιλβάνια, η κατοικία της επιλογής του είναι το Νιου Τζέρσεϊ. Έως και πέρυσι, εκείνος ψήφιζε στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν όχι μόνο έναν εθελοντικό στρατό αλλά και μια ισχυρή Εθνοφρουρά. Υπάρχει μια εγχώρια διάσταση σε αυτό το πρόγραμμα της Εθνοφρουράς και μια άλλη, διεθνής.

Η Εθνοφρουρά κάθε πολιτείας των ΗΠΑ συνεργάζεται (σ.σ. partners) με τουλάχιστον μία χώρα του εξωτερικού.

Τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άρει το στρατιωτικό εμπάργκο της Κύπρου, η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ μπορεί να πάρει μέρος σε κοινές ασκήσεις με την Κυπριακή Εθνική Φρουρά. Το Πεντάγωνο έχει αναθέσει στην πολιτεία όπου έζησε όλη του τη ζωή ο Οζ, στο Νιου Τζέρσεϊ, να είναι εταίρος της Κύπρου.

Τώρα ο Οζ μπορεί να λέει ότι είναι από την Πενσιλβάνια, αλλά είναι σαν να λέει ότι η βόρεια Κύπρος είναι μέρος της Τουρκίας.

Αυτή η σύγχυση σχετικά με τα κράτη, τα σύνορα και τη γεωγραφία μοιάζει να είναι μια αποκλειστικά τουρκική ασθένεια.

Αφού ο Οζ ηττηθεί και επιστρέψει στην πατρίδα του, μπορεί ενδεχομένως να επικεντρώσει την ιατρική του έρευνα στο γιατί τόσο πολλοί Τούρκοι εθνικιστές μπερδεύονται τόσο πολύ με τους χάρτες.

Και ίσως, ως Αμερικανός πατριώτης, αν και ο ίδιος οικειοθελώς κάνει εκστρατεία υπέρ ενός ξένου δικτάτορα, να μπορεί να επευφημήσει τους φίλους και τους γείτονές του στο Νιου Τζέρσεϊ καθώς εκείνοι θα εργάζονται για να ενισχύσουν την άμυνα της Κύπρου ενάντια σε όλους τους διεθνείς εισβολείς.

*Ο Μάικλ Ρούμπιν είναι Senior Fellow στο American Enterprise Institute, περήφανο τέκνο της πολιτείας της Πενσιλβάνια

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube