REAL TIME |

Weather Icon
Γεωπολιτική , Κίνα , ΟΗΕ 25 Σεπτεμβρίου 2022

Κινέζος ΥΠΕΞ: Επιτακτική προτεραιότητα η ειρήνευση στην Ουκρανία – Αναγκαία μια νέα βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας

Κινέζος ΥΠΕΞ: Επιτακτική προτεραιότητα η ειρήνευση στην Ουκρανία – Αναγκαία μια νέα βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας

Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας

Η Κίνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της «κρίσης» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η επιτακτική προτεραιότητα είναι να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για ειρήνη.

«Ουσιαστικές λύσεις είναι η αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των μερών και η οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας», είπε ο Γουάνγκ στην ομιλία του.

Στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, η Κίνα, κρατά σταθερά ίσες αποστάσεις, επικρίνοντας τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς όμως να στηρίζει εμπράκτως τη ρωσική εισβολή.

Σε μια αιφνιδιαστική παραδοχή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η κινεζική ηγεσία είχε ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Γουάνγκ τόνισε, επίσης, ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να εργάζεται για την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν, ότι θα καταπολεμήσει τις «αποσχιστικές δραστηριότητες» και ότι θα λάβει σθεναρά μέτρα για να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.

«Μόνο αποτρέποντας με αποφασιστικότητα τις αυτονομιστικές δραστηριότητες μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ένα αληθινό θεμέλιο για ειρηνική επανένωση. Μόνο όταν η Κίνα επανενωθεί πλήρως, μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν», είπε.

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για 90 λεπτά στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Μετά τη συνάντηση, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στέλνουν «πολύ λάθος, επικίνδυνα σήματα» στην Ταϊβάν.

Οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν έχουν εκτοξευθεί μετά την επίσκεψη εκεί τον Αύγουστο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι – μια επίσκεψη έπειτα από την οποία ακολούθησαν μεγάλης κλίμακας κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια – αλλά και με φόντο τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υπερασπιστεί το αυτοδιοικούμενο νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube