Weather Icon
ΗΠΑ , Πακιστάν , Τουρκία 17 Σεπτεμβρίου 2022

Κεραυνοί” Μάικλ Ρούμπιν κατά Μπάιντεν: ”Τα τουρκικά F-16 στοχοποιούν την Ελλάδα & τα πακιστανικά την Ινδία, μην τους τα δώσεις”!

Κεραυνοί” Μάικλ Ρούμπιν κατά Μπάιντεν: ”Τα τουρκικά F-16 στοχοποιούν την Ελλάδα & τα πακιστανικά την Ινδία, μην τους τα δώσεις”!

Η έγκριση από την κυβέρνηση Μπάιντεν ενός πακέτου στρατιωτικής πώλησης 450 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συντήρηση του γερασμένου στόλου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν (PAF) έχει προκαλέσει ανησυχία για το γιατί οι ΗΠΑ πωλούν όπλα σε χώρες που εργάζονται ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα, που υποστηρίζουν την τρομοκρατία , ή του οποίου οι ηγέτες σκοτώνουν τους πολίτες της.

Ο Μάικλ Ρούμπιν, γράφοντας στο Washington Examiner, είπε ότι είναι κοινή λογική να μην πουλάμε όπλα σε τέτοιες χώρες, ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να κάνει ακριβώς αυτό.

Το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τη στρατιωτική βοήθεια προς το Πακιστάν λόγω της διπρόσωπης συμπεριφοράς του Ισλαμαμπάντ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το Πακιστάν παρείχε σανίδα σωτηρίας στην Αλ Κάιντα και έδωσε τη δυνατότητα στην εξέγερση των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της πορείας αυτού του κινήματος μέσω του Αφγανιστάν.

Στον απόηχο της πτώσης του Αφγανιστάν, το Πακιστάν πίεσε και πάλι τα πιο αντιφιλελεύθερα στοιχεία της εξωτερικής του πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι επεδίωκε μια αναβάθμιση αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον στόλο των F-16 του Πακιστάν είναι περίεργη, είπε ο Ρούμπιν.

Αυτό όχι μόνο θα ανταμείψει το Πακιστάν για δεκαετίες συνωμοσίας για τη δολοφονία αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, αλλά αγνοεί επίσης τη γεωπολιτική πραγματικότητα. Το Πακιστάν δεν θα χρησιμοποιήσει F-16 εναντίον τρομοκρατών. Σε τελική ανάλυση, οι εξτρεμιστές τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Πακιστάν είναι πελάτες της Υπηρεσίας Υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας.

Ούτε το Πακιστάν χρειάζεται F-16 για να αντιμετωπίσει την Κίνα. Οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί σύμμαχοι – το Πακιστάν έχει επιτρέψει ακόμη και στην Κίνα να οικοδομήσει μια σκιώδη ναυτική βάση στο Γκουαντάρ για να δώσει στο Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού μια διέξοδο στον Ινδικό Ωκεανό, ανέφερε η Washington Examiner.

Οι πωλήσεις σε αντιπάλους έχουν πιο σημαντικές συνέπειες. Καθώς η Τουρκία στρέφεται, είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει F-16 για να απειλήσει την Ελλάδα ή την Αρμενία παρά να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ ενάντια στους Ρώσους οικονομικούς εταίρους της.

Μετά τη στροφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη Ρωσία, η Τουρκία έχασε την πρόσβαση στο αμερικανικό αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter επόμενης γενιάς. Η Τουρκία έκτοτε έχει διπλασιάσει τον αντιαμερικανικό ανταγωνισμό της.

Ομοίως, ο μόνος λόγος που το Πακιστάν θέλει τα F-16 είναι να τα χρησιμοποιήσει για να απειλήσει την Ινδία. Δεδομένου του προσανατολισμού της Τουρκίας και του Πακιστάν, το να δοθεί πρόσβαση στην Άγκυρα ή στο Ισλαμαμπάντ σημαίνει έμμεσα παροχή της κορυφαίας στρατιωτικής τεχνολογίας της Αμερικής στη Μόσχα και το Πεκίνο, είπε ο Ρούμπιν.

ΠΗΓΗ: directus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube