REAL TIME |

Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 27 Σεπτεμβρίου 2022

Καζακστάν: «Ανοιχτές πόρτες» στους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα- Έμμεση καταδίκη του πολέμου της Μόσχας

Καζακστάν: «Ανοιχτές πόρτες» στους Ρώσους που εγκαταλείπουν τη χώρα- Έμμεση καταδίκη του πολέμου της Μόσχας

Το Καζακστάν δήλωσε ότι θα υποδεχθεί τους Ρώσους που εγκαταλείπουn τη χώρα τους για να αποφύγουν τη στράτευση, δήλωσε ο πρόεδρός του. Η κίνσηση θεωρείται μια έμμεση καταδίκη της επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία από έναν από τους στενότερους οικονομικούς και πολιτικούς εταίρους της. 

«Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί άνθρωποι φτάνουν σε εμάς από τη Ρωσία», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ. «Οι περισσότεροι από αυτούς αναγκάστηκαν να φύγουν επειδή δεν έχουν (άλλη) διέξοδο από την κατάσταση», ανέφερε.  «Πρέπει να τους φροντίσουμε και να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους. Είναι ένα πολιτικό και ανθρωπιστικό ζήτημα», είπε ο Τοκάγιεφ.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν είπε επίσης ότι θα συζητήσει με τη Μόσχα για τον αυξανόμενο αριθμό Ρώσων που φτάνουν στη χώρα.

Από τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μια ευρεία προσπάθεια στρατολόγησης για να ενισχύσει τις δυνάμεις του στην Ουκρανία, περίπου 98.000 Ρώσοι πέρασαν τα σύνορα με το Καζακστάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας την Τρίτη, ενώ περισσότεροι από 64.000 έχουν φύγει. Πολλοί Ρώσοι έχουν ταξιδέψει σε άλλους προορισμούς μέσω Καζακστάν.

Το Καζακστάν δεν θα εκδώσει άτομα στη Ρωσία εάν κατηγορηθούν ότι απέφυγαν τη στράτευση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Εάν τα στρατολογικά γραφεία αναζητούν κάποιον, αυτό δεν αποτελεί νομική βάση για έκδοση», ανέφερε σύμφωνα με το Kazinform. «Εάν ένα άτομο κηρυχθεί διεθνώς καταζητούμενο, τότε το Καζακστάν θα το αναγνωρίσει και θα το εκδώσει. . . αν υπάρχει ποινικό αδίκημα», πρόσθεσε.

Το Καζακστάν, το οποίο συνορεύει με τη Ρωσία και αποτελεί παραδοσιακά ένας από τους στενότερους εταίρους της Μόσχας στην πρώην σοβιετική περιοχή, δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι δεν θα αναγνωρίσει την πιθανή προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας όπου η Ρωσία διοργανώνει δημοψηφίσματα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube