Weather Icon
Πολιτισμός 15 Σεπτεμβρίου 2022

Η σχέση της Ειρήνης Παπά με τον Πόντο! Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το πάντρεμα της Σέρρας με την ηλεκτρονική μουσική (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σχέση της Ειρήνης Παπά με τον Πόντο! Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το πάντρεμα της Σέρρας με την ηλεκτρονική μουσική (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ελληνικός κόσμος θρηνεί την απώλεια της Ειρήνης Παπά, η οποία έφυγε σε ηλικία 96 ετών την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. Υπήρξε κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή καριέρα. Ήταν μία χαρισματική και δυναμική γυναίκα-σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς.

Λιτή, αρχαϊκή, δωρική μορφή αναμετρήθηκε στη σταδιοδρομία της με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας πλήρως τη δύναμη τής αρχαίας τραγωδίας.

«Όταν βγήκα στο θέατρο με καταβρίσανε, με λέγανε τσολιά. Ποτέ δεν έπαιξα την μοιραία γυναίκα…. Δεν έτυχε. Ολο μια δραματική, που έχανε, που έκλαιγε, που χτυπιότανε. Αλλά δεν έχω παράπονο. Αντίθετα. Εχω παίξει τόσο ωραίους ρόλους. Την Μήδεια ή την Κλυταιμνήστρα δεν την αλλάζεις με οποιοδήποτε έτσι… αλλιώτικο ρόλο.», είχε αναφέρει σε συνέντευξή της στον Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω του Mega το 1997.

Ποιά ήταν όμως η σχέση της Ειρήνης Παπά με τον Πόντο; Γιατί γνωρίζουμε, ότι η κατά κόσμον Ειρήνη Λελέκου (όπως ήταν το πραγματικό της επίθετο), γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας (όπου και πέρασε τις τελευταίες στιγμές της ζωής της).

Το 1979 η αλησμόνητη ηθοποιός κυκλοφόρησε μαζί με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος έφυγε τον περασμένο Μάιο από τη Ζωή, τον δίσκο «Ωδές».

Στον συγκεκριμένο δίσκο υπάρχει ο «Χορός Της Φωτιά», που είναι ένα υπέροχο πάντρεμα της ηλεκτρονικής μουσικής με την παράδοση και την αρχαία Ελληνική μουσική.

Ο «Χορός της Φωτιάς» είναι βασισμένος στον Πυρρίχιο χορό των Ποντίων, τη Σέρρα.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε εκείνη την εποχή εμφανίζονται χορευτές του «Ελληνικού σωματίου χορού-Δώρα Στράτου», όπου εκτός από τον Πυρρίχιο χορεύουν επίσης τον χορό των μαχαιριών, τον αποκαλούμενο «Πιτσάκ οΐν», ενώ παρεμβάλλονται πλάνα από το ντοκιμαντέρ του National Geographic «Περιπέτεια μέσα στο χρόνο».

Σαν επίλογο θα επιλέξουμε μία πολύ όμορφη δήλωση της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού, που στέλνει και ένα ωραίο μήνυμα: “Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, σημαντικός κι ανεπανάληπτος…”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube