REAL TIME |

Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η Αθήνα διεθνοποιεί το παραλήρημα Ερντογάν – Τα μηνύματα Μητσοτάκη και οι απαντήσεις των συμμάχων

Η Αθήνα διεθνοποιεί το παραλήρημα Ερντογάν – Τα μηνύματα Μητσοτάκη και οι απαντήσεις των συμμάχων

Προοίμιο σοβαρής κρίσεις η απειλές Ερντογάν

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την Αθήνα το διπλωματικό ντεμαράζ ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων όσον αφορά στους αναθεωρητικούς βερμπαλισμούς του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανώτατων αξιωματούχων του εξ ανατολών γείτονα. Οι ρητορικές εξάρσεις της ηγεσίας της Άγκυρας αποτελούν καθημερινό σκηνικό της λόγω και έργω αποχαλίνωσης, η εκτόξευση απειλών εναντίον της Ελλάδας μετατρέπεται σε… προσωπικό γαϊτανάκι για τον κ. Ερντογάν και η κυβέρνηση εκπέμπει μηνύματα αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας, τη στιγμή που η Τουρκία δέχεται ηχηρά ραπίσματα τόσο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. 

Η ρητορική εξαλλοσύνη του προέδρου της γείτονος, η οποία συνοδεύεται από στίχους τραγουδιού (“μία νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά”) που παραπέμπουν στην εισβολή στην Κύπρο δείχνει ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την κίνησή της στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων, με την ελληνική πρωτεύουσα να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

Λίγες ημέρες πριν το τετ-α-τετ κορυφής με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, την οποία και ενημέρωσε για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας. “Η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας. 

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και την πρόεδρο της Σλοβακίας για το νέο-οθωμανικό μπαϊράκι του εξ ανατολών γείτονα. “Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ”, σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ, όπως είναι αναμενόμενο η συνάντηση στο Ελιζέ με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας θα έχει στην πρώτη γραμμή, πέραν της ενεργειακής κρίσης και την άνευ ορίων προκλητικότητα της Άγκυρας.

Μηνύματα από εταίρους και συμμάχους.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας που έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα προερχόμενη από την Άγκυρα και τη συνάντησή της με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να σηκώσει τείχος στις όποιες αναθεωρητικές επιδιώξεις της γείτονος. “Η Γαλλία το είπα και το επαναλαμβάνω θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου σε περίπτωση που απειληθεί η εθνική κυριαρχία τους. Εάν, όμως, κάτι τέτοιο συμβεί, έχουμε υπογράψει μία συμφωνία. Το 21 περιγράφει αυτήν την περίπτωση, εάν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μία τέτοια περίπτωση τότε τα δύο μέρη έχουν μία αμοιβαία συνδρομή”, τόνισε, στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος, με τη σειρά του, ήταν σαφής, χρησιμοποιώντας μία λέξη, η οποία ακούγεται οικεία στην ηγεσία της Άγκυρας. 

“Η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω, να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία. Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες και λέμε ότι οι πράξεις και οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι παραδεκτές, είναι ανήκουστες, είναι καταδικαστέες, αλλά ούτε πτοούμαστε, ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει στην πολύ μακρά ιστορία μας πολύ πιο σοβαρές απειλές. Και θέλω να είμαι σαφής απορρίπτουμε πλήρως τα νέο-οθωμανικά νταηλίκια. Και χρησιμοποιώ μία λέξη τουρκικής προέλευσης, για να είναι απολύτως κατανοητή. Δεν πρόκειται, όμως, να παρασυρθούμε από το παραλήρημα. Είμαστε μία σύγχρονη δημοκρατία, μία ευρωπαϊκή χώρα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στις διεθνείς συμβάσεις. Και είμαστε πάντα υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και αναμένουμε από τους συμμάχους και τους εταίρους μας τη στήριξη στα αυτονόητα”, σημείωσε.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά και η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και τις συνεχείς επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας. “Σε μία συγκυρία, όπου η Ρωσία έχει εισβάλει ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές”, ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτημα Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον. 

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση”, πρόσθεσε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube