REAL TIME |

Weather Icon

Η Αρμενία δεν φταίει για τους δύο πολέμους που έλαβαν χώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Αρμενία δεν φταίει για τους δύο πολέμους που έλαβαν χώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Λιλίτ Γκεβορκιάν, ανώτερος αναλυτής στο Ερευνητικό Κέντρο IHS του Λονδίνου για τη Ρωσία και την ΚΑΚ, σε συνέντευξη στο Factor TV εξέφρασε σκεπτικισμό ότι η ειρηνευτική συμφωνία που θα υπογραφεί μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν θα φέρει πραγματική ειρήνη. Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος του Αζερμπαϊτζάν είναι η αποδυνάμωση και η υποταγή της Αρμενίας.

“Πρέπει να κατανοήσουμε τις ρίζες της σύγκρουσης, και το σημαντικότερο, πώς χαράχτηκαν τα σύνορα της Αρμενίας, αυτό μας φέρνει πίσω στις αρχές του περασμένου αιώνα. Υπάρχουν πολλά διεθνή έγγραφα αμφισβητήσιμης νομιμότητας. Η δεύτερη σημαντική πτυχή είναι το νόημα της ειρήνης για την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Η ειρήνη στην κατανόηση του Αζερμπαϊτζάν είναι να θέσει την Αρμενία υπό τον έλεγχό του, και ο τελικός στόχος είναι η αποδυνάμωση της Αρμενίας. Το μέλλον του Σιούνικ κινδυνεύει, ίσως το Σιούνικ να προσαρτηθεί από την Αρμενία και να γίνει έδαφος κοινής χρήσης, και να εξασφαλίσει την εκπροσώπηση του Αζερμπαϊτζάν εκεί.

Στο πλαίσιο της υποταγής της Αρμενίας, το Αζερμπαϊτζάν βλέπει επίσης την επιστροφή των προσφύγων του καθώς και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτική ζωή της Αρμενίας. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε με σαφήνεια το όραμα και τα σχέδια του κράτους με το οποίο διαπραγματευόμαστε. Με ποιόν διαπραγματευόμαστε κα τι διαπραγματευόμαστε”, δήλωσε η Λιλίτ Γκεβοργκιάν.

Όπως σημείωσε η Γκεβορκιάν, για την επίτευξη συνθήκης ειρήνης απαιτούνται πολλά βήματα το σημαντικότερο από τα οποία είναι το ζήτημα των συνόρων της Αρμενίας και το τελικό καθεστώς του Αρτσάχ. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διαλυθεί η φυλετική πολιτική που ασκεί το Αζερμπαϊτζάν, και να δώσει απάντηση ενώπιων του νόμου για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε.

“Με άλλα λόγια, το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να επιδείξει βούληση και να τιμωρήσει εγκληματίες πολέμου μέσω διεθνών διαδικασιών. Πραγματοποιήθηκαν δύο πόλεμοι και η αρμενική πλευρά δεν ευθύνεται γι ‘αυτό. Αυτό πρέπει να τεκμηριωθεί”, κατέληξε η αναλυτής.

ΠΗΓΗ: EL.ARMRADIO.AM

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube