Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 2 Σεπτεμβρίου 2022

H ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας επί της Ευρώπης «έχει σχεδόν τελειώσει»

H ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας επί της Ευρώπης «έχει σχεδόν τελειώσει»

Είναι σαφές πως η ενέργεια είναι το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια του Πούτιν

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν βαρύτατο χειμώνα με τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα, που ούτε στα πιο εφιαλτικά σενάρια δεν είχαμε φανταστεί. Παρόλα αυτά μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό μερίδα αναλυτών βλέπει αχτίδες ελπίδας, διακρίνει ένα σημαντικό βήμα: Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο φτάνει στο τέλος της. 

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι με δραστική μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία – τον μεγαλύτερο, με διαφορά, προμηθευτή τους. Είναι σαφές πως η ενέργεια είναι το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια του Πούτιν αυτή τη στιγμή. Η Agathe Demarais, global forecasting director στην μονάδα ερευνών του Economist, ΕΙU, σχολιάζει στο CNBC ότι το Κρεμλίνο φαίνεται να εργαλειοποιεί τις ενεργειακές προμήθειες και να «καίει» τις γέφυρες με την Ευρώπη- όσο ακόμη μπορεί. Ερωτηθείσα αν η ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας επί της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της, η Demarais απάντησε: «Ναι. Πραγματικά αυτό συμβαίνει». 

Η απεξάρτηση βεβαίως δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Η Ευρώπη οδεύει προς έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, πιθανόν προς δύο χρόνια δύσκολης προσαρμογής με βαθύ οικονομικό πόνο. Αλλά στη συνέχεια η Ευρώπη θα είναι πιο ανεξάρτητη, με ένα πιο διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα», εξηγεί η αναλύτρια του EIU. «Και τι σημαίνει αυτό; Ότι τότε το ενεργειακό όπλο της Ρωσίας θα σιγήσει», προσθέτει. «Η άποψή μας είναι πως η Ρωσία το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Για αυτό και “σκοτώνει” ήδη τις ενεργειακές προμήθειες προκαλώντας αβεβαιότητα. Γιατί γνωρίζει πως εάν θέλει να καταφέρει πλήγμα στην Ευρώπη πρέπει να το κάνει τώρα. Ή τώρα ή ποτέ».  

Γεμίζουν με ταχύτητα οι ευρωπαϊκές αποθήκες

Η Γερμανία έως και πρόσφατα αγόραζε περισσότερο από το μισό φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Παρόλα αυτά η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήδη βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των αποθεμάτων της. Στόχος να έχει αρκετό για τους κρύους μήνες του χειμώνα. Οι ισχυρές προμήθειες από Νορβηγία, Ολλανδία και άλλες χώρες, σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης (αποτέλεσμα των εκρηκτικών ανατιμήσεων), αλλά και τη στροφή των επιχειρήσεων από το φυσικό αέριο σε άλλα καύσιμα, έχουν βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. 

Τα τελευταία στοιχεία της BDEW δείχνουν ότι το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στη γερμανική κατανάλωση συρρικνώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο, από 60% έναν χρόνο νωρίτερα. Η Νορβηγία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για τη Γερμανία, με μερίδιο 38% τον περασμένο μήνα. Η Ολλανδία, δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, έχει μερίδιο 24%. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube