Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 29 Σεπτεμβρίου 2022

Επισημοποίηση του αναθεωρητισμού μέσα από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας

Επισημοποίηση του αναθεωρητισμού μέσα από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας

Επισημοποίηση του αναθεωρητισμού μέσα από την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα καθώς στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, γίνεται λόγος για αποστρατικοποίηση των νησιών, καλούν διεθνείς δυνάμεις να μην βοηθούν την Ελλάδα σε εξοπλισμούς ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και οι ΗΠΑ σε σχέση με την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να εφαρμόσει κάθε είδους νόμιμη μέθοδο, που έχει στη διάθεσή της για την προστασία των συμφερόντων της έναντι της Ελλάδας» Στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας απαντά το ΥΠΕΞ πως «Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας “οι πρόσφατα αυξημένες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας” και στην ανακοίνωση αναφέρεται πως “οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική”.

Επίσης αναφέρεται πως “Η Ελλάδα έκανε προκλητικά βήματα και πρέπει να τα σταματήσει”. Επιπλέον, η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρο και την Κύπρο, καλώντας «τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου, καθώς είναι μία απόφαση αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, δε, υπογραμμίζει ότι «οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ».

Η Απάντηση του ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του Στέιτ ΝτιπάρτμεντΗ κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK) έχει ως εξής:

«Το συμβούλιο ενημερώθηκε για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα, και επιτυχία ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδιαίτερα των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK-PYDYPG-SDG, FETO και DEASH, που θα ληφθούν κατά των ενεργειών που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει η τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK.

Συζητήθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράκ ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα και οι προσπάθειες της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/KCK να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να κερδίσει χώρο και να βλάψει τις διμερείς μας σχέσεις. Τονίστηκε η σημασία της δράσης στο πλαίσιο μιας κοινής κατανόησης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν εγκατέλειψε τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Τονίστηκε με έμφαση ότι δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμη μέθοδο και μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου προκειμέ νου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας έναντι των μάταιων προσπαθειών της ελληνικής διοίκησης, η οποία έχει παρεκκλίνει από τη λογική σε τέτοιο βαθμό ώστε να σαμποτάρει ακόμη και τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να ανοίγει πυρ εναντίον εμπορικών πλοίων που πλέουν σε διεθνή ύδατα.
Οι κύκλοι που ενθάρρυναν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς καλούνται να επανέλθουν στην κοινή λογική.

Αξιολογήθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης και έγινε έκκληση να ανατραπεί αυτή η απόφαση, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο και αντίκειται επίσης στο πνεύμα της συμμαχίας.

Όλες οι χώρες καλούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Η Αρμενία καταδικάστηκε για τις προκλητικές της ενέργειες κατά του Αζερμπαϊτζάν και γίνεται υπενθύμιση στην αρμενική διοίκηση σχετικά με την ευθύνη της να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για ειρήνη που της παρουσιάζεται και να εκπληρώσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Επιβεβαιώθηκε η ισχυρή υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης, και τονίστηκε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα, ιδιαίτερα οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συμβάλλουν ειλικρινά σε μια μόνιμη λύση αντί να εμβαθύνουν τις συγκρούσεις.

Δηλώθηκε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση για να τερματιστεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, και αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την ειρήνη και να μετριάσει την ανθρωπιστική κρίση και τις ζημίες σε παγκόσμια κλίμακα, όπως επιχειρεί να δημιουργήσει τον διάδρομο των σιτηρών και να πραγματοποιήσει την ανταλλαγή κρατουμένων.

Δηλώθηκε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη δεν πρέπει να βλάψουν το περιβάλλον ειρήνης και διαλόγου που καθιερώθηκε με μεγάλες θυσίες και δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στη βούληση του λαού. Υπογραμμίστηκε ότι οι δίκαιες, ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της χώρας, θα πρέπει να διεξαχθούν σύμφωνα με δημοκρατικές διαδικασίες και το συντομότερο δυνατό».

Υπό διεθνή εγγύηση η ασφάλεια της Ελλάδας

Νέα ολομέτωπη επίθεση κατά της χώρας μας εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν στην Ισπανία, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, έναντι των τουρκικών απειλών.

«Η Ελλάδα, που είναι το πιο εμφανές παράδειγμα κακής γειτονίας, δυστυχώς συνεχίζει την επεκτατική και επιθετική της πολιτική με τις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Κοινό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλουν, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, την Παρασκευή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννέα χωρών της Ευρωμεσογειακής συνόδου, οι οποίοι θα συναντηθούν στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τους ομολόγους του, μεταξύ αυτών ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν

Κατά του αναθεωρητισμού τάχθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα του Athens Democracy Forum

«Οι δικαιοπολιτικές κατακτήσεις του 2ου μισού του 20ου αιώνα υφίστανται την αυξανόμενη πίεση του σύγχρονου αναθεωρητισμού. Ο ψυχροπολεμικός διχασμός επιστρέφει με όρους θερμής σύγκρουσης» δήλωσε η κα Σακελλαροπούλου.

Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα διαμηνύει η Αθήνα, που βάζει στο μικροσκόπιο και τις ενδεχόμενες επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

«Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε αυτό. Έχουμε την αυτοπεποίθηση μιας ισχυρής χώρας που έχει το δίκιο με το μέρος της, τους συμμάχους της στο πλευρό της και την ικανότητα μέσα από μια συνειδητή πολιτική επιλογή ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η κλιμάκωση έστω και λεκτική οφείλει να μας ανησυχεί και είμαστε σε εγρήγορση. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, από το πιο μικρό ως το πιο σοβαρό επεισόδιο» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες επισημαίνει ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να είναι ενωμένες, χωρίς αστερίσκους και fake news. Η Κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει να εισπράττει κόστος η Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά, δεν αρκούν ούτε οι κινήσεις επικοινωνίας, ούτε οι χλιαρές θετικές δηλώσεις των εταίρων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για στάση Πόντιου Πιλάτου κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε συνεδρίαση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών , παρουσία του Γιενς Στόλτενμπεργκ.

«Κάθε μέρα έχουμε μια σκληρή δήλωση πολεμικού χαρακτήρα εις βάρος της Ελλάδας. Μας προκαλεί εντύπωση που δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο! Πολλές φορές οι δηλώσεις σας ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού ως δηλώσεις Πόντιου Πιλάτου» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Με ποιον τρόπο θα απαντήσουμε στην επιθετικότητα; με ανταλλάγματα όπως λένε; ή με τις εθνικιστικές κορώνες που ακούσαμε εδώ ότι για όλα φταίει ο τουρκικός λαός- εθνικιστικές παρωπίδες Βελόπουλου;» σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

«Τα πτητικά μέσα που φέρνουν φωτογραφικές μηχανές που φωτογραφίζει τον αέριο χώρο σου, πρέπει να τα καταρρίψουμε. Καταρρίψτε τα drowns τώρα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου.

«Είναι δεδομένο ότι σε μια τέτοια περίοδο που νιώθει ανασφάλεια θα δημιουργεί εντάσεις με τη χώρα μας. Εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης

Εν τω μεταξύ, για μια ακόμη ημέρα η τουρκική πολεμική αεροπορία συνεχίζει να προκαλεί με υπέρπτηση που έγινε το μεσημέρι πάνω από τη νησίδα Κίναρο. Συνολικά καταγράφηκαν 54 παραβιάσεις.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube