Weather Icon
Γενικά θέματα 29 Σεπτεμβρίου 2022

Επιφυλακή στο Αιγαίο: Ο κρίσιμος ρόλος των Αμφίβιων Καταδρομέων της πρώτης γραμμής – 24ωρη ετοιμότητα για επέμβαση σε νησιά και βραχονησίδες

Επιφυλακή στο Αιγαίο: Ο κρίσιμος ρόλος των Αμφίβιων Καταδρομέων της πρώτης γραμμής – 24ωρη ετοιμότητα για επέμβαση σε νησιά και βραχονησίδες

Έχουν ίσως τον πιο κρίσιμο ρόλο σε ενδεχόμενη προσπάθεια αιφνιδιασμού των Τούρκων για τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο. Αφού έχουν επιφορτιστεί να αναλάβουν άμεση δράση είτε για να αποτρέψουν είτε για να αποκαταστήσουν την Ελληνική Κυριαρχία και στον τελευταίο βράχο του Αρχιπελάγους. Την ώρα που η Άγκυρα όχι απλά κλιμακώνει τις προκλήσεις της αλλά αμφισβητεί ευθέως πλέον την Κυριαρχία της Ελλάδας σε μικρότερα αλλά και στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος και η Σάμος, οι Αμφίβιοι Καταδρομείς των Ειδικών Τμημάτων Εθνοφυλακής όπως ονομάζονται οι Επίλεκτες Μονάδες της ΑΣΔΕΝ ανεβάζουν αντανακλαστικά. «Σαρώνουν» τα θαλάσσια σύνορα, παρακολουθούν κάθε κίνηση και μετακινούνται  μέχρι και στην τελευταία νησίδα.

Ούτως ή άλλως βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ετοιμοπόλεμοι και Προετοιμασμένοι να κινηθούν είτε με ταχύπλοα είτε με ελικόπτερα για να φτάσουν άμεσα σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Άλλωστε γνωρίζουν κάθε βράχο αφού καθημερινά εκπαιδεύονται πάνω σε αυτούς χειμώνα-καλοκαίρι κάτω από όλες τις συνθήκες. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος των φρουρών του Αρχιπελάγους με δυνατότητα διεξαγωγής τόσο ειδικών αμφίβιων όσο και αεροκίνητων επιχειρήσεων. Είναι το «ισχυρό χαρτί» κάθε τοπικού Διοικητή και η πρώτη του επιλογή σε κάθε σενάριο ανορθόδοξου πολέμου. 

Ταυτόχρονα οι κομάντος των Αμφίβιων Μοιρών Καταδρομών οι οποίες εδρεύουν σε  όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις υπόλοιπες τακτικές χερσαίες δυνάμεις. Όμως έχουν εκπαιδευτεί και σε μια σειρά από σενάρια στα οποία απαιτείται συνεργασία τόσο με τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας όσο και με τις Μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αφού διαθέτουν εξειδικευμένα Στελέχη JTAC (Joint Terminal A ttack Controller) τα οποία θα καταδείξουν με ακρίβεια στόχους στα «Γεράκια» της HAF τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα. Με ανάλογο τρόπο συνεργάζονται με τα πλοία του Στόλου.

Οι Αμφίβιοι Καταδρομείς διαθέτουν την εκπαίδευση προκειμένου να εκτελέσουν επιχειρήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και υβριδικού πολέμου. Συλλογή κρίσιμων πληροφοριών για τις εχθρικές δυνάμεις  όπως διάταξη, high value targets (πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, αντιαεροπορικά συστήματα, ραντάρ, εγκαταστάσεις ηλεκτρονικού πολέμου και αποθήκες πυρομαχικών) αποτελούν αντικείμενα που γνωρίζουν άριστα οι κομάντος των ΕΤΕΘ.

Τα τελευταία χρόνια εξοπλίζονται συνεχώς με σύγχρονο οπλισμό και υλικά όπως plate carrier, high cut κράνη, διόπτρες νυχτερινής σκόπευσης, θερμικές διόπτρες, τυφέκια Ελεύθερου Σκοπευτή και καταδυτικές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας. Εξοπλισμός που τους δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσουν μια σειρά από αποστολές σε ξηρά και θάλασσα ακόμα και εντός εχθρικού εδάφους. Ενώ έχουν ενισχυθεί και με «νέο αίμα». Επαγγελματίες οπλίτες οι οποίοι έχουν επιλέξει τις Ειδικές Δυνάμεις και εκπαιδευτεί προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των Επίλεκτων Μονάδων Αμφίβιων Καταδρομέων.

Μπορούν να δράσουν είτε προληπτικά είτε άμεσα απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια και σενάριο μπορεί να στήσουν οι Τούρκοι Επιτελείς με στόχο τα νησιά του Αιγαίου. Οι περιπολίες που εκτελούν ημέρα και νύχτα αλλά και η ρεαλιστική εκπαίδευση στα πεδία όπου θα κληθούν να επιχειρήσουν έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη εξοικείωση στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου. Ο εκνευρισμός άλλωστε των γειτόνων στην  εικόνα των πάνοπλων ‘’αστακών’’-κομάντος των ΕΤΕΘ  πάνω σε κάθε βράχο έως το ακριτικό Καστελόριζο είναι ενδεικτικός.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube