Άμυνα
Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: Ο Μεγάλος Ασθενής μιας χώρας που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο

Δεν περνάει μέρα που να μην ακούσουμε τις ιταμές προκλητικές, προσβλητικές και απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και των Υπουργών του
Ο Πάνος Αγερίδης παρουσιάζει την αξιοθρήνητη κατάσταση της αμυντικής μας βιομηχανίας
Δεν περνάει μέρα που να μην ακούσουμε τις ιταμές προκλητικές, προσβλητικές και απειλητικές δηλώσεις του Προέδρου και των Υπουργών του, κατά τη γνώμη πολλών σχολιαστών, ισλαμοφασιστικού καθεστώτος της γείτονος, σε πλήρη αναπαραγωγή από τα ελληνικά ΜΜΕ. Συνήθως, η αναπαραγωγή γίνεται μόλις τελειώσει κάποιο τουρκικό σίριαλ.
Οι Τούρκοι ιθύνοντες, πολιτικοί και στρατιωτικοί, αντιλαμβάνονται τα ελληνικά νησιά ως κολιέ στον παχουλό λαιμό της χανούμ Τουρκίγιε και καταλαμβάνονται από αμόκ. Προσφάτως, ο Ερντογάν δήλωνε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί απέναντί μας ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά», απείλησε με επανάληψη της Μικρασιατικής Καταστροφής και ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί μηδαμινό μέγεθος στο ΝΑΤΟ, ενώ, αντιθέτως, το ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία δεν υφίσταται.
Η ιταμότητα αυτή και το θράσος έχουν συγκεκριμένη βάση: την τουρκική πρωτοκαθεδρία, σε κάποιες περιπτώσεις παγκοσμίως, σε στρατιωτικά τεχνολογικά προϊόντα. Θα χρειαζόταν ολόκληρο βιβλίο για να περιγράψω τα τουρκικά επιτεύγματα σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σκάφη, σε πυραύλους όλων των τύπων, σε πλοία επιφανείας και σε μέσα ηλεκτρονικού πολέμου. Κάτι δηλαδή σαν τον Turkish Defence Industry Product Catalogue των 600+ σελίδων, που εκδίδει κάθε χρόνο η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (Presidency of Defence Industries / Savunma Sanayii Başkanlığı-SSB). Η τελευταία υπάγεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας και επικεφαλής της είναι ο, απόφοιτος του ΜΙΤ, δόκτωρ İsmail Demir. Αυτός που την είσοδό του στις ΗΠΑ απαγόρευσε, λόγω της αγοράς των ρωσικών S400 από την Τουρκία, ο άγιος (για τη μικρόνοη χώρα μας) Bob Menendez, γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Προστίθεται στην SSB και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας (TÜBİTAK) που απασχολεί 2.500 ερευνητές σε 15 επιμέρους ερευνητικά ινστιτούτα. Οι ερευνητές αυτοί παράγουν πραγματικό έργο (τυχαίνει να έχω προσωπική γνώση) και δεν αποτελούν κομματικοσυνδικαλιστικό κηφηναριό, όπως συμβαίνει σε άλλες γνωστές μας περιπτώσεις.
Έτσι, τo 2020 η Τουρκία βρέθηκε να έχει, στον κατάλογο των 100 Κορυφαίων Αμυντικών Βιομηχανιών, 7 περισσότερες εταιρείες από το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Σουηδία και την Ιαπωνία μαζί. Καλύπτει πλέον το 70% των στρατιωτικών αναγκών της με εγχώρια παραγωγή από 300 βιομηχανίες οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στο Ταμείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Για τη συνέχεια AthensVoice

Άμυνα
Στη Βουλγαρία συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι που αναζητούνταν για τους πυροβολισμούς εναντίον στελεχών της ΕΥΠ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Μετά τη σύλληψη των δύο Τούρκων αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους στη χώρα μας, με σχετικό αίτημα των δικαστικών αρχών της Ελλάδας προς τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας.

Συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι που αναζητούνταν για το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς εναντίον στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που σημειώθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων, στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες (23 και 43 ετών) συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, περίπου στις 03.00, στα σύνορα Βουλγαρίας με Τουρκίας. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν την πληροφορία στις Αρχές της Βουλγαρίας και προχώρησαν στη σύλληψη των δύο Τούρκων στο Σβιλεγκραντ. Σημειώνεται ότι για τους δύο Τούρκους που συνελήφθησαν είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκτελούσε σε βάρος τους από την εισαγγελία της Θεσσαλονίκης.
Μετά τη σύλληψη των δύο Τούρκων αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους στη χώρα μας, με σχετικό αίτημα των δικαστικών αρχών της Ελλάδας προς τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας.
Οι δύο άνδρες που είχαν διαφύγει της σύλληψης, επέβαιναν σε όχημα μαζί με ακόμα έναν 49χρονο, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών. Οι συγκεκριμένοι διώκονται για την πράξη της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία. Ο 49χρονος που απολογείται αύριο, διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατά συναυτουργία, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία (πλημμελήματα).
Όπως αποκάλυψε το protothema.gr, ο 49χρονος Τούρκος υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε κατάσταση πανικού όταν πυροβόλησε κατά των στελεχών της ΕΥΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται ότι γνώριζε πως στο αυτοκίνητο επέβαιναν άτομα της ΕΥΠ και ισχυρίζεται πως τράβηξε πιστόλι και πυροβόλησε υπό καθεστώς τρόμου, καθώς πίστευε ότι κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.
Συγκεκριμένα, ο 49χρονος ο οποίος μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, φέρεται να ζήτησε συγνώμη για την πράξη του και να είπε στους αστυνομικούς ότι έχει μετανιώσει.
Άμυνα
Αυτό είναι το στρατιωτικό όχημα που θα παράγεται Ελλάδα
Είναι το στοίχημα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για να περάσει από την εποχή της υποκατασκευής στην εποχή της κυρίαρχης σχεδίασης και παραγωγής. Ο «ΟΠΛΙΤΗΣ», το πρώτο τεθωρακισμένο πολλαπλών ρόλων ελληνικής σχεδίασης…

Ένα σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την εταιρεία EODH (Engineering Office Deisenroth Hellas), με έδρα τη Θεσσαλονίκη αποτελεί το στρατιωτικό όχημα «ΟΠΛΙΤΗΣ». Η EODH έχει μακρά εμπειρία στον τομέα της θωράκισης στρατιωτικών οχημάτων, συνεργαζόμενη με διεθνείς κατασκευαστές όπως οι Leopard, Boxer και Puma .
Τεχνικά Χαρακτηριστικά του ΟΠΛΙΤΗ
Κινητήρας: Τουρμποντίζελ 6.7 λίτρων, απόδοσης 700 ίππων και ροπής 1100 Nm.|
Αυτονομία: Πάνω από 700 χιλιόμετρα, με δεξαμενή καυσίμου 300 λίτρων
Μεταφορική Ικανότητα: Φιλοξενεί έως 8 επιβάτες με πλήρη εξοπλισμό.
Διαμόρφωση: Διαθέσιμο σε εκδόσεις με 2 έως 5 πόρτες, προσαρμόζεται για διάφορες αποστολές όπως μεταφορά προσωπικού, πυροσβεστικές επιχειρήσεις ή άλλες στρατιωτικές ανάγκες.
Εξοπλισμός: Δυνατότητα ενσωμάτωσης οπλικών συστημάτων, αισθητήρων και άλλων τεχνολογιών, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

Το νέο εργοστάσιο στην Χαλκιδική
Όπως αποκάλυψε προ ημερών το newsauto, η εταιρεία EODH προχωρά στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, με στόχο την παραγωγή του ΟΠΛΙΤΗ. Το εργοστάσιο θα έχει στεγασμένη επιφάνεια 10.000 τ.μ., με δυνατότητα επέκτασης στα 20.000 τ.μ., και θα απασχολεί περίπου 200 εξειδικευμένους εργαζόμενους. Η κατασκευή ανατέθηκε στην εταιρεία Preconstructa SA και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2026.
Οι εγκαταστάσεις θα είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα και θα περιλαμβάνουν χώρους κοπής, συγκόλλησης, κατεργασίας, συναρμολόγησης οχημάτων, βαφής και δοκιμών. Επιπλέον, θα διαθέτουν γραμμή παραγωγής για πύργους, τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού (RWS) και ενσωμάτωση συστημάτων ελέγχου πυρός (FCS), ηλεκτρονικών και ηλεκτροοπτικών μονάδων.

Η ανάπτυξη και παραγωγή του ΟΠΛΙΤΗ ενισχύει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και μειώνει την εξάρτηση από εισαγόμενα στρατιωτικά οχήματα. Η EODH, μέσω της θυγατρικής της EODH DYNAMICS, στοχεύει να καλύψει τόσο τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όσο και να προωθήσει το όχημα σε διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας τη μακροχρόνια εμπειρία και τεχνογνωσία της στον τομέα της άμυνας.

Η επένδυση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανικής παρουσίας στον τομέα της άμυνας και την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας στη χώρα.
Άμυνα
Το μάθημα για την Ελλάδα από την καταστροφική επίθεση με Drones στη Ρωσία
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος στόλος από φτηνά εξοπλισμένα drones τα οποία να μπορούν να πλήξουν στόχους στην τουρκική επικράτεια.

Το μαζικό καταστροφικό χτύπημα της Ουκρανίας με Drones εναντίον σημαντικών στόχων στο βάθος της ρωσικής επικράτειας, περιέχει ένα σοβαρό μήνυμα για την Ελλάδα.
Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης
Τα drones αποτελούν ένα πολύ φτηνό επιθετικό όπλο το οποίο μπορεί να αποτελεί λύση, ειδικότερα για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη σε μέγεθος στρατιωτική απειλή. Δηλαδή περίπτωση Ελλάδας – Τουρκίας.
Με μία σημαντική επισήμανση, μιλάμε για τα εξοπλισμένα – επιθετικά drones και όχι για drones επιτήρησης.
Θα πρέπει να σταματήσουμε να παρουσιάζουμε τον “Σιδερένιο Θόλο”, δηλαδή το εθνικό αντιαεροπορικό σύστημα ως την τελική επιλογή αντιμετώπισης της τουρκικής από αέρος επιθετικότητας. Το χρειαζόμαστε και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του. Αυτό όμως που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος στόλος από φτηνά εξοπλισμένα drones τα οποία σε διασπορά από τον Έβρο, το Αιγαίο και την Κύπρο να μπορούν να πλήξουν στόχους στην τουρκική επικράτεια.
Ο Αντιαεροπορικός Θόλος είναι απαραίτητος, όμως είναι ένα αμυντικό όπλο. Οι Τούρκοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πονέσουν πολύ εάν τολμήσουν να ακουμπήσουν την επικράτειά μας. Όχι μόνο από τα μαχητικά μας αεροσκάφη αλλά και από τα ύπουλα μικρά εξοπλισμένα drones τα οποία εμφανίζονται από εκεί που δεν τα περιμένεις.
Οι Τούρκοι καταλαβαίνουν μόνο από επίθεση.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική5 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία