REAL TIME |

Weather Icon

Εκεχειρία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno – Karabakh – Τουλάχιστον 150 νεκροί

Εκεχειρία Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν για το Nagorno – Karabakh – Τουλάχιστον 150 νεκροί

Σε εκεχειρία ύστερα από στρατιωτικές συγκρούσεις δύο ημερών που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 150 νεκρούς στρατιώτες κατέληξαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν με επίκεντρο πάλι τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Nagorno – Karabakh, αν και αυτή την φορά οι συγκρούσεις καταγράφηκαν στη μεθοριακή γραμμή των δύο κρατών.
Όπως ανακοίνωσε η Αρμενία, η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από το απόγευμα της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου

«Επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας» ανακοίνωσε ο γραμματέας του αρμενικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Armen Grigoryan.
Σε τοποθέτηση του στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Nikol Pashinian υποστήριξε ότι 105 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών και ότι 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους είχαν καταληφθεί από Αζέρους στρατιώτες.
Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών σκοτώθηκαν 54 στρατιώτες.
Σημειώνεται πως η Αρμενία ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), του οποίου ηγείται η Ρωσία.
Ωστόσο, η Μόσχα περιορίστηκε στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην περιοχή, η άφιξη των οποίων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.
11_41.jpg
Διαδηλώσεις στην Αρμενία

Παρά την ανακοίνωση της εκεχειρίας, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν τη νύχτα που πέρασε στους δρόμους του Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Pashinian, κατηγορώντας τον ότι δεν επιδεικνύει πυγμή απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.
Τα πλάνα που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο έδειξαν ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τις πύλες του κοινοβουλίου και να μπουν μέσα, αλλά τους σταμάτησαν οι διοργανωτές της συγκέντρωσης.
Αφορμή για τη δυσαρέσκεια ήταν οι δηλώσεις Pashinyan στο κοινοβούλιο.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να υπογράψει σχετικά έγγραφα για χάρη της μακροπρόθεσμης ειρήνης στην Αρμενία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας αυτού, πολλοί μπορεί να τον επικρίνουν, να τον κατηγορήσουν για προδοσία και να απαιτήσουν απομάκρυνση από την εξουσία.

Συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης.
Η Αρμενία υποστηρίζει ότι βομβαρδίστηκαν οι συνοριακές περιοχές στις περιοχές Gegharkunik, Vayots Dzor και Syunik, τα οποία δεν σχετίζονται με το Nagorno – Karabakh, ενώ το Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο για ναρκοθέτηση των Αρμενίων κοντά σε θέσεις μονάδων του στα σύνορα, αναφέροντας πως απλά ανταπέδωσε τα πυρά που δέχθηκε.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Nagorno – Karabakh.
Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.
Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube