Weather Icon
Τουρκία 30 Σεπτεμβρίου 2022

Εφιαλτικό ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας

Εφιαλτικό ρεκόρ για το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας

Εφτασε τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί. Συνολικά στο επτάμηνο έχει εκτοξευτεί στα 73,4 δισ. δολάρια.

Το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας διευρύνθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Αύγουστο, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και της αύξησης των εισαγωγών πολύτιμων μετάλλων.

Το έλλειμμα έφτασε τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο κάτω από τη μέση εκτίμηση των 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε έρευνα του Bloomberg. Είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1984. Το έλλειμμα Ιανουαρίου-Αυγούστου ήταν 73,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 146% από πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι προοπτικές για το εμπορικό ισοζύγιο έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων σε επίπεδα-ρεκόρ και εντείνοντας τα οικονομικά δεινά, σημειώνει το Bloomberg. Μια σειρά από μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς τροφοδότησαν τον αφανή πληθωρισμό και υπονόμευσαν το νόμισμα.

Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός της Τουρκίας τον Αύγουστο, με 1,66 δισ. δολάρια σε πωλήσεις. Ο κορυφαίος εξαγωγέας στην Τουρκία ήταν η Ρωσία, βασικός πάροχος ενέργειας, με 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναλυτικά:

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube