Weather Icon

Διεθνείς οργανισμοί λειτουργούν ως διαμεσολαβητές fake news για «νεκρά παιδιά»

Διεθνείς οργανισμοί λειτουργούν ως διαμεσολαβητές fake news για «νεκρά παιδιά»

Ερωτηματικά σε σχέση με την εμπλοκή της UNHCR

Λάμπρος Καούλλας, Θεοδώρα Νικολάου

Η επίκληση στο συναίσθημα ως υποστηρικτική επιχείρηση της λαθροδιακίνησης – Πώς διοχετεύονται ψευδείς ειδήσεις μέσω Διεθνών Οργανισμών, ΜΜΕ, ΜΚΔ και ΜΚΟ

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η διαβίβαση αβάσιμων πληροφοριών από την UNHCR στην Υπηρεσία Ασύλου για την ύπαρξη δήθεν νεκρών παιδιών σε πλοιάριο ανοικτά στα της Κύπρου

Από την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Ελλαδίτης Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήρε το έργο των αστυνομικών και στρατιωτικών του Έβρου, που «προστατεύουν τα σύνορα του Δυτικού κόσμου με την Τουρκία», λέγοντας: «Ακρίτες που κινούνται με βάση τις αξίες του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, κινδυνεύοντας ακόμη και οι ίδιοι για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, όπως το έκαναν σε δεκάδες περιπτώσεις τον χειμώνα σώζοντας πάνω από 250 μετανάστες που κινδύνευσαν οι ζωές τους στα φουσκωμένα νερά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να τους μετατρέψει σε υπηρέτες δουλεμπόρων ή σε αδύναμους κρίκους μίας ασύμμετρης απειλής την οποία έχει στήσει η Τουρκία και δεν επιτρέπεται σε κανένα να τους συκοφαντεί υιοθετώντας ψέματα και την προπαγάνδα των γειτόνων».

Ελλάδα και Κύπρος, επίσημα πλέον, ξεκαθαρίζουν σε κάθε επίσημο βήμα πως τα δύο κράτη αντιμετωπίζουν έναν ιδιότυπο υβριδικό πόλεμο, που περιλαμβάνει δημογραφική μηχανική μέσα από την εργαλειοποίηση των λαθρομεταναστών, ο οποίος διεξάγεται παράλληλα με πληροφοριακές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων είτε από την Τουρκία είτε από τους σύγχρονους σκλαβεμπόρους. Σε αυτήν την εξίσωση φαίνεται πως μπαίνουν και Διεθνείς Οργανισμοί, οι οποίοι -ίσως και εν αγνοία τους- λειτουργούν ως διαμεσολαβητές ψευδών πληροφοριών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η διαβίβαση αβάσιμων στοιχείων από την UNHCR στην Υπηρεσία Ασύλου για την ύπαρξη δήθεν νεκρών παιδιών σε πλοιάριο ανοικτά της Κύπρου.

Η πληροφορία για 5 νεκρά παιδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», στις 22 Αυγούστου 2022 έλαβεν χώραν ένα συμβάν που κρίνεται σοβαρό και εμπλέκει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από αλληλογραφία -την οποία κατέχουμε-, στέλεχος του Οργανισμού επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αξιωματούχους της Υπηρεσίας Ασύλου, μεταφέροντάς τους πληροφόρηση, η οποία είχε ήδη διαβιβαστεί στο ΚΣΕΔ, αναφορικά με βάρκα που μετέφερε άτομα στην Κύπρο.

Στο εν λόγω μήνυμα, με τίτλο «boat in distress», αναφέρεται ότι ο οργανισμός, στις 11:01 το πρωί της ίδιας ημέρας, έλαβε τηλεφώνημα από Παλαιστίνιο πρόσφυγα, κάτοικο Λιβάνου, ο οποίος βρισκόταν στη βάρκα που κατευθυνόταν στην Κύπρο από τον Λίβανο. Ο πρόσφυγας ισχυριζόταν πως είχε ήδη μιλήσει με την κυπριακή ακτοφυλακή και ζητούσε βοήθεια.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα του στελέχους είχε μεταφέρει στην Υπηρεσία Ασύλου τους ισχυρισμούς του Παλαιστίνιου πρόσφυγα, που έλεγαν, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν περίπου 100 άτομα στη βάρκα, συμπεριλαμβανομένων και 30 παιδιών, και πως από αυτά, τα 5 έχουν πεθάνει. Σημείωνε, επίσης, πως οι υπόλοιποι επιβαίνοντες χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα. Πέραν αυτών των πληροφοριών, το άτομο που τηλεφώνησε έδωσε και τις συντεταγμένες της βάρκας.

Στο μήνυμα του στελέχους της UNHCR στην Κύπρο αναφέρεται πως το ΚΣΕΔ είχε εντοπίσει τη βάρκα στο ραντάρ και σκάφος του κατευθυνόταν προς τη θέση του. Κλείνοντας, καλούσε την Υπηρεσία Ασύλου να διασφαλίσει την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, καθώς και την ασφάλεια των επιβαινόντων, διότι, σύμφωνα με το άτομο που τηλεφώνησε, στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για Σύριους που έφευγαν από τη Συρία λόγω του πολέμου.

 

letter2 νεο.jpg

Οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς

Του εν λόγω μηνύματος ακολούθησε κινητοποίηση από πλευράς των κυπριακών Αρχών, που απέπλευσαν στην περιοχή όπου βρισκόταν το πλοιάριο εκτός των χωρικών υδάτων της ΚΔ (έξω από τα 12 ναυτικά μίλια). Εκεί διαπιστώθηκε πως οι ισχυρισμοί περί ύπαρξης νεκρών παιδιών επί της βάρκας ήταν ψευδείς. Μετά από έλεγχο στους επιβαίνοντες στο πλοίο διαπιστώθηκε ότι όλα όσα μετέφερε η UNHCR στην Υπηρεσία Ασύλου ήταν ψέματα. Οι επιβαίνοντες ήταν Παλαιστίνιοι, Λιβανέζοι και Σύριοι, όλοι έχαιραν άκρας υγείας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν εντοπίστηκαν νεκρά παιδιά. Έτσι ενεργοποιήθηκε η συμφωνία που ισχύει μεταξύ της ΚΔ και του Λιβάνου για την επανεισδοχή προσώπων που εισέρχονται ή και παραμένουν παράνομα στο έδαφος των δύο κρατών και το πλοιάριο επαναπροωθήθηκε στον Λίβανο, απ’ όπου ξεκίνησε.

Κατσάδιασμα από ΥΠΕΣ

Διαμαρτυρόμενο, στις 24 Αυγούστου 2022 το Υπουργείο Εσωτερικών, απέστειλε επιστολή -την οποία επίσης κατέχουμε- προς την Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της UNHCR στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα του λειτουργού του Οργανισμού, ημερομηνίας 22 Αυγούστου 2022, στο οποίο, όπως αναφέρεται, διαβιβάζετε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ψευδή πληροφόρηση για την ύπαρξη 5 νεκρών παιδιών σε σκάφος που κατευθυνόταν παράνομα από τον Λίβανο στην Κύπρο. Το Υπουργείο χαρακτηρίζει επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός ότι ένας διεθνής Οργανισμός, μέρος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποπειράται να παραπλανήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αρμόδιες Αρχές ενός κράτους, προτάσσοντας μάλιστα μια τόσο μακάβρια πληροφορία και προσπαθώντας προφανώς να υποχρεώσει, με ψευδείς παραστάσεις, για την αποδοχή της παράνομης καθόδου παράτυπων μεταναστών.

letter1 νεο.jpg

Ερωτηματικά σε σχέση με την εμπλοκή της UNHCR

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο, προσθέτει πως το γεγονός ότι στο ίδιο ηλεκτρονικό μήνυμα ο Οργανισμός διαβιβάζει συγκεκριμένες πληροφορίες και για τους επιβάτες του εν λόγω σκάφους αλλά και την, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ακριβή και με συντεταγμένες τοποθεσία του, προκαλεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την εμπλοκή της UNHCR στις προσπάθειες παράνομης εισόδου αλλοδαπών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταληκτικά το Υπουργείο, πληροφορεί την Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της UNHCR στην Κύπρο, ότι οι αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας προτίθενται να προβούν σε όλα τα ενδεδειγμένα διαβήματα αναφορικά με την πιο πάνω εξόχως σοβαρή και απαράδεκτη, από πλευράς του Οργανισμού, ενέργεια, με πλήρη επιφύλαξη των δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

Η εν λόγω επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών κοινοποιήθηκε επίσης στον Αρχηγό Αστυνομίας Κύπρου, στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Νομική Υπηρεσία και στην Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε καμιάν απάντηση από τον Οργανισμό.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών και ζητήσαμε επιβεβαίωση για τις πιο πάνω πληροφορίες, αρμόδια πηγή του υπουργείου μάς επιβεβαίωσε τις ενέργειες της UNHCR, ωστόσο ενόψει των περαιτέρω ενεργειών στις οποίες προτίθεται να προβεί η ΚΔ για το εν λόγω ζήτημα, δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Σ» επικοινώνησε και με την UNHCR στην Κύπρο, ενημερώνοντας πως κατέχουμε τις πιο πάνω πληροφορίες και θέτοντάς της τα εξής ερωτήματα: 1ον εάν επιβεβαιώνουν την πιο πάνω αλληλογραφία, 2ον εάν δόθηκε απάντηση στην επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών και αν ναι, ποιο είναι το περιεχόμενό της και 3ον πως τοποθετούνται επί του θέματος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν ελάβαμε καμία απάντηση.

Κυκλοφορούν τακτικά fake news για τη μετανάστευση

Η επίκληση «νεκρών παιδιών», για να ενεργοποιηθούν καταχρηστικά τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των κρατικών Αρχών και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, χρησιμοποιήθηκε και στον Έβρο.

Τον Αύγουστο του 2022, πολλές παρόμοιες ειδήσεις είχαν αναφερθεί και στα ελλαδικά ΜΜΕ. Για παράδειγμα, ο Ελλαδίτης Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παρουσίασε στη Βουλή των Ελλήνων στοιχεία για τον φερόμενο θάνατο 5χρονης στη νησίδα στον Έβρο, μεταξύ άλλων ψεύτικων ειδήσεων και πληροφοριών.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» (30/08/2022), ο Υπουργός αναφέρθηκε σε βίντεο που προβλήθηκε από βρετανικό κανάλι και παρουσίαζε τις ημερομηνίες προσέλευσης λαθρομεταναστών διαφορετικά από αυτά που έλεγαν οι ίδιοι στις καταθέσεις τους. Μεταξύ των καταγγελιών ήταν πως υπήρχαν τραυματισμένοι και ετοιμοθάνατοι, καθώς και νεκρό πεντάχρονο κορίτσι που θάφτηκε στη νησίδα στον Έβρο, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας από πλευράς λαθρομεταναστών, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε στη Βουλή των Ελλήνων: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάλι ξένων ΜΜΕ είχε αποβιώσει προ της 10ης Αυγούστου. Είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω καθώς υπήρχαν στους 38, άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβές στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστου, του σημείου ταφής».

Ο Ν. Μηταράκης κατηγόρησε την τουρκική Στρατοχωροφυλακή πως έσπρωξε τους μετανάστες στη νησίδα και δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπαν ότι δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει.

akritasELAS.jpg

Το ελλαδικό «Σχέδιο Ακρίτας» για τη λαθρομετανάστευση

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κλιμακώνει τα μέτρα για αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού, με ευθείες αναφορές προς την Τουρκία. Μιλώντας από τον φράκτη στην περιοχή του Πόρου Φερών, ο Ελλαδίτης Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας «σε αυτούς που δυστυχώς επιμένουν να εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους» και ενότητας των Ελλήνων και των Ελληνίδων «στην προάσπιση των συνόρων, του Διεθνούς Δικαίου και της ανθρώπινης ζωής».

Σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ» (06/09/2022), ο Ελλαδίτης ΥΠΡΟΠΟ επισκέφθηκε τον Νομό Έβρου προκειμένου να ενημερωθεί για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για τη φύλαξη των συνόρων. Στις Φέρες, στην παρουσία του, παρελήφθησαν 5 θωρακισμένα οχήματα 2.800 κυβικών, μεικτού βάρους 4,6 τόνων, διαμορφωμένα για επιχειρήσεις σε δύσβατο έδαφος.

Στον Πόρο, όπου τον υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Χρήστος Μέτιος, και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο ΥΠΡΟΠΟ αναφέρθηκε στο Σχέδιο «Ακρίτας», το οποίο, όπως είπε, «περιλαμβάνει άμεσα μέτρα και προτεραιότητες που αφορούν την επέκταση του φράχτη με βάση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ στο σύνολο των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο έως 140 χλμ., την ενίσχυση των αστυνομικών μας, την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων μας, 250 προσλήψεις, ενίσχυση της εκπαίδευσής τους, διεθνή δράση ενημέρωσης όλων των συμμάχων μας και των Ευρωπαίων πολιτών για τη σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ». Παράλληλα, «το σχέδιο “Ακρίτας” αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτούς που δυστυχώς επιμένουν να εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προωθούνται συστηματικά από λαθρεμπόρους της ελπίδας, παράνομους διακινητές που καθημερινά εγκληματούν στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους από τη γειτονική Τουρκία με την ανοχή, αν όχι με την άμεση συνέργεια της γειτονικής χώρας. Θέλουμε ακόμα σήμερα να στείλουμε εδώ από τον Έβρο ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας των Ελλήνων. Είμαστε απολύτως ενωμένοι, απολύτως αποφασισμένοι όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες να προασπίζουμε τα σύνορά μας, το Διεθνές Δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή».

Ο ΥΠΡΟΠΟ αναφέρθηκε επίσης στην «ιδιαίτερα αυξημένη πίεση» που υπήρξε τον Αύγουστο, διαβεβαιώνοντας για τη συνέχιση της στήριξης του έργου της ΕΛΑΣ στη φύλαξη των συνόρων. «Το σχέδιο “Ακρίτας” περιέχει μία σειρά εναλλακτικών σεναρίων, με τα οποία σε κάθε περίπτωση η ΕΛΑΣ, σε πλήρη συντονισμό με τον Ελληνικό Στρατό, ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε μορφή πίεσης παράνομων μεταναστών υπάρχει στα σύνορά μας. Η πίεση αυτή τον μήνα Αύγουστο ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και προσέγγιζε, αν δεν ξεπερνούσε, τα όρια της πιο δύσκολης εποχής ώς τώρα, που ήταν ο Μάρτιος του 2020, οπότε όλοι θυμόμαστε την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν εδώ οι εξελίξεις και τα γεγονότα. Η ΕΛΑΣ, μαζί με τον ΕΣ, κάνει με άριστο τρόπο τη δουλειά της και δεν πρέπει να έχει κανείς καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα την στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί σε αυτό το σύγχρονο και κρίσιμο καθήκον της ασφάλειας των συνόρων μας».

Λίγες μέρες μετά, εγκαινιάζοντας το Πληροφοριακό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και στην παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο ΥΠΡΟΠΟ είπε: «Ό,τι κι αν σκαρφιστούν οι γειτονές μας, ο Έβρος είναι απροσπέλαστος και δεν πρόκειται να περάσει κανείς παράνομα τα σύνορα της πατρίδας με την Τουρκία» (ΕΡΤ, 10/09/2022).

Στον χαιρετισμό του, ο Τ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Έβρο, τονίζοντας και πάλι ότι «εργαλειοποιεί με τον πιο προκλητικό και ανήθικο τρόπο, συστηματικά, δυστυχισμένους ανθρώπους – τους μετανάστες, που είναι παράτυποι με τον τρόπο που οι Τούρκοι τούς σπρώχνουν να μπουν στην Ελλάδα».

Τόνισε ότι, μόνο τον Αύγουστο το 2022, στον Έβρο, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στα σύνορα προκειμένου να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσοι δηλαδή ήταν και τον Μάρτιο του 2020. Η νέα πρόκληση, σε σχέση με τότε, εξήγησε, είναι πως πρόπερσι ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα πιο περιορισμένο σημείο. «Τώρα εξαπλώνονται κατά μήκος των 180 χλμ. του ποταμού Έβρου» και «η πρόκληση είναι πιο μεγάλη για την ΕΛΑΣ και τον Ελληνικό Στρατό».

Σχολιάζοντας το ελλαδικό «Σχέδιο Ακρίτας», ο Τ. Θεοδωρικάκος είπε πως στον Έβρο «χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας». Διαπίστωσε πως υπάρχει συμφωνία όσον αφορά την επέκταση του φράχτη ως τεχνικού εμποδίου, όπως αποφάσισε πρόσφατα το ΚΥΣΕΑ. Ο ΥΠΡΟΠΟ αναφέρθηκε στην ενίσχυση με 250 Συνοριοφύλακες και στην αναβάθμιση των αστυνομικών και στρατιωτικών συστημάτων ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Ακρίτας: Διαχρονικό σύμβολο της Ρωμιοσύνης & του Ελληνισμού

Από την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Ελλαδίτης ΥΠΡΟΠΟ εξήρε το έργο των αστυνομικών και στρατιωτικών του Έβρου, που «προστατεύουν τα σύνορα του Δυτικού κόσμου με την Τουρκία», λέγοντας: «Ακρίτες που κινούνται με βάση τις αξίες του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, κινδυνεύοντας ακόμη και οι ίδιοι για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, όπως το έκαναν σε δεκάδες περιπτώσεις τον χειμώνα σώζοντας πάνω από 250 μετανάστες που κινδύνευσαν οι ζωές τους στα φουσκωμένα νερά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να τους μετατρέψει σε υπηρέτες δουλεμπόρων ή σε αδύναμους κρίκους μίας ασύμμετρης απειλής, την οποία έχει στήσει η Τουρκία και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τους συκοφαντεί υιοθετώντας ψέματα και την προπαγάνδα των γειτόνων».

Ελλάδα και Κύπρος, επίσημα πλέον, ξεκαθαρίζουν σε κάθε επίσημο βήμα πως τα δύο κράτη αντιμετωπίζουν έναν ιδιότυπο υβριδικό πόλεμο, που περιλαμβάνει δημογραφική μηχανική μέσα από την εργαλειοποίηση των λαθρομεταναστών, ο οποίος διεξάγεται παράλληλα με πληροφοριακές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, είτε από την Τουρκία είτε από τους σύγχρονους σκλαβεμπόρους.

Σχέδιο Ακρίτας: Από την «Πέτρα του Ρωμιού» στον υβριδικό πόλεμο του 1963-64

Οι αναφορές του Ελλαδίτη ΥΠΡΟΠΟ σε «Ακρίτες» που «προστατεύουν τα σύνορα του Δυτικού κόσμου» και η υιοθέτηση ενός «Σχεδίου Ακρίτας» εκ μέρους της Ελλάδας, φέρουν ένα βαρύ συμβολικό φορτίο.

Στο εθνικό, συλλογικό υποσυνείδητο οι Ακρίτες έχουν ιδιαίτερη θέση. Ήταν οι φύλακες των συνόρων («άκρες») της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αντιμετώπιζαν επιτυχώς κλέφτες, βαρβάρους και δράκους.

Με τα δεδομένα του σήμερα, οι Βυζαντινοί Ακρίτες τελούσαν μεικτά αστυνομικά και στρατιωτικά καθήκοντα, και ως ανταμοιβή τούς δωρίζονταν κτήματα για να καλλιεργούν, απαλλαγμένοι από φόρους. Η ζωή τους την εποχή της δόξας τους, κατ’ εξοχήν πολεμική και επικίνδυνη, ενέπνευσε τη λαϊκή φαντασία και παράδοση με το ηρωϊκό ήθος της. Αναπτύχθηκε σε όλον τον χώρο της Ρωμιοσύνης η «ακριτική» ποίηση, με κορυφαίο παράδειγμά της το «έπος του Βασίλειου Διγενή Ακρίτα».

Και στην Κύπρο ο θρύλος του Ακρίτα πήρε τοπικά χαρακτηριστικά, αφού συνδέθηκε με τη θάλασσα της Πάφου, από την οποία λέγεται πως γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη, γεφυρώνοντας τις αρχαίες με τις μεσαιωνικές παραδόσεις.

Σύμφωνα με την κυπριακή λαϊκή παράδοση, ο Διγενής Ακρίτας πιάστηκε με το ένα του χέρι από την οροσειρά της Κερύνειας, που πήρε το σχήμα του χεριού του και έλαβε το όνομα «Πενταδάκτυλος», και με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε κατά των Σαρακηνών, που ετοιμάζονταν να εισβάλουν από τα νότια, τρέποντας τους σε φυγή. Αυτή είναι η «Πέτρα του Ρωμιού».

Αυτές οι παραδόσεις συνέχισαν να δίνουν έμπνευση στους εθνικούς αγώνες. Ο Συνταγματάρχης ε.α. Γεώργιος Γρίβας, Κύπριος την καταγωγή από το Τρίκωμο της Καρπασίας, της επαρχίας Αμμοχώστου, ως στρατιωτικός Αρχηγός της ΕΟΚΑ κατά τον ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1959-59 για εκδίωξη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Ένωση με την Ελλάδα, χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Διγενής».

Μετά τη δημιουργία του Κυπριακού Κράτους το 1960, Τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές, μυημένοι στην ΤΜΤ, ελάμβαναν στρατιωτική εκπαίδευση μυστικά στην Τουρκία και συνεχιζόταν η κρυφή και παράνομη εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών. Οι Κύπριοι Έλληνες ιθύνοντες του δικοινοτικού, ζυριχικού κράτους, και ιδιαίτερα το πληροφοριακό δίκτυο του Υπουργού Εσωτερικών, Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, είχαν επίγνωση της απειλής. Με τα δεδομένα του σήμερα θα χαρακτηριζόταν υβριδική απειλή, καθώς είχε χαρακτηριστικά εσωτερικής αναταραχής, εγκληματικών δραστηριοτήτων και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Για αντιμετώπιση της απειλής καταρτίστηκε ένα σχέδιο άμυνας, με μυημένους εθελοντές, πρώην αγωνιστές της ΕΟΚΑ, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, που έμεινε γνωστό ως «Σχέδιο Ακρίτας». Αυτές οι παραστρατιωτικές «ομάδες», μαζί με άλλες, όπως του Δρος Βάσου Λυσσαρίδη, του Νίκου Σαμψών και του ΠΣΑ, αντιμετώπισαν την ΤΜΤ μετά τα «Ματωμένα Χριστούγεννα». Μετά τον Φεβρουάριο του 1964 μπήκαν -ως «ειδικοί αστυφύλακες» της «Εθελοντικής Εθνοφρουράς»- προσωρινά υπό την αιγίδα της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής, μέχρι και τη δημιουργία της Εθνικής Φρουράς, η οποία και τους απορρόφησε.

Και όπως και σήμερα, με την επίκληση «νεκρών παιδιών», είτε στην νησίδα στον Έβρο είτε στη βάρκα από τον Λίβανο, τον Δεκέμβριο του 1963, η ιστορία με τα «τρία νεκρά παιδιά της μπανιέρας» – που η αυθεντικότητά της αμφισβητείται από τουρκικές και τουρκοκυπριακές πηγές – ήταν μια προπαγανδιστική επιχείρηση.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube