Weather Icon
Εξωτερική Πολιτική , Τουρκία 27 Σεπτεμβρίου 2022

Χωρίς όριο η προκλητικότητα Ερντογάν

Χωρίς όριο η προκλητικότητα Ερντογάν

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Τεντώνει περαιτέρω το σχοινί των προκλήσεων ο εξ’ ανατολών γείτονας, που κλιμακώνει την ένταση στον απόηχο του αναθεωρητικού σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Μέσω ενός θρασύτατου διαβήματος, η ηγεσία της Άγκυρας θέτει και πάλι ζήτημα αποστρατικοποίησης στο Αιγαίο, όσο ο πρόεδρος της Τουρκίας κινείται με…σπασμένα φρένα στην εμπρηστική διαδρομή που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

“Η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδό μας, καθώς δεν είναι ισότιμη πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά… Απέναντι στην Ελλάδα, που παρακολουθούμε σε κάθε τομέα, εάν χρειαστεί δε θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό να το ξέρουν καλά”, ανέφερε ο κ. Ερντογάν, με το ρητορικό διπολισμό να ανεβαίνει επίπεδο, καθώς από τη μία συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και ανώτατων αξιωματούχων, αν και δύο εικοσιτετράωρα πριν ο Ιμπραχίμ Καλίν είχε αφήσει… παράθυρο συνάντησης των δύο ηγετών στην Πράγα. Η Αθήνα, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι τέτοιο ενδεχόμενο δε φαίνεται στον ορίζοντα.

“Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση, την οποία περιγράφετε”, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στην τσεχική πρωτεύουσα και στο περιθώριο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία έχει προσκληθεί και η Τουρκία.

“Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, υπήρξε απόλυτα σαφής με ένα λόγο τεκμηριωμένο, με επιχειρήματα, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να χαρακτηρίζει μια τοποθέτηση σε αυτό το βήμα. Τοποθέτηση ενός ηγέτη μιας χώρας που με αυτοπεποίθηση, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, εξέπεμψε μηνύματα αποφασιστικότητας, αλλά και νηφαλιότητας και ψυχραιμίας”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Η ελληνική πρωτεύουσα, που έχει συνεχώς στα ραντάρ της τη λόγω και έργω εξαλλοσύνη των γειτόνων, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Η αναγωγή από την Άγκυρα σε ζήτημα πρώτης γραμμής της απαίτησης για αφοπλισμό των ελληνικών νησιών, που ξετυλίγεται συστηματικά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και κλιμακώνεται πλέον σε καθημερινή βάση κρατάει την Αθήνα σε…κόκκινο συναγερμό, με τα σήματα απέναντι στις προκλήσεις να είναι κάθετα.

Η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας στα νέα επεισόδια της τουρκικής αποχαλίνωσης ήταν άμεση. “Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία”, έλεγαν διπλωματικές πηγές.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, τόσο στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που σηκώνει αυλαία σήμερα στο Ηράκλειο, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών κρατών, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Εν αναμονή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και των μηνυμάτων που ενδέχεται να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της τετραήμερης επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση τονίζει πως η εμπρηστική τακτική των γειτόνων αποτυπώνει και τα αδιέξοδα της τουρκικής ηγεσίας.

“Εμείς δεν ερμηνεύουμε τους λόγους για τους οποίους κλιμακώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Πιθανότητα είναι να είναι αυτό που λέτε. Δεύτερη πιθανότητα είναι η πολύ κακή κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας. Τρίτη πιθανότητα είναι να είναι μια συντεταγμένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας.

Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποδομούμε την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο, να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ για να είμαστε έτοιμοι αποτελεσματικά να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση.

Ταυτόχρονα να προβάλλουμε παντού την ανάγκη και στην περιοχή μας να επικρατήσει ένα κλίμα σταθερότητας και συνεννόησης”, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Η συνεχής κατευθυνόμενη επανάληψη των fake news σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία για στρατόπεδα τρομοκρατών στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Πρόκειται για μυθεύματα και το γνωρίζει όλος ο κόσμος”, υπερθεματίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube