Weather Icon
Ρωσία 4 Σεπτεμβρίου 2022

Bloomberg: Ο Πούτιν πιέζει για μαθήματα πατριωτισμού στα σχολεία και ιδρύει εθνικές νεολαίες

Bloomberg: Ο Πούτιν πιέζει για μαθήματα πατριωτισμού στα σχολεία και ιδρύει εθνικές νεολαίες

Στα σχολεία της Ρωσίας θα διδάσκεται ο πατριωτισμός

Έχοντας εξαπολύσει ένα κύμα καταστολής για να συντρίψει κάθε φωνή που αντιτασσόταν στον πόλεμό του στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει τις στάσεις των νέων Ρώσων με ένα πρόγραμμα πατριωτικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι δάσκαλοι σε όλη τη χώρα διατάσσονται από το υπουργείο Παιδείας να παραδώσουν μια ειδική διάλεξη στις 12 Σεπτεμβρίου με τίτλο “Η χώρα μας – Ρωσία”, η οποία παραθέτει την αιτιολόγηση του Πούτιν για αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία. Ο Πούτιν υποστηρίζει πως η Ρωσία εισέβαλε για να προστατεύσει την ασφάλειά της και να εμποδίσει το ΝΑΤΟ από το να δημιουργήσει βάσεις στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε στους μαθητές σχολείων σε τηλεοπτική συνάντηση την Πέμπτη με αφορμή τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ότι οι νέοι πρέπει να μάθουν γιατί οι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν και σε πολλές περιπτώσεις πεθαίνουν στην Ουκρανία από τότε που διέταξε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Το ΝΑΤΟ δεν είχε κανένα χρονοδιάγραμμα για να δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος και η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν είχε σχέδια να φιλοξενήσει βάσεις του ΝΑΤΟ.

Μεγάλο μέρος του κόσμου απορρίπτει τα επιχειρήματα με τα οποία η Ρωσία δικαιολογεί τον πόλεμο που έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ουκρανικές πόλεις.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, ενώ η ουκρανική αντίσταση που βοηθήθηκε από προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών όπλων διέψευσε τις ελπίδες του Κρεμλίνου για μια γρήγορη νίκη. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η παρέμβαση στα σχολεία έρχεται καθώς πρόσφατες δημοσκοπήσεις του ανεξάρτητου Κέντρου Levada δείχνουν ότι οι νέοι Ρώσοι είναι λιγότερο ενθουσιώδεις για τον πόλεμο από ό,τι οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες και ότι βασίζονται πολύ λιγότερο στην κρατική τηλεόραση για ενημέρωση, προτιμώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερο εύρος πηγών και απόψεων πέρα από τον έλεγχο του Κρεμλίνου.  

Η διάλεξη για τον πόλεμο αποτελεί μέρος ενός νέου εβδομαδιαίου προγράμματος που ξεκινά τη Δευτέρα και έχει ως στόχο την καλλιέργεια πατριωτικών και παραδοσιακών αξιών στα σχολεία, όπου οι εκπαιδευτικοί έχουν επίσης διαταχθεί να παίζουν τον ρωσικό εθνικό ύμνο και να υψώνουν τη σημαία στην αρχή των μαθημάτων κάθε εβδομάδας. Οι αξιωματούχοι έχουν εγκρίνει μόνο ένα σχολικό βιβλίο σε κάθε μάθημα για να υπογραμμίσουν το μήνυμα της κυβέρνησης, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αναφέρεται στα εγχειρίδια ιστορίας. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Κρεμλίνο έχει επίσης ιδρύσει μια εθνική πατριωτική οργάνωση νεολαίας που θυμίζει την σοβιετική Komsomol, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα αριθμεί 18 εκατομμύρια μαθητές ως μέλη. Μετά τη συνάντησή του στο Καλίνινγκραντ με τους μαθητές, πολλοί από τους οποίους ήταν ακτιβιστές σε εγκεκριμένες από το κράτος ομάδες νεολαίας, ο Πούτιν τραγούδησε μαζί τους τον εθνικό ύμνο.

“Η ιδέα είναι να ενσταλάξουν την ιδεολογία στα νεαρά και ευαίσθητα μυαλά των παιδιών”, δήλωσε η Ekaterina Schulmann, μια Ρωσίδα πολιτική επιστήμονας που επικρίνει το Κρεμλίνο και είναι υπότροφος στη γερμανική Ακαδημία Robert Bosch. “Αν διαρκέσει για 10 χρόνια, μπορεί να βοηθήσει στην ανατροφή μιας γενιάς που ακόμη και αν δεν υποστηρίζει με ενθουσιασμό αυτές τις αξίες, θα τις θεωρεί τουλάχιστον ως τον τρόπο με τον οποίο διοικείται ο κόσμος”.

Η διάλεξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία παραβιάζει το σύνταγμα της Ρωσίας, το οποίο απαγορεύει την προπαγάνδα στα σχολεία, ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή του ένα ανεξάρτητο συνδικάτο εκπαιδευτικών που έχει συσταθεί από τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εκπαιδευτικών που αμφισβητούν δημοσίως την εισβολή αντιμετωπίζει διοικητικές κυρώσεις βάσει νόμου που ψηφίστηκε τον Μάρτιο και καθιστά έγκλημα την απαξίωση του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης OVD-Info. 

Η εκστρατεία για την καλλιέργεια πατριωτισμού στα παιδιά σχετικά με τον πόλεμο έρχεται καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν αντεπίθεση στο νότο της χώρας με στόχο την ανακατάληψη εδαφών που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα. Αφού απέτυχαν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, στις αρχές της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν τις ανατολικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, καθώς και μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας, αν και η εκστρατεία έχει σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, οι αξιωματούχοι έχουν επιβάλει ρωσικό πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία και έχουν αντικαταστήσει τα ουκρανικά βιβλία. Τα σχολεία “θα λειτουργούν σε έναν ενιαίο εκπαιδευτικό χώρο με τη Ρωσία”, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κράβτσοφ στον Πούτιν σε συνάντηση στις 8 Ιουλίου. 

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube