Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Κίνα 2 Σεπτεμβρίου 2022

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η Κίνα πρέπει να λογοδοτήσει για την γενοκτονία των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Η Κίνα πρέπει να λογοδοτήσει για την γενοκτονία των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ

Tην έκθεση του ΟΗΕ για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την έκθεση του ΟΗΕ για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, ενώνοντας τη φωνή της με την έκκληση των ειδικών του ΟΗΕ για «στενή επιτήρηση της κατάστασης».

Η πολυαναμένομενη έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο από την ‘Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «υπογραμμίζει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στην Σιντζιάνγκ, οι οποίες θα μπορούσαν, σύμφωνα με την έκθεση, να συνιστούν διεθνή εγκλήματα, κυρίως εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Jojep Borell.

«Όπως το αναφέρει η έκθεση, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σιντζιάνγκ χρειάζεται επείγουσα προσοχή από την κινεζική κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και τη διεθνή κοινότητα υπό ευρύτερη έννοια. Η ΕΕ συμμετέχει στην έκκληση που απηυθυναν οι ειδικοί του ΟΗΕ για να επιτηρείται στενά και να αξιολογείται η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», τόνισε ο Borell.

Στις ΗΠΑ, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  Antony Blinken χαιρέτισε την έκθεση του ΟΗΕ απαιτώντας από το Πεκίνο να λογοδοτήσει για τη «γενοκτονία αυτή».

«Η έκθεση αυτή ενισχύει και επιβεβαιώνει τις σοβαρές μας ανησυχίες σε σχέση με τη γενοκτονία που εκτυλίσσεται και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις κινεζικές αρχές» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, δήλωσε ο Blinken σε ανακοίνωση.

«Θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε από τις κινεζικές αρχές να λογοδοτήσουν και τις καλούμε να απελευθερώσουν όλους αυτούς που παραμένουν υπό κράτηση αδικαιολόγητα και να επιτρέψουν την πρόσβαση χωρίς περιορισμούς σε ανεξάρτητους ερευνητές στην Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και σε όλη την Κίνα», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube