Weather Icon

Άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο: Η πολιτική και στρατηγική διάσταση μιας απόφασης

Άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο: Η πολιτική και στρατηγική διάσταση μιας απόφασης

Τι σημαίνει η άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Η Θέση του “Φ”   

TΟ 1978, που είχε αρθεί το αμερικανικό στρατιωτικό εμπάργκο προς την Τουρκία (επιβλήθηκε ένα χρόνο μετά την εισβολή στην Κύπρο), είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις της (αμερικανικής) κυβέρνησης προς το Κογκρέσο ότι η Άγκυρα θα ενεργούσε προς την κατεύθυνση  απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Αντίθετα, τα κατοχικά δεδομένα εδραιώθηκαν. Η Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο και την τότε απόφαση συνεχίζει να χρησιμοποιεί αμερικανικό στρατιωτικό υλικό στην κατεχόμενη Κύπρο. Και χωρίς κανένα κόστος. 

Το 1987, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν εμπάργκο στην Κυπριακή Δημοκρατία, με βάση τον περιορισμό της Διεθνούς Κυκλοφορίας Όπλων (ITAR). Η τότε αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το Κυπριακό! Σημείωναν την ανάγκη για «ενθάρρυνση των προσπαθειών επανένωσης του νησιού και την αποτροπή εξοπλιστικού ανταγωνισμού Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας». Πιο κυνική και απαράδεκτη απόφαση δεν μπορούσε να ληφθεί. Δεν εξίσωσαν απλώς το θύμα, την Κυπριακή Δημοκρατία με τον θύτη, την κατοχική Τουρκία, αλλά στέρησαν από την ημικατεχόμενη χώρα το δικαίωμα να αμυνθεί. Η Άγκυρα, λοιπόν, όχι μόνο δεν είχε κόστος, αλλά συνέχισε με αμερικανικά όπλα να διατηρεί την κατοχική της παρουσία στο νησί. 

ΣΗΜΕΡΑ, η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, λαμβάνοντας εν πολλοίς τη σκυτάλη από την προηγούμενη Διοίκηση, του Τραμπ, προχώρησε στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων, που είχε επιβληθεί. Για την ακρίβεια αυτή έγινε -ξεκίνησε- μετά από συνεννόηση του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο από το 2019. Βήμα με βήμα και με τη συμβολή του Γερουσιαστή Μενέντεζ αυτή η στρέβλωση έχει ανατραπεί.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ αυτή είναι γεωστρατηγικής σημασίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία σε όλους τους άξονες. Πρώτο, σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο και δεύτερο σε στρατιωτικό. Δηλαδή, να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αγορά οπλικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολιτικά, η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ενισχύει και εμβαθύνει περαιτέρω, τις σχέσεις ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΟΙ συγκυρίες προδήλως ευνοούν ώστε να γίνουν κινήσεις και αξιοποίησης των δεδομένων που διαμορφώνονται με τα όσα πρόσφατα έχουν διαδραματισθεί. Η Λευκωσία έχει συνεπώς ευθύνη και υποχρέωση για να δώσει συνέχεια σε αυτή την απόφαση. Με συγκεκριμένες κινήσεις προσέγγισης. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube