Weather Icon
Κρινιώ Καλογερίδου 17 Σεπτεμβρίου 2022

Αποτροπή αντί του κατευνασμού η απάντηση στην Τουρκία

Αποτροπή αντί του κατευνασμού η απάντηση στην Τουρκία

“Μαύρα φίδια” ζώνουν τον Ερντογάν εν όψει των εκλογών

Κρινιώ Καλογερίδου

Ακούω περιοδικά εκτιμήσεις δημοσιογράφων και γεωπολιτικών αναλυτών ότι όλος αυτός ο κακός χαμός με την Τουρκία (η σκόνη που σηκώνουν σε ανιούσα κλιμάκωση ο Ταγίπ Ερντογάν και το εθνικιστικό ”εξαπτέρυγό” του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με μαινόμενη χορωδία Αξιωματούχους, πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, ε.α στρατιωτικούς, και στρατευμένους δημοσιογράφους), γίνεται υπό το βάρος των πολλαπλών πιέσεων που δέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούμε για εμπόλεμη σύρραξη.

Τα ”μαύρα φίδια”, κοινώς, που ζώνουν τον Τούρκο Πρόεδρο — προμηνύοντας την άγρια εκλογική καταιγίδα που θα ξεσπάσει (13 Ιουνίου του ’23 οι τουρκικές εκλογές) ευθύνονται για τον εκτός ορίων εκνευρισμό του.

Εκνευρισμό που τον κάνει να ξεσπά σε ανθελληνικές εκρήξεις, να ψάχνει αφορμές για καυγά και να δημιουργεί κλίμα μόνιμης έντασης με την Ελλάδα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των απλοϊκών ψηφοφόρων του (στις ανατολικές επαρχίες, κυρίως) οι οποίοι έχουν περιέλθει σε οικονομική εξαθλίωση και είναι έτοιμοι να τον εγκαταλείψουν.

Δεδομένων αυτών, σε αντίθεση με τις προσπάθειες που γίνονται προς εφησυχασμό της ελληνικής κοινής γνώμης, δεν αποκλείω προσωπικά να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις απρόβλεπτες, γιατί — ακριβώς επειδή η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για τον Ερντογάν — είναι πολύ πιθανόν να μετατραπεί σε θρυαλλίδα εξελίξεων ο πόλεμος νεύρων που συντηρεί και κλιμακώνει σε βάρος μας.

Πόλεμος που έχει τα πάντα όλα, για να το πω λαϊκά: Από συστηματική, στρεψόδικη προπαγάνδα, προβοκάτσιες παραγωγής MIT και αψιμαχίες επί του πεδίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων (με θέατρο εκδηλώσεων από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και την Κύπρο) έως μηχανισμούς για πόλεμο νεύρων, υπερπτήσεις αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών μας και Fake news.

Fake news που αποβλέπουν στη δυσφήμιση της χώρας μας και την έκθεσή της στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης (βλ. συκοφαντίες για ”παραβίαση” των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης και των μεταναστών οι οποίοι επιχειρούν να έρθουν στην Ελλάδα).

Έτσι — με ψέματα, συκοφαντίες, τεχνάσματα και διαβολικές μεθόδους παραποίησης της ιστορικής αλήθειας — ”χτίζει” η Τουρκία τη σύγχρονη ιστορία της, μια που είναι ευκαταφρόνητο το παρελθόν της. ”Βάρβαροι” ήταν — άλλωστε — μια ζωή, με ιστορία… ”ποινικό μητρώο”, όπως έλεγε ο αείμνηστος τουρκολόγος πανεπιστημιακός Νεοκλής Σαρρής).

Και επειδή ήταν ”βάρβαροι” μια ζωή, εξακολουθούν να συμπεριφέρονται βαρβαρικά, άθλια, παραχαράσσοντας την Ιστορία και προσπαθώντας να επιβάλουν — ως… ιδανικοί δάσκαλοι των Σκοπιανών — την ”αλήθεια” της προσαρμοσμένη στα συμφέροντά τους.

Συμφέροντα που βάφουν στους χάρτες τους κόκκινα τα ελληνικά νησιά του ΒΑ και Ανατολικού Αιγαίου μέχρι κάτω την Κρήτη, γιατί… ”Τα νησιά του Αιγαίου ήταν κάποτε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που κλάπηκαν από την Τουρκία και πρέπει να της επιστραφούν”, όπως είπε θρασύτατα πρότινος ο Ταγίπ Ερντογάν ξεχνώντας να αναφέρει πως οι Οθωμανοί τα έκαναν με τη βία δικά τους και επέβαλαν τη δύναμη της πυγμής τους με εξισλαμισμό και παιδομάζωμα (επί σουλτάνων Σελίμ Α΄και Σουλεϊμάν Β’ όλα αυτά).

Κάνοντας (αναγκαστικά) αναδρομές στο σκοτεινό αυτό παρελθόν της Τουρκίας, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι το τελευταίο κυρίως εξάμηνο ο τουρκικός εκτραχηλισμός (με παραληρηματικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας) δεν έχει προηγούμενο.

Αρκεί να θυμηθούμε την αήθη εξίσωση (απ’ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, τον περασμένο Μάιο) της Γενοκτονίας των Ποντίων με τους Τούρκους-κατακτητές της Τριπολιτσάς οι οποίοι σκοτώθηκαν απ’ τους επαναστατημένους Έλληνες (υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη) κατά την απελευθέρωση της το 1821.

Αρκεί να θυμηθούμε μια σειρά από δημοσιευμένα tweets γραμμένα στα ελληνικά από τον Τούρκο Πρόεδρο (Ιούνιος ’22), που επαναλάμβανε για πολλοστή φορά τις απειλές του με θέμα τα νησιά του Αιγαίου (βλ. τουρκικό αίτημα για αποστρατιωτικοποίησή τους).

Ή τη σιωπηλή συγκατάνευσή του στην προκλητική ενέργεια του κυβερνητικού του εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ένα μήνα μετά) να προβάλλει τον χάρτη των ”Γκρίζων Λύκων” ο οποίος απεικόνιζε τα νησιά του ΒΑ-Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη ως τουρκικά.

Αρκεί να θυμηθούμε το ”παιχνίδι” τακτικής του σουλτάνου και τον ”πόλεμο νεύρων” που ασκεί σε βάρος μας, με ενδεικτικό παράδειγμα την κρεμάμενη επί των κεφαλών μας απειλή για το τι μέλλει γενέσθαι όταν βγει στο Αιγαίο το γεωτρύπανο ”Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” (Αύγουστος 2022).

Και μια που θυμόμαστε τα παλιά, δεν πρέπει να μας διαφεύγουν τα τρέχοντα που έχουν να κάνουν με τα στοχευμένα από τους Τούρκους νησιά μας. Τα νησιά μας που βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, αν πάρουμε σοβαρά προτάσεις γι’ αυτά Τούρκων πολιτικών και στρατιωτικών οι οποίοι ανταγωνίζονται σε επινοήσεις και τις πιο αδίστακτες μεθοδεύσεις Αξιωματούχων του Χίτλερ .

Αυτό απέδειξαν τουλάχιστον οι τελευταίες που μας εξόργισαν και έχουν να κάνουν με τα απύθμενου θράσους λεχθέντα του Τούρκου αναλυτή (απόστρατου της τουρκικής αεροπορίας) Ντενίζ Κουτλούγκ κατά της χώρας μας:

– […] Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια διορία και, αν στο τέλος αυτής δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της (βλ. αποστρατιωτικοποίηση των νησιών της), η Τουρκία σταδιακά να κινητοποιηθεί αμφισβητώντας τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο του νησιού που διεκδικεί, φτάνοντας μέχρι την έμπρακτη χρήση του”…

Κατάπτυστες, ανεκδιήγητες, φασιστικές δηλώσεις, αντάξιες ανάλογων ναζιστικών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τώρα, θα μου πείτε ότι έγιναν καθημερινότητά μας ανάλογης οξύτητας δηλώσεις από Τούρκους πρώην και νυν Αξιωματούχους, έτσι που κοντεύουμε να τις συνηθίσουμε και να τις προσπερνάμε αδιάφορα όπως τις υπερπτήσεις.

Κι αυτές οι τελευταίες είναι ακόμα πιο επικίνδυνες όσο τις ανεχόμαστε, γιατί η ανοχή μας διαιωνίζει τον κατευνασμό (στη θέση της αποτροπής) σαν στρατηγική μας. Και δια του λόγου το αληθές, σας υπενθυμίζω την πανικόβλητη αντίδραση των Τούρκων όταν πολεμικά αεροσκάφη μας (κατά δήλωση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu που δεν επαληθεύτηκε, ωστόσο, από ελληνικής πλευράς) κλείδωσαν σκόπιμα στο ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά εμποδίζοντάς τα να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο μας (23 Αυγούστου 2022).

Αυτό και μόνο μάς δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως στρατηγική μας. Και ο δρόμος αυτός είναι ο δρόμος της αποτροπής και όχι του κατευνασμού. Με μια προϋπόθεση, όμως, που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία: Να συμφωνήσουν τα ελληνικά κόμματα ότι αυτή θα είναι στο εξής η ”γραμμή” της ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής .

”Γραμμή” που υπερβαίνει των κομματικών συμφερόντων και δείχνει τον δρόμο της εθνικής ενότητας στους Έλληνες, έναντι του κοινού τους εχθρού ο οποίος επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας τους (βλ. δήλωση του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ”Όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα. Θα χιονίσει στα νησιά”)…

Την εδαφική ακεραιότητα που επιχειρεί να υπονομεύσει πότε με παραβιάσεις του FIR Αθηνών και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, πότε με παραβίαση των εθνικών χωρικών υδάτων (ΕΧΥ) της χώρας μας και πότε με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού της στρατού (στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου που διεξάγει τα τελευταία χρόνια στη Θράκη και το Αιγαίο) η Τουρκία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube