πΓΔΜ, Σκόπια , Τουρκία 25 Αυγούστου 2022

ΥΠΕΞ Σκοπίων, Osmani: Οι σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας – Τουρκίας είναι ισχυρότερες από ποτέ

ΥΠΕΞ Σκοπίων, Osmani: Οι σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας – Τουρκίας είναι ισχυρότερες από ποτέ

Ύμνοι του ΥΠΕΞ των Σκοπίων στην Τουρκία

«Η τουρκική κοινότητα εδώ και ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας που ζει στην Τουρκία λειτουργούν σαν μια πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μιλώντας στο Anadolu Agency (AA) για την 30ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας.

Ο Osmani δήλωσε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας βασίζονται στο παραδοσιακό πνεύμα εταιρικής σχέσης και φιλίας και ότι αυτές οι σχέσεις αντανακλώνται σε όλους τους τομείς της διακρατικής επικοινωνίας, της πολύπλευρης συνεργασίας και της κοινωνικής ζωής.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας ήταν πάντα σταθερές ενώ τώρα είναι ισχυρότερες από ποτέ. Η τουρκική κοινότητα εδώ και ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας που ζει στην Τουρκία λειτουργούν σαν μια πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών» είπε.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Osmani είπε: «Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν η πρώτη που διόρισε πρεσβευτή στη χώρα μας. Η ανεξαρτησία της χώρας μας προήλθε από την Τουρκία. Από την αρχή, ποτέ δεν αμφισβητήσαμε το μέλλον της χώρας και την υποστήριξη που θα λάβει αυτή η χώρα από την Τουρκία. Η Τουρκία υποστήριξε τις προσπάθειές μας να ενταχθούμε σε διεθνείς οργανισμούς», είπε.

«Στο πλαίσιο των δυσκολιών που συναντήσαμε στο ταξίδι μας για ένταξή μας σε διεθνείς οργανισμούς, η στάση της Τουρκίας ήταν πάντα σαφής. Στην πραγματικότητα, συχνά είχε διαφορετική άποψη από άλλες χώρες όσον αφορά την υποστήριξη της Βόρειας Μακεδονίας», πρόσθεσε.

Ο Osmani σημείωσε ότι υπήρχαν συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία από το 2008.
«Αυτό προσθέτει μια διαφορετική διάσταση στη συνεργασία. Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε την εμπορική συνεργασία σε πάνω από 1 δισ. ευρώ»

Υπενθυμίζοντας ότι επισκέφθηκε την Τουρκία δύο φορές φέτος, ο Osmani δήλωσε ότι στο πλαίσιο των επισκέψεων τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνήθηκε να τεθεί νέος στόχος για την εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Δηλώνοντας ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, ο Osmani είπε, «Είμαστε εταίροι του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Η Τουρκία έχει υποστηρίξει τη χώρα κατά τη διάρκεια της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και αυτή η συνεργασία σίγουρα αυξάνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τις κοινές προσπάθειες».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube