Weather Icon

Τρομοκρατική επίθεση στα Ιεροσόλυμα: Ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία του Ισραήλ

Τρομοκρατική επίθεση στα Ιεροσόλυμα: Ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία του Ισραήλ

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν και ανάμεσά σε αυτούς μια έγκυος που έφερε σοβαρά τραύματα και υποβλήθηκε σε επείγουσα καισαρική τομή.

 

Ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στα Ιεροσόλυμα παραδόθηκε στις αρχές το πρωί της Κυριακής. Έρευνες για τον εντοπισμό του έλαβαν χώρα όλο το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας. Ο ύποπτος είναι κάτοικος των ανατολικών Ιεροσολύμων με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και προσήχθη για ανάκριση. Κατά την παράδοσή του είχε ακόμη επάνω του το όπλο το οποίο κατασχέθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου και η οποία είχε ως στόχο ένα λεωφορείο που βρισκόταν δίπλα στον τάφο του βασιλιά Δαυίδ, η τοποθεσία του οποίου είναι σε κοντινή απόσταση από το Τείχος των Δακρύων. Από τους οκτώ τραυματίες οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ η υγεία του μωρού που γεννήθηκε με επείγουσα καισαρική τομή βρίσκεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Μία εκ των τραυματιών ήταν έγκυος ηλικίας 30 ετών, η οποία δέχθηκε πυροβολισμό στο στομάχι και είναι σε σοβαρή κατάσταση. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek κατά την οποία το μωρό γεννήθηκε με επείγουσα καισαρική τομή. Το μωρό φέρεται να είναι σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με την αναφορά, τέσσερις από τους τραυματίες  είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Επίσης, είναι πιστοί της χασιδικής αίρεσης του Ιουδαϊσμού Σάτμαρ και επισκέπτονταν το Ισραήλ από το Williamsburg της Νέας Υόρκης. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν και πολίτες των Η.Π.Α., αλλά δεν σχολίασε  το θέμα περαιτέρω. Ο πρεσβευτής των Η.Π.Α. στο Ισραήλ, Tom Nides, έγραψε στο Twitter ότι: «καταδικάζει έντονα την τρομοκρατική επίθεση έξω από την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων. Προσεύχομαι για τη γρήγορη ανάρρωση όλων των αθώων θυμάτων».

«Τα Ιεροσόλυμα είναι ισχυρότερα από οποιοδήποτε γεγονός και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να βλάψει τη ρουτίνα της ζωής που λαμβάνει χώρα στον δημόσιο χώρο»: είπε ο δήμαρχος των Ιεροσολύμων Moshe Lion.

Η αστυνομία έκλεισε την Παλαιά Πόλη, εμποδίζοντας τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο στην περιοχή πράττοντας ομοίως και για την  πλατεία του Τείχους των Δακρύων. Στην περιοχή επιχειρούσαν και ελικόπτερα της αστυνομίας για να βοηθήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του υπόπτου τρομοκράτη. Η έρευνα συνεχίστηκε για περίπου έξι ώρες, πριν ο τρομοκράτης παραδοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας. Τις ώρες μετά την επίθεση, αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στη συνοικία Silwan των ανατολικών Ιεροσολύμων, που βρίσκονται νοτίως του Όρους του Ναού, προς αναζήτηση του δράστη.

«Πάρκαρα το αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι και άκουσα πυροβολισμούς και κραυγές»: μαρτυρεί ο  Yosef Chaim HaCohen, ο οποίος ανήκει στο παραϊατρικό προσωπικό  της United Hatzalah.

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Yair Lapid συναντήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Omer Bar Lev και τον αρχηγό της αστυνομίας Kobi Shabtai για ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας.

Ο Yosef Chaim HaCohen, που ανήκει στο παραϊατρικό προσωπικό της United Hatzalah και ζει κοντά στο σημείο που συνέβη το συμβάν, δήλωσε: «Πάρκαρα το αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι και άκουσα πυροβολισμούς και κραυγές. Οι γείτονες έτρεξαν κοντά μου και φώναζαν «τρομοκρατική επίθεση».

Ο ιατρός από τα επείγοντα περιστατικά MDA (Magen David Adom)  ονόματι Shimi Grossman είπε: «Αυτό ήταν ένα λεωφορείο που έφυγε από το Τείχος των Δακρύων με πιστούς που κατευθύνονταν προς την πόλη. Σύμφωνα με περαστικό, ένας τρομοκράτης άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς το λεωφορείο. Όταν έφτασα επικρατούσε μεγάλη αναταραχή, οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι, οι ομάδες των επειγόντων MDA περιέθαλψαν και μετέφεραν έναν άνδρα 30 ετών και έναν άνδρα 45 ετών σε σοβαρή κατάσταση, μια 30χρονη γυναίκα σε σοβαρή κατάσταση, έναν νεαρό άνδρα περίπου 20 ετών σε μέτρια κατάσταση και τέσσερις τραυματίες σε ήπια κατάσταση».

Απάντηση της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς, Fawzi Barhoum ,επαίνεσε την επίθεση ως μια θαρραλέα πράξη αντίστασης, χαρακτηρίζοντάς την «μια φυσική απάντηση στην κατοχή και τους εποίκους και τα καθημερινά εγκλήματά τους εναντίον [των Παλαιστινίων]».

Πρωθυπουργός του Ισραήλ Yair Lapid

«Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται για να συλλάβουν τον μισητό τρομοκράτη και δεν θα σταματήσουν μέχρι αυτό να συμβεί»: δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Yair Lapid το Σάββατο. «Ας γίνει γνωστό ότι όλοι όσοι επιχειρούν να μας βλάψουν θα πληρώσουν το τίμημα για τα χτυπήματα στους αμάχους». Ο Lapid πρoσέθεσε ότι: «τα Ιεροσόλυμα είναι η πρωτεύουσά μας και κέντρο τουρισμού για όλες τις θρησκείες. Η αστυνομία και οι IDF εργάζονται για να αποκαταστήσουν την ησυχία και το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη». Επιπλέον, έστειλε ευχές για ταχεία ανάρρωση σε όσους τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς.

Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Benny Gantz

«Υπήρξε μια άσχημη τρομοκρατική επίθεση στα Ιεροσόλυμα απόψε»: δήλωσε ο υπουργός Αμύνης Benny Gantz. «Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται εμπράκτως και θα συλλάβουν τον τρομοκράτη και τους συνεργούς του. Προσεύχομαι μαζί με όλους τους πολίτες του Ισραήλ για την ανάρρωση των τραυματιών». Η επίθεση έρχεται περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης Breaking Dawn και εν μέσω απειλών από το τρομοκρατικό κίνημα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (Palestinian Islamic Jihad terrorist movement) να επιτεθεί στο Ισραήλ εάν ο κρατούμενος Khalil Awawdeh ,ο οποίος κάνει απεργία πείνας, δεν αφεθεί ελεύθερος.

Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση που έχει αναφερθεί στα Ιεροσόλυμα έλαβε χώρα στα μέσα Ιουλίου, όταν ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε έναν άνδρα 40 ετών περίπου, σε ένα λεωφορείο κοντά στον κόμβο Ramot.

Δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Moshe Lion

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Moshe Lion έφτασε στον τόπο της επίθεσης, όπου συνήλθε με τον αστυνομικό επίτροπο, τον αρχιεπιθεωρητή Yaakov Shabtai και τον διοικητή της περιοχής Doron Turgeman, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες του συμβάντος, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Σύμφωνα με την αναφορά, ο Lion είπε ότι: «εμπιστεύεται την ισραηλινή αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας πως θα πιάσουν τον απεχθή τρομοκράτη απόψε», προσθέτοντας ότι «τα Ιεροσόλυμα είναι ισχυρότερα από οποιοδήποτε γεγονός και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν τρομοκράτη να βλάψει τη ρουτίνα της ζωής που λαμβάνει χώρα στον δημόσιο χώρο. Η πρωτεύουσα του Ισραήλ θα συνεχίσει να είναι μια πόλη γεμάτη ζωή, χαρούμενη και ζωντανή».

Tor Wennesland

Ο Ειδικός Συντονιστής για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, απάντησε στην επίθεση το πρωί της Κυριακής, λέγοντας ότι καταγγέλει την επίθεση και δίνοντας ευχές στους τραυματίες για ταχεία ανάρρωση. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι παλαιστινιακές φατρίες συνεχίζουν να εξυμνούν τέτοιες επιθέσεις, οι οποίες υπονομεύουν την πιθανότητα για ένα ειρηνικό μέλλον, τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς»: ανέφερε μέσω Twitter. «Καλώ όλους να καταδικάσουν τη βία και να αντισταθούν στην τρομοκρατία».

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.jpost.com/breaking-news/article-714649

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube