Το Ιράν στοχεύει να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά

Το Ιράν στοχεύει να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά

Το Ιράν θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει πελάτες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία

Το Ιράν στοχεύει να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου, αν η χώρα μπορέσει να εξασφαλίσει συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου του Ιράν θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει πελάτες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία σε περίπτωση που χαλαρώσουν οι κυρώσεις που στοχεύουν την ενεργειακή βιομηχανία και την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της στρατηγικής του Ιράν. Στο τέλος του έτους, η Ευρώπη θα απαγορεύσει στα περισσότερα κράτη – μέλη της να αγοράζουν φορτία ρωσικού πετρελαίου, δημιουργώντας αβεβαιότητα όσον αφορά την προσφορά.

Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει κυρίως δυτικές χώρες. Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αποκόψουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αργού από τις 5 Δεκεμβρίου ως τιμωρία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν πρωτοστατήσει στην επιβολή ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προσπαθώντας να επιβραδύνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Για το Ιράν, η ευρωπαϊκή εστίαση θα μπορούσε να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην πολύτιμη ασιατική αγορά του από την εισροή ρωσικών φορτίων με έκπτωση.

Με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα να φαίνεται πως βρίσκεται κοντά, το Ιράν βλέπει μια ευκαιρία να αντικαταστήσει μέρος του ρωσικού πετρελαίου που τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας. Το αργό του Ιράν είναι αρκετά παρόμοιας ποιότητας με την ποιότητα του ρωσικού Urals και μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση.

Όλες αυτές οι μεσογειακές χώρες αγόραζαν προηγουμένως ιρανικό αργό, με την Ευρώπη να εισάγει γενικά περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως από τη χώρα όταν δεν υπήρχαν κυρώσεις. Ακόμη και αν οι πωλήσεις ανακάμψουν σε αυτά τα επίπεδα, αυτό θα αντικαταστήσει μόνο εν μέρει το ρωσικό πετρέλαιο, με τη Citigroup να βλέπει ότι περίπου 1,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιων πωλήσεων ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων στην Ευρώπη κινδυνεύουν από τις κυρώσεις.

Μόλις το Ιράν μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά, θα επιδιώξει να πουλήσει τα βαρέλια του σε πλήρη τιμή, ανέφεραν οι πηγές. Προς το παρόν, το ιρανικό αργό πωλείται κυρίως στην Ασία. Οι αγοραστές λαμβάνουν εκπτώσεις για να αντισταθμίσουν τις δυσκολίες στη μεταφορά και την ασφάλιση των φορτίων που συνεχίζουν να περιπλέκονται από τις κυρώσεις, σύμφωνα με τους traders που ασχολούνται με το αργό της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν αναγκάστηκε να αυξήσει τις εκπτώσεις για να ανταγωνιστεί την εισροή ρωσικών φορτίων με έκπτωση.

Ο ανταγωνισμός στην Ασία δεν λέει να κοπάσει. Σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο, η Ρωσία έχει προσεγγίσει αρκετές ασιατικές χώρες για να συζητήσει την προμήθεια πετρελαίου στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων με μεγάλες εκπτώσεις. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να οικοδομήσουν συναίνεση για ένα σχέδιο που θα περιορίζει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να στερήσει κεφάλαια από τη ρωσική κυβέρνηση.

Το Ιράν αύξησε την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν μετά την τελευταία ελάφρυνση των κυρώσεων στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Τώρα ετοιμάζεται να το επιχειρήσει ξανά και ελπίζει να μετατρέψει τα βαρέλια του σε περιζήτητα.

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube