Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 10 Αυγούστου 2022

Τι ακριβώς έγινε στο Σότσι, στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Τι ακριβώς έγινε στο Σότσι, στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Τι μας δείχνει η εικόνα στο Σότσι

του Aydın Selcen

Η περίληψη του Σότσι, σε σχέση με τις επιδιώξεις Ερντογάν είναι: «Αφήστε με να κάνω την παρακαμπτήριο των κυρώσεων για σας κι εσείς βοηθείστε με οικονομικά ως τις εκλογές»

Ο Πούτιν ξεκίνησε με την KGB και βίωσε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ενώ υπηρετούσε στο Ανατολικό Βερολίνο. Μετά πήγε στο δήμο της Αγίας Πετρούπολης και υπηρέτησε για ένα διάστημα εκεί. Από εκεί προσκολλήθηκε στο Κρεμλίνο και τοποθετήθηκε δίπλα στον Γέλτσιν ως εκπρόσωπος μιας ολιγαρχικής δομής. Τελικά, το 2000, κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα είδος μεταμοντέρνου πραξικοπήματος που εξελισσόταν με βραδείς ρυθμούς και σε είκοσι δύο χρόνια, κατάφερε να πάρει μαζί του εκείνους που απολάμβαναν αξιώματα και καλή ζωή με το προηγούμενο καθεστώς, καταφέρνοντας να εγκαθιδρύσει και πάλι στη Ρωσία την κατάσταση ασφαλείας του κράτους της περιόδου της ΕΣΣΔ. Είναι ένας ηγέτης που πέρασε την περίοδο της πανδημίας απομονώνοντας τον εαυτό του ακόμα και από το στενό του περιβάλλον και επιχείρησε μια νεοαποικιακή, ιμπεριαλιστική, αυθεντική εισβολή, κατοχή και προσάρτηση της 70χρονης γειτόνισσας Ουκρανίας.

Από αυτή την άποψη, νομίζω ότι είναι υπεραπλούστευση να πούμε “Πούτιν ή Ερντογάν, και οι δύο είναι ένας άνθρωπος” ή “Ρωσία ή Τουρκία είναι το ίδιο, και τα δύο είναι αντιδημοκρατικά κράτη”. Οι δυο τους έχουν την ίδια ηλικία και ανέλαβαν την εξουσία και οι δύο την ίδια περίοδο. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Παραπάνω, έχω συνοψίσει τις διαφορές μεταξύ βιογραφικού και ταυτότητας, προσωπικότητας. Επιπλέον, η οικονομία της Ρωσίας βασίζεται στην εκμετάλλευση των κορυφαίων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και εν μέρει στη βιομηχανία όπλων. Η Ρωσία έχει επίσης περίπου τον ίδιο αριθμό πυρηνικών κεφαλών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αντίθεση με την Κίνα, το οικονομικό της μέγεθος δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ, ούτε καν με αυτό της Καλιφόρνιας. Είναι σε επίπεδο Ισπανίας. Ο πληθυσμός της γερνάει και μειώνεται. Η επικοινωνία της με τον έξω κόσμο μέσω θαλάσσης γίνεται μόνο από την Αγία Πετρούπολη στη Βαλτική, το Μούρμανσκ στην Αρκτική και το Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό. Γι’ αυτό οι προσπάθειες εγκατάστασής της στην Κριμαία, απόκτησης των βάσεων στην Tartus και την Hmeimim στη Συρία, κατασκευής πυρηνικών σταθμών σε Αίγυπτο και Τουρκία, αποσκοπούν στο άνοιγμά της στον έξω κόσμο.

Μια άλλη διαφορά που διακρίνει τον Πούτιν από τον Ερντογάν, και ίσως από τους ηγέτες της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας πριν από αυτόν, είναι ότι ο Πούτιν συνεργάζεται με μάνατζερ που εφαρμόζουν ανελέητα την αναγκαιότητα της λογικής σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα. Στην πραγματικότητα, στα τέλη του περασμένου έτους, ο Πούτιν είπε: «Αν δεν αυξήσουμε τα επιτόκια, θα γίνουμε σαν την Τουρκία». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα λαμπρό οικονομικό μυαλό που να μπορεί να χρηματοδοτήσει και να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της παράλογης κίνησής του να καταπιεί την Ουκρανία και να την υποτάξει πλήρως.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην Τουρκία. Ένα από τα στοιχεία που πρέπει να έχει υπ’ όψιν της η Τουρκία, είναι οι προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Adeyemo, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας στις αρχές Ιουνίου. Πιο πρόσφατα, στην απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στις ερωτήσεις του Ali Çınar υπήρχε η εξής φράση: «Να μην γίνει η Τουρκία ασφαλές καταφύγιο για ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ή συναλλαγές. Παρακολουθούμε τα δεδομένα προσεκτικά και δεν φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία για παράνομο ρωσικό χρήμα στο Τουρκία μέχρι στιγμής.»

Το κλειδί της υπόθεσης η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο καθηγητής Δρ. Serhat Güvenç δήλωσε για το θέμα: «Οι ΗΠΑ έγιναν η 23η χώρα που ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Απομένουν μόνο επτά κράτη μέλη. Δεν αναμένονται επιπλοκές στη διαδικασία έγκρισης της Τσεχίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουγγαρία και την Τουρκία. (…) Είναι δύσκολο να συμβιβαστεί η εικόνα που προέκυψε από τη συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι με τις αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ που υπέγραψε η Τουρκία τον Ιούνιο».  Πάντως, υπάρχει κάτι το ανορθόδοξο στην εικόνα: 50 θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Kirpi της BMC εξάγονται στην Ουκρανία, καθώς και τα Bayraktar TB2 SİHA, τα οποία συνεχίζουν να εξάγονται χωρίς επιβράδυνση. Με βάση αυτήν την εικόνα, ο Πούτιν μάλλον εξετάζει και τα δεδομένα που προέρχονται απευθείας από το πεδίο, πέρα ​​από αυτά που του είπε ο Ερντογάν σε τετ α τετ συναντήσεις, είτε στην Τεχεράνη είτε στο Σότσι.

Η περίληψη του Σότσι, σε σχέση με τις επιδιώξεις Ερντογάν είναι: «Αφήστε με να κάνω την παρακαμπτήριο των κυρώσεων για σας κι εσείς βοηθείστε με οικονομικά ως τις εκλογές».

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube