Weather Icon

Θιασώτες της “Γαλάζιας Πατρίδας” εναντίον Ερντογάν για το Αβδουλχαμίτ – “Μας παγιδεύει στην Αττάλεια”

Θιασώτες της “Γαλάζιας Πατρίδας” εναντίον Ερντογάν για το Αβδουλχαμίτ – “Μας παγιδεύει στην Αττάλεια”

Δέχεται κριτική ο Ερντογάν γιατί δεν πήγε το γεωτρύπανο σε ελληνικά νερά

Πενήντα πέντε χιλιόμετρα νότια των τουρκικών ακτών στην ανατολική Μεσόγειο ξεκίνησε τις εργασίες του το γεωτρητικό σκάφος “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν”.

Το γεωτρύπανο βρίσκεται στο κοίτασμα Yorukler-1, εκτός κυπριακής ΑΟΖ, και θα παραμείνει στην περιοχή έως τις 7 Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να εκδοθεί νέα NAVTEX.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες στην τελετή για τον απόπλου του γεωτρύπανου, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως “δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να κάνουμε εκεί γεωτρήσεις”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μετά τη φιέστα Ερντογάν, οι οπαδοί της “Γαλάζιας Πατρίδας” σχολίασαν αρνητικά την απόφαση του Τούρκου προέδρου για έρευνες ανοιχτά των ακτών της Αττάλειας.

“Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι το οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε…” σχολίασε χαρακτηριστικά στο Twitter το think tank “Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής”.

Ο λεγόμενος “Χάρτης της Σεβίλλης” δημιουργήθηκε όταν η ΕΕ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube