Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 2 Αυγούστου 2022

Τέσσερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναπτύσσονται ανατολικά της Ταϊβάν ενόψει της επίσκεψης Πελόζι

Τέσσερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναπτύσσονται ανατολικά της Ταϊβάν ενόψει της επίσκεψης Πελόζι

Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan βρίσκεται στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ανατολικά της Ταϊβάν

Τέσσερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλανοφόρου, έχουν αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Ταϊβάν ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί. 

Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan διέπλευσε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και πλέον βρίσκεται στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ανατολικά της Ταϊβάν, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Reuters.

Το Reagan, με βάση την Ιαπωνία, επιχειρεί μαζί με ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων, το USS Antietam, και ένα αντιτορπιλικό, το USS Higgins.

“Πρόκειται για συνήθεις αποστολές ρουτίνας”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει τις ακριβείς θέσεις των αμερικανικών πλοίων.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Tripoli βρισκόταν επίσης στην περιοχή.

Η Πελόζι αναμένεται να φτάσει στην Ταϊπέι σήμερα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι δεν θα φοβηθούν από τις κινεζικές προειδοποιήσεις. 

Η επιβεβαίωση της ανάπτυξης των αμερικανικών πολεμικών πλοίων έρχεται καθώς εμφανίζονται ενδείξεις για στρατιωτική δραστηριότητα και στις δύο πλευρές του στενού της Ταϊβάν.

Αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα σχολιασμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε την Τρίτη ότι έχει πλήρη αντίληψη των στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στο νησί και θα στείλει κατάλληλες δυνάμεις ως αντίδραση στις “εχθρικές απειλές” καθώς κλιμακώνεται η ένταση με την Κίνα.

Στη νοτιοανατολική κινεζική πόλη Σιαμέν, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Ταϊβάν και φιλοξενεί μεγάλη στρατιωτική παρουσία, κάτοικοι ανέφεραν πως είδαν κινήσεις τεθωρακισμένων οχημάτων και ανήρτησαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Οι φωτογραφίες δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί από το Reuters.

Ορισμένοι περιφερειακοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι οι αυξημένες αναπτύξεις σε μια περίοδο έντασης αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων, ακόμη και αν καμία πλευρά δεν επιθυμεί μια πραγματική σύγκρουση.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube